Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014.(III.11.) Önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 05. 15- 2015. 09. 30

Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 44/C. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatás tartalma, területe

1.§ (1) Szabadhídvég Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítására közszolgáltatást (továbbiakban: Közszolgáltatás) szervez és tart fenn.

(2) A közszolgáltatás kiterjed Szabadhídvég község közigazgatási területén (továbbiakban: működési terület) az ingatlanon keletkező háztartási szennyvíznek az ideiglenes tárolásra szolgáló gyűjtőhelyről történő átvételére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.

2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely

2.§ (1) A működési területen a  közszolgáltatással a  LIQUID-PORTER Kommunális Szolgáltató Kft. (székhelye: 1077 Budapest, Bethlen Gábor u. 3. II/24., cégjegyzékszáma: 01-09-992372, képviseli: Bársony Zsolt ügyvezető) közszolgáltatót  (továbbiakban: Közszolgáltató) bízza meg e rendelet hatályba lépését követő 10 évre.

(2) A közszolgáltatás során az ártalmatlanítás céljára az alábbi átadási helyet jelöli meg:

a) Fejérvíz Zrt Lajoskomáromi Szennyvíztisztító Telep (8136 Lajoskomárom, Köztársaság u. 0186/19 Hrsz.);

b) Fejérvíz Zrt Székesfehérvári Csatornázási Üzemmérnökség Szennyvíztisztító Telep,

c) Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító Tele.

(3) A közszolgáltatás körében a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 44/B. §-a szerinti ingatlantulajdonos (továbbiakban: ingatlantulajdonos) és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja és a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

3. A közszolgáltató kötelezettségei

3.§ (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást kizárólag  erre a célra alkalmas és engedélyezett, zárt rendszerű járművel, a hatályos vízgazdálkodási, környezetvédelmi és közegészségügyi jogszabályi előírások szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles a megrendeléstől számított 72 órán belül az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezésre a kijelölt átadási helyre szállítani.

(3) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a 5.§ (10) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az Önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

(4) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost a helyben szokásos módon felhívás közzététele útján tájékoztatja.

(5) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezése előtt 30 nappal – felhívás közzétételével értesíti.

(6) A közszolgáltató a begyűjtött és leürített szennyvízről olyan nyilvántartást köteles vezetni, melyből a közszolgáltatással ténylegesen ártalmatlanított háztartási szennyvíz mennyisége, minősége, származási helye, a begyűjtés időpontja és az ingatlantulajdonos személye megállapítható. 

4. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

4.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező közüzemi csatornahálózatba be nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi jogszabályi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni, ideiglenesen tárolni, és megfelelő időben ártalmatlanításra elszállíttatni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elszállíttatni, az e rendeletben megjelölt közszolgáltatótól 72 órával korábban megrendelni és a közszolgáltatást igénybe venni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért e rendelet 6. § (2) bekezdésében meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

(6) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha

a) az ingatlan beépítetlen vagy

b) az ingatlan lakatlan, sem állandó sem tartózkodási hellyel bejelentett személy nem lakja és háztartási szennyvíz nem keletkezik, vagy

c) az ingatlan minősített házi szennyvíztisztító berendezéssel ellátott

és fentiek tényét írásban bejelenteni a közszolgáltatónak.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles a szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy az ingatlan lakottá válása folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(8) Amennyiben házi szennyvíztisztító berendezéssel az ingatlantulajdonos nem rendelkezik, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(9) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező,- tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyaink állagát.

(10) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

5. A közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

5.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződéskötő feleket: a közszolgáztatót és a megrendelő ingatlantulajdonost.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a begyűjtési gyakoriságot,

d) a felek jogait és kötelezettségeit.

(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásnak feltételeiről

b) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

c) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

d) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

6. A közszolgáltatási díj

6.§ (1) Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételéért díjat kell fizetnie, melynek egységnyi díjtétele az ingatlanon keletkező háztartási szennyvízmennyiség 1 m3 térfogatára vetített díja (továbbiakban: ürítési díj).

(2) Az egytényezős ürítési díj mértéke egységesen legfeljebb 1575,- Ft/m3 + általános forgalmi adó, mely összeg tartalmazza a begyűjtés, a szállítás és az ártalmatlanítás költségeit is.

(3) A közszolgáltató a közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal számla alapján jogosult beszedni.

7. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

7.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait (a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(2) Az Önkormányzat felhatalmazza a Közszolgáltatót a szerződő fél (1) bekezdésben említett adatainak kezelésével, melyet a Közszolgáltató a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezések betartásával köteles végezni és az adatok biztonságos őrzéséről köteles gondoskodni.

8. Záró rendelkezések

8.§ E rendelet 2014. április 1. napján lép hatályba.

Pap László                                                                                  Mosbergerné dr. Miklós Judit

polgármester                                                                                                     jegyző

A rendelet kihirdetve:   Szabadhídvég, 2014. március 11. napján

Mosbergerné dr. Miklós Judit

                   jegyző