Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018 (II.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 05. 31- 2019. 05. 30

Szabadhídvég Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya     

                           

(1)   A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.


2. § A költségvetés bevételei és kiadásai


(1)1 A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését:

477 226 658 Ft

Költségvetési bevétellel

477 226 658 Ft

Költségvetési kiadással

0 E Ft

Költségvetési egyenleggel

állapítja meg.


(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint állapítja meg.


(4)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


(5)   A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési szabad maradványának igénybevételét rendeli el.


3. § A költségvetés részletezése


A Képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)  Az Önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége nincs (3. számú melléklet).


(2)   Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettsége nincs (4. számú melléklet)


(3)   Az Önkormányzat 2018. évi adósságot keletkeztető fejlesztési célokat nem tervezett (5. számú meléklet).


(4)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.


(5)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.


(6)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.


(7)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, (közös)  hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves tervezett létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.1.;9.2., mellékletek szerint határozza meg.


(8)   Az Önkormányzat a kiadások között céltartalékot nem állapít meg.


4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai


(1)   A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


(2)   A költségvetési szerveknél jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem kerül tervezésre.


(3)   A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – negyedévente a negyedév utolsó hónapját követő hó 15-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.


(4)   Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.


(5)   A közalkalmazottak illetményalapját a költségvetési törvényben rögzített módon állapítja meg. A Munka Törvénykönyv hatálya alá tartozó dolgozók részére a munkáltatók egyedi illetményeket állapíthatnak meg. Az egyedi illetményeket a rendszeres személyi juttatások előirányzatainak figyelembevételével kell megállapítani.


(6)   A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a polgármesteri hivatal költségvetésében szereplő általános tartalék terhére 300 ezer Ft felhasználásáról saját hatáskörben, utólagos beszámolási kötelezettséggel döntsön.


(7)   A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a szociális ellátásokra          biztosított előirányzatból rendkívüli segélyezésre 100 ezer Ft felhasználásáról saját    hatáskörben, utólagos beszámolási kötelezettséggel döntsön.


(8)   A Képviselő-testület a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét 150 000           forint összegben határozza meg.


(9)   A települési lakhatási támogatás esetében a Képviselő-testület az egy négyzetmé-      terre jutó lakásfenntartás elismert havi költségének összegét 450 forintban állapítja   meg.


5. § Az előirányzatok módosítása


(1)  A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


6. § A gazdálkodás szabályai


(1)  A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a 134/2017.(X.26.) számú képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.


7. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


(1)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső szakértővel, megbízás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


8.§ Záró és vegyes rendelkezések


(1)   Ez a rendelet 2018. március 01. napján lép hatályba.


1Módosította a 11/2018. (IX.25.) önkormányzati rendelet Hatályos: 2018.IX.26.

Szabadhídvég, 2018. február 27.


                        Pap László s.k.                                                    dr. Tóth Andrea s.k.

                          polgármester                                                                  jegyző

  


A rendelet kihirdetésre került:


Szabadhídvég, 2018. február 27.



                                                                                                       dr. Tóth Andrea s.k.

                                                                                                             jegyző


Egységes szerkezetbe foglalva a 11/2018. (IX.25.) számú önkormányzati rendelettel.

Szabadhídvég, 2018. szeptember 24.

dr. Tóth Andrea s.k.

                                                                                                       jegyző