Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014 (II.19.) önkormnyzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 20- 2021. 03. 19

Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköréről szóló 1991. évi XX. Törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva; figyelembe véve az államháztartásról szóló törvény végrehajtására kiadott 368/2011. (XII.31.) Kormányrendeletet, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya a Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületére (továbbiakban: Önkormányzat), annak szerveire és a felügyelete alá tartozó intézményeire terjed ki.


(2) E rendelet hatálya kiterjed az átadott támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó és e rendelet hatálya alá tartozó szervre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2.  A költségvetés bevételei és kiadásai


2. § (1)  Az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének eredeti előirányzatát:

  1.               93 517 ezer Ft

költségvetési bevétellel,

  1.               93 517 ezer Ft

költségvetési kiadással,

  1.                        0         Ft

költségvetési hiánnyal/többlettel állapítja meg.




(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(4) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 5.1., 5.2.  mellékletek szerint állapítja meg. Ebből:

  a) Kötelező feladatok                                                 65 506 ezer Ft

  b) Önként vállalt feladatok                                          28 011 ezer Ft

  c) Állami, államigazgatási feladatok                                     0 Ft.


(5)  A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


(6)  A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből vagy az előző évköltségvetési maradványának igénybevételével történik.

3. A költségvetés részletezése


3. § (1)  Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.


(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    


(3) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 5.1.; 5.2.., mellékletek szerint határozza meg.


(4) Az Önkormányzat a kiadások között 0 E Ft általános, 0 E Ft céltartalékot állapít meg.


(5) A polgármester béren kívüli juttatásának mértékét Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvény 54. § (2) bekezdésében foglaltak szerint, a köztisztviselői béren kívüli juttatásokkal azonos mértékben állapítja meg.

4. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések,

a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök


4. § (1) A költségvetésben nem szerepel olyan fejlesztési cél, ami a Stabilitási törvény 3. §. (1) bekezdése szerinti ügylet megkötését igényli.


(2) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 7400 ezer Ft forrás kiegészítő éven belüli lejáratú, likvid hitel felvételét hagyja jóvá.


(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal a likvid hitelkeret szerződés megkötésére. A folyószámlahitel teljes összege felett – a költségvetés végrehajtásának érdekében – az Önkormányzat nevében a polgármester jogosult rendelkezni.


(4) Az átmenetileg szabad pénzeszközöket a polgármester jogosult a számlavezető pénzintézetnél rövid lejáratú betétben lekötni.

5.  A költségvetés végrehajtásának szabályai


5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős, azzal a kitétellel, hogy az Önkormányzat könyvvezetését külön megállapodás alapján a Mezőszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal végzi, a pénzügyi ellenjegyző e hivatal pénzügyi vezetője.


 (2)Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


 (3A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


 (4)  A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható előirányzat nem kerül tervezésre.

6. §  (1) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.


 (2) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 6. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv a pénzügyi vezető közreműködésével, az általa elismert, lejárt esedékességű tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.


 (3) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.


 (4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

6.  Az előirányzatok módosítása


7. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.


(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.


(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai, és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.


(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 6. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


 (5)  Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


 (6)  A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

7.  A gazdálkodás szabályai


8. § (1)  A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


 (2)Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.


(3) A pénzügyi vezető költségvetési szervenként, az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

8.  A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


9. § (1)  Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.


(2) Az ellenőrzés az SZMSZ-ben és a Lajoskomáromi Közös Önkormányzati Hivatal Belsőellenőrzési Szabályzatban foglaltaknak megfelelő történik. A belső ellenőrzés végrehajtására külső közreműködő szolgáltatása igénybe vehető. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

9. Záró és vegyes rendelkezések


10. §  (1) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig, az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (betételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.


 (2) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Mosbergerné dr. Miklós Judit

Pap László

jegyző

polgármester


E rendelet kihirdetve:  Szabadhídvég, 2014. február 19. napján



Mosbergerné dr. Miklós Judit

jegyző