Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete

Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020.(I.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 08- 2022. 10. 08

Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete

Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020.(I.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.10.08.

Szabadhídvég Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzat díszbélyegzőjét kell alkalmazni a képviselő-testület által adományozott, helyi kitüntetésről, díjról, elismerő címről szóló oklevélen, valamint a testvértelepülési

kapcsolatok írásos dokumentumain.”

2. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Ügyrendi Bizottság bélyegzője: kör alakú, "Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi Bizottsága” körfelirattal, középen Magyarország címerével.

(2) Az Ügyrendi Bizottság bélyegzőjét kell alkalmazni a bizottság működésével kapcsolatos iratokon, jegyzőkönyveken és a bizottság által hozott döntéseken.”

3. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester és a jegyző minden hónap első csütörtökén 10.00 órától 12.00 óráig és minden hónap utolsó csütörtökén 13.00 órától 15.00 óráig fogadóórát tart.”

4. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 20. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A település hivatalos ünnepei:)

„b) Szabadhídvégi Falunapi Vigasság.”

5. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület az Ügyrendi Bizottságára a következő hatásköröket ruházza át:

a) rendkívüli települési támogatás megállapítása,

b) települési gyógyszertámogatás megállapítása,

c) települési ápolási díj megállapítása,

d) települési szociális kölcsön megállapítása,

e) Bursa Hungarica ösztöndíj megállapítása.”

6. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 29. § (3) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az alakuló ülés menete:)

„f) Ügyrendi Bizottság megválasztása,”

7. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 30. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az alakuló ülés napirendi pontjai:)

„d) Ügyrendi Bizottság tagjainak megválasztása.”

8. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„34. § (1) A képviselő-testület rendkívüli ülését – az Mötv. 44. §-ban szabályozottakon kívül- össze kell hívni, ha az ülés tervezett napirendje nem tűr halasztást.

(2) Halaszthatatlan esetben a rendkívüli ülés email-ben, telefonon vagy sms-ben történő értesítéssel is összehívható.”

9. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 37. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület üléseit a polgármester és az alpolgármester egyidejű tartós akadályoztatása esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke, akadályoztatása esetén egy települési képviselő hívja össze.”

10. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 42. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„42. § A képviselő-testület üléseit a polgármester és az alpolgármester egyidejű tartós akadályoztatása esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke, akadályoztatása esetén egy települési képviselő vezeti.”

11. § (1) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 52. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A titkos szavazást az Ügyrendi Bizottság bonyolítja le.”

(2) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 52. § (6) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A titkos szavazás menete:)

„a) az Ügyrendi Bizottság a szavazólapot a képviselő jelenlétében a képviselő-testület bélyegzőlenyomatával hitelesíti és átadja a képviselő részére,”

(3) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 52. § (6) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A titkos szavazás menete:)

„c) az Ügyrendi Bizottság tagjai a külön helyiségben lezárják és lepecsételik az urnát, és elhagyják a helyiséget,”

(4) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 52. § (6) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A titkos szavazás menete:)

„e) amennyiben valamennyi képviselő leadta a szavazatát, az Ügyrendi Bizottság lezárja a szavazást, felbontja az urnát és megállapítja a szavazás eredményét,”

(5) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 52. § (6) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A titkos szavazás menete:)

„g) a szavazatszámlálás jegyzőkönyvét az Ügyrendi Bizottság elnöke átadja a polgármesternek,”

12. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 53. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A titkos szavazásról készült jegyzőkönyv tartalmazza:)

„b) az Ügyrendi Bizottság tagjainak nevét, aláírását,”

13. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 56. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben a képviselő, nem képviselő bizottsági tag (a továbbiakban: képviselő) az Mötv. 49. § (1) bekezdésében meghatározott bejelentési kötelezettségét nem teljesíti, első alkalommal a polgármester – a polgármester személyes érintettségére vonatkozó bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke – figyelmezteti.”

14. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 59. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az önkormányzat költségvetését, vagyongazdálkodását érintő, vagy költségvetési kiadást keletkeztető, pénzügyi tárgykörű rendelettervezeteket az Ügyrendi Bizottság véleményezi.

(4) Az önkormányzat szociális juttatások, támogatások, ösztöndíjak, a szociális ellátórendszer tárgykörű rendelettervezeteit az Ügyrendi Bizottság véleményezi.

(5) A képviselők tiszteletdíjáról, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításáról szóló rendelettervezetet az Ügyrendi Bizottság véleményezi.”

15. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 65. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A vizsgálatot az Ügyrendi Bizottság az elrendeléstől számított 30 napon belül folytatja le, és a vizsgálat eredményéről a soron következő testületi ülésen beszámol.”

16. § (1) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 70. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület meghatározott önkormányzati feladatok ellátására egy állandó bizottságokat hozza létre, az Ügyrendi Bizottságot.”

(2) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 70. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvántartását és ellenőrzését, valamint az összeférhetetlenség és méltatlanság vizsgálatát az Ügyrendi Bizottság látja el.”

17. § A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 77. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„77. § A polgármester munkáját a képviselő-testület évenként egy alkalommal, október hónapban értékeli, és ennek kapcsán tárgyalja jutalmazását is. Az értékelést és a jutalmazási javaslatot az Ügyrendi Bizottság készíti el.”

18. § (1) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Szabadhídvég Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020 (I.29.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet

2. melléklet

4. melléklet

3. melléklet

5. melléklet