Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015 (IX.21.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 04. 08

Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015 (IX.21.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatásról

2024.04.08.

Szabadhídvég Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott területi határai

1. § (1) Szabadhídvég Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a rendeletben foglaltak szerint Szabadhídvég Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére kötelező közszolgáltatást (továbbiakban: közszolgáltatás) szervez.

(2) A közszolgáltatás az ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló közműpótló létesítmény kiürítésére, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalmatlanítás céljából történő elhelyezésére terjed ki.

(3) A közszolgáltatás Szabadhídvég község (a továbbiakban: település) közigazgatási területére terjed ki.

A közszolgáltató, a működési terület határai és az átadási hely

2. § (1)2 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére Szabadhídvég község közigazgatási területén a LACKÓ-MOTOR KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ BETÉTI TÁRSASÁG (székhelye: 7090 Tamási, Deák Ferenc utca 15.) közszolgáltató (továbbiakban: Közszolgáltató) jogosult.

(2) A Közszolgáltató által szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Fejérvíz Zrt. Lajoskomáromi Szennyvíztisztító Telep (8136 Lajoskomárom, Köztársaság u. 0186/19. Hrsz.) szennyvízfogadó műtárgyába kell elhelyezni

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja és időtartama

3. § (1) A közszolgáltatás ellátása a Közszolgáltató és az Önkormányzat között létrejött és írásban rögzített közszolgáltatási szerződés alapján történik. A közszolgáltatás időtartamát a közszolgáltatási szerződés határozza meg.

(2) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról legkésőbb a megrendelést követő 72 órán belül gondoskodik.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A Közszolgáltató a (2)-(3) bekezdésben meghatározott kivétellel a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg.

(2) Közszolgáltató jogosult a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását megtagadni, ha egyértelműen megállapítható, hogy

a) a közműpótló létesítményben összegyűjtött szennyvíz az ürítés vagy a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a begyűjtő járműben kárt okozhat, vagy a hasznosítás, illetve kezelés során a szennyvíztisztító telep és műtárgyainak állagát veszélyeztetheti,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mérgező, robbanó, veszélyes vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a háztartási szennyvízzel együtt nem gyűjthető, nem szállítható és nem minősíthető a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek.

(3) Az ismeretlen összetételű szennyvíz veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet kizárólag erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés- és szóródásmentes, bűz- és szaghatást kizáró célgéppel, a jogszabályi előírásoknak megfelelően végezheti.

(5) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül köteles begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 3. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztelepre szállítani.

(6) Megrendeléskor a közszolgáltató köteles a szállítás napját és várható időpontját (maximum 3 órás időintervallumban) megjelölni.

(7) A közszolgáltató a begyűjtött és leürített szennyvízről olyan nyilvántartást köteles vezetni, melyből a közszolgáltatással ténylegesen ártalmatlanított háztartási szennyvíz mennyisége, minősége, származási helye, a begyűjtés időpontja és az ingatlantulajdonos személye megállapítható.

(8) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost a helyben szokásos módon felhívás közzététele útján tájékoztatja.

(9) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt 30 nappal – felhívás közzétételével értesíti.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz jogszabályi előírásoknak megfelelő összegyűjtéséről.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során nem megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település épített és természeti környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(4) Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(6) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha

a) az ingatlan beépítetlen,

b) az ingatlan lakatlan, sem állandó, sem tartózkodási hellyel bejelentett személy nem lakja és háztartási szennyvíz nem keletkezik, vagy

c) az ingatlan minősített házi szennyvíztisztító berendezéssel ellátott.

(7) Az ingatlantulajdonos a mentességre okot adó tényt a szolgáltatónak köteles bejelenteni.

(8) A (6) bekezdés b) pontjában meghatározottak fennállása esetén a bejelentéshez mellékelni kell a jegyző igazolását.

(9) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatásért e rendelet 8. §-ban meghatározottak szerint közszolgáltatási díjat fizetni.

6. § (1) Az ingatlanon lévő háztartási szennyvízgyűjtő aknába (a továbbiakban: közműpótló létesítmény) csak kommunális, vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető.

(2) Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személy életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

A közszolgáltatási szerződés

7. § Az ingatlantulajdonosokkal megkötendő közszolgáltatásra vonatkozó szerződés legalább az alábbiakat tartalmazza:

a) a közszolgáltató adatait (név, cím),

b) a közszolgáltató ügyfélszolgálati adatait (cím, telefonszám, e-mail cím, ügyfélfogadási idő,

c) az ingatlantulajdonos számlázási adatait (természetes személyazonosító adatok: név, születési hely, idő, anyja neve, lakcím; szervezeti azonosító adatok: név, székhely, cím, adószám),

d) az érintett ingatlan címét és helyrajzi számát,

e) a közszolgáltatási díj összegét és alkalmazásának feltételeit,

f) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját,

g) a szerződés módosításának, felmondásának, szüneteltetésének feltételeit,

h) irányadó jogszabályok meghatározását.

A közszolgáltatási díj

8. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételéért díjat kell fizetnie, melynek egységnyi díjtétele az ingatlanon keletkező háztartási szennyvízmennyiség 1 m3 térfogatára vetített díja (a továbbiakban: ürítési díj).

(2) Az egytényezős ürítési díj mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza. Az ürítési díj tartalmazza a begyűjtés, a szállítás és az ártalmatlanítás költségeit is.

(3) A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató által kiállított számla ellenében köteles megfizetni. A közszolgáltatási díj megfizetésének módját és határidejét a számla tartalmazza.

(4) A képviselő-testület a közszolgáltatási díj megfizetésére vonatkozóan kedvezményt nem állapít meg.

Az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

9. § Szabadhídvég község közigazgatási területén üdülőingatlanként nyilvántartott ingatlan nem található, ezért a képviselő-testület üdülőingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat nem határoz meg.

10. § Az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást szükség szerinti mértékben kötelek igénybe venni.

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

11. § (1) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően: az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(2) A közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról a Közszolgáltató gondoskodik.

(3) A Közszolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról, meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(4) A Közszolgáltató nyilvántartása

a) természetes személyek esetében a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (Vgt.) 44/C. § (2) bekezdés f) pontja alapján a természetes személyazonosító adatokat (név, születési hely, idő, anyja születési neve) és a lakcímet,

b) jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében a szervezeti azonosító adatokat (név vagy cégnév, adószám) és székhely cím adatokat és

d) a Közszolgáltatással érintett ingatlan címét

tartalmazza.

(5) Közszolgáltató az ingatlantulajdonos azonosító adatait kizárólag közszolgáltatói tevékenységéhez, a közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony létrehozatala érdekében, illetve a jogviszony fennállása alatt, valamint a díjhátralék kezelésével kapcsolatban használhatja fel.

(6) Közszolgáltató az ingatlantulajdonos adatait a közszolgáltatási jogviszony megszűnéséig, a jogviszony megszűnését követően a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt, díjhátralék esetében a tartozás fennállásáig használhatja fel, illetve kezelheti. A közszolgáltatási jogviszony vagy a díjhátralék megszűnését követően Közszolgáltató a kezelt adatokat megsemmisíti.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ezen rendelet 2015. október 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 2/2014.(III.11.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.