Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (V.27.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2015. 05. 28

Szabadhídvég Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére az önkormányzat államháztartáson kívüli forrást vesz és/vagy ad át.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, az ösztöndíjakra, a lakáscélú támogatásokra, valamint a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

Értelmező rendelkezések


2. §


(1) Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz, ingó vagyontárgy, valamint ingatlan vagyon.

(2) Támogatás: az önkormányzat saját költségvetési bevétele terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű, működésre és fejlesztésre adandó pénzbeli juttatás, kivéve szociális ellátás.

a) Eseti jellegű támogatás: meghatározott működési vagy fejlesztési feladat ellátásához, cél megvalósításához, pályázati önrész biztosításához nyújtott anyagi hozzájárulás.

b) Általános működési célú támogatás: államháztartáson kívüli jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére működéshez nyújtott pénzbeli támogatás.

II. Fejezet

Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok


Az átadott támogatás forrása


3. §


Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, melyek terhére céljelleggel támogatást nyújt.

A támogatás nyújtásának alapelvei, a támogatás odaítélése


4. §


(1) A támogatások odaítéléséről a tárgyévi költségvetési rendeletben foglaltak alapján a képviselő-testület dönt.

(2) Támogatásban részesülhet az a támogatott:

a) akinek vagy amelynek javára az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletének előirányzatában címzett támogatás került megállapításra,

b) aki vagy amely szervezet az önkormányzathoz támogatás iránti kérelmet nyújtott be, és

c) aki vagy amely a korábban kapott támogatással határidőre, hitelesített bizonylatokkal elszámolt, továbbá

d) akinek vagy amelynek a helyi és állami adóhatósággal szemben lejárt tartozása nincs.

(3) Az eseti jellegű támogatás iránti kérelem jelen rendelet 1. számú függeléke szerinti, az általános működési célú támogatás iránti kérelem jelen rendelet 2. számú függeléke szerinti „Pályázati adatlap” elnevezésű nyomtatványon nyújtható be, melyhez csatolni kell az adatlapon felsorolt mellékleteket.

(4) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét és a támogatás célját.

A támogatási megállapodás


5. §


(1) Az önkormányzat által nyújtott 2. § (2) bekezdés a)-b) pontjaiban meghatározott támogatás esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül – a támogatás folyósítására megállapodást kell kötni a támogatottal.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a megállapodást kötő felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b) a támogatás nyújtásáról szóló döntés számát,

c) a támogatás összegét,

d) a támogatás felhasználásának a célját,

e) a támogatás felhasználásának a feltételeit,

f) a pénzügyi teljesítést,

g) a teljesítés ütemezését,

h) a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

i) a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,

j) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének a következményeit.

(3) A támogatási megállapodásban rendelkezni kell arról is, hogy a támogatást a támogatott részére történő átutalás időpontjától a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, amennyiben a támogatott nem tud megfelelően elszámolni a támogatás felhasználásáról.

(4) A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más személy vagy szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.

(5) A támogatást a támogatási megállapodás mindkét fél által történő aláírását követően lehet teljesíteni.

(6) A fel nem használt támogatást a támogatottnak az önkormányzat számlájára vissza kell fizetnie.

(7) A támogatási célnak megfelelő felhasználást az önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.

Az elszámolás


6. §


(1) A támogatás célnak megfelelő, jogszerű felhasználásáról a támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglaltaknak megfelelően elszámolni.

(2) A támogatott köteles az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:

a) kitöltött Elszámolólap (3. számú függelék),

b) támogatott képviselője által hitelesített számlamásolatok és a kifizetésüket igazoló dokumentumok,

c) támogatás felhasználását dokumentáló főkönyvi kivonat, vagy ezzel egyenértékű nyilvántartás.

(3) Elszámolási határidő a tárgyévet követő év január 31. napja.

(4) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását, vagy a célra fel nem használt támogatási összeg más célú hasznosítását. A kérelmet írásban kell benyújtani a támogatónál, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig.

(5) A benyújtott elszámolásokat a Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Csoportja ellenőrizni köteles, hogy a felhasználás a támogatási megállapodásban foglaltaknak megfelelően történt-e. A tartalmi és számszaki ellenőrzés tényét és annak elfogadását a benyújtott elszámoláson, illetve a beszámolón dokumentálni kell.

(6) Ha a támogatott a kapott támogatással a megállapodásban foglalt elszámolási határidőig nem, vagy nem megfelelően számolt el, akkor jelen rendelet 5. § (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(7) Az elutasított, vagy a részben elutasított elszámolás esetén a támogatott köteles a támogatási összeget, vagy a támogatási összegnek az elszámolás el nem fogadott részére eső összegét az önkormányzat számlájára visszafizetni.

A támogatási megállapodás módosítása, elállás a megállapodástól


7. §


(1)  A támogatási megállapodás módosítására a támogatott írásbeli kérelme alapján kerülhet sor. Módosításnak minősül különösen a támogatási cél részben vagy egészben történő megváltoztatása, az elszámolási határidő módosítása.

(2) A támogató a támogatási megállapodástól eláll, amennyiben a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.

Nyilvántartás és közzététel


8. §


(1) A támogatásokról és a beszámolási kötelezettség teljesítéséről a 6. § (5) bekezdésében megjelölt szervezeti egység köteles nyilvántartást vezetni.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

a) a támogatott nevét, címét, képviselőjének nevét

b) a támogatás összegét és célját,

c) a kifizetés idejét és módját,

d) az elszámolási határidőt és az elszámolás tényleges időpontját,

e) az ügyszámot,

f) a szerződésmódosításokat.

(3) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján az önkormányzat költségvetéséből nyújtott nem normatív, céljellegű, működési és fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat a nagyközség honlapján közzé kell tenni a támogatásról szóló döntés meghozatalát követő 60 napon belül. A közzétételért a 6. § (5) bekezdésében megjelölt szervezet köteles gondoskodni.

III. Fejezet


Az államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


9. §


(1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételéről a polgármester dönt, melyről a költségvetési rendelet módosításai keretében utólagosan tájékoztatja a képviselő-testületet.

(2) A tájékoztatásnak tartalmaznia kell:

a) az átvett pénzeszköz összegét,

b) az átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon forgalmi értékét,

c) a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket,

d) a hasznosítás módját,

e) a vagyontárgy besorolását.

(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt kell beszerezni.

(4) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

(5) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) az átadó nevét, címét, képviseletére jogosult nevét, azonosító adatait,

b) az átvevő nevét, címét, képviseletére jogosult nevét, azonosító adatait,

c) az átadott forrás megnevezését, értékének meghatározását,

d) az átadás és/vagy a felhasználás célját, feltételeit,

e) a nem cél szerinti felhasználás jogkövetkezményeit.