Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 8.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2022. 08. 15

Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 8.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2022.08.15.

Szabadhídvég Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya a Szabadhídvég Község Önkormányzatának tulajdonában lévő 294 helyrajzi számú területen lévő ravatalozóra és köztemetőre terjed ki.

(2) A Szabadhídvég 292. helyrajzi számú temető (a továbbiakban: katolikus temető) a Római Katolikus Egyház tulajdonában van, a temetőre a Mezőkomáromi Katolikus Egyházközség által kiadott temetőszabályzat rendelkezései az irányadók.

(3) A Szabadhídvég 293. helyrajzi számú református temető (a továbbiakban: reformtus temető) a Református Egyház tulajdonában van, a temetőre a Szabadhídvégi Református Egyházközség által kiadott temetőszabályzat rendelkezései az irányadók.

(4) Szabadhídvég község önkormányzata a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét

a) a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLVIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdésében, valamint a 12. § (1) bekezdésében rögzített urnasírhely és urnasírbolt temetési helyekre vonatkozóan a Mezőkomáromi Katolikus Egyházközséggel és a Szabadhídvégi Református Egyházközséggel kötött megállapodás alapján,

b) az urnafülkés temetési hely vonatkozásában köztemető fenntartásával teljesíti.

2. § (1) A köztemetőben biztosított temetkezési hely az urna elhelyezésére szolgáló urnafülke.

(2) A köztemetőben koporsós temetési hely, urnasírhely és urnasírbolt nem kialakítható. Koporsós temetési hely, urnasírhely és urnasírbolt a katolikus temetőben és a református temetőben van az 1. § (4) bekezdés a) pontja szerinti megállapodásban foglaltak szerint. A sírhelyek igényvevételhez az igénybevevő köteles az általa választott temetőrészt üzemeltető egyházzal előzetesen egyeztetni.

(3) A köztemetőben hamvak szétszórására és bemosására alkalmas temetőrész nincs.

3. § (1) A köztemető

a) az április 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban 7:00 órától 20:00 óráig,

b) az október 1-től március 31-ig terjedő időszakban 8:00 órától 17:00 óráig tart nyitva.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően a köztemető október 25-től november 5-ig terjedő időszakban az (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint tart nyitva.

4. § (1) A köztemetőben csak a sírhely díszítésére szolgáló tárgyak (virág, koszorú, sírdísz, mécses) helyezhetők el. Hulladékot kizárólag az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni.

(2) A köztemetőben tilos járművel közlekedni, kivéve a temetkezési tevékenységben részt vevő járműveket és a hulladékszállítási közszolgáltatási tevékenységet végző, valamint a mozgáskorlátozott személy közlekedését szolgáló járműveket.

(3) A köztemető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(4) A köztemetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest meggyújtotta.

(5) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet.

(6) A köztemetőben padot, az urnafalon koszorút- és virágtartót kizárólag az üzemeltető helyezhet el.

5. § (1) A köztemetőben temetést kizárólag kegyeleti szolgáltatói engedéllyel rendelkező vállalkozó végezhet.

(2) A köztemetőben az üzemeltető előzetes értesítése mellett kerülhet sor a temetkezési szolgáltatásra.

(3) Ravatalozni csak a temető ravatalozójában szabad. Az elhunytat a ravatalozásig hűtőben kell elhelyezni.

(4) A ravatalozóban az elhunytat a temetést megelőző 6 órában lehet elhelyezni.

(5) A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább fél órával ki kell nyitni.

6. § (1) A köztemetőben a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama 25 év. A rendelkezési jog megváltásáért és újraváltásáért megváltási díjat kell fizetni.

(2) A megváltási díj mértéke:

a) egyes urnafülke esetén 50.000.- Ft,

b) kettes urnafülke esetén 90.000.- Ft.

(3) Az újra meg nem váltott, gondozatlan sírhely esetében a sírhelyet újra lehet értékesíteni a temetőkról és a temetkezésről szóló 1999. évi XLVIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm, rendelet 18. § (5a) bekezdésében foglaltak betartásával.

(4) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel és öröklés tárgyát nem képezhetik.

(5) Temetési hely előre nem váltható.

7. § A temetési hely megváltási díját a temetési hely megváltója (megrendelő; eltemettető) a temetési hely megváltásakor köteles egy összegben megfizetni az Önkormányzat által kiállított számla alapján.

8. § Hatályát veszti a temetőről és a temetkezések rendjéről szóló 10/2001 (X.31.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2022. augusztus 15-én lép hatályba.

10. § A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.