Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2023. 10. 28- 2023. 10. 28

Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2023.10.28.

Szabadhídvég Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Szabadhídvég Község Önkormányzata szociális célú tüzelőanyag biztosításával gondoskodik a településen élő rászoruló családok fűtéssel kapcsolatos költségeinek enyhítéséről, az e tárgyban az adott évben megalkotásra kerülő magasabb rendű jogszabály szerint biztosított pályázati lehetőséggel élve, az adott évben pályázat segítségével beszerzésre kerülő tüzelőanyag felhasználásával az e rendelet szerint meghatározott feltételek szerint.

2. § (1) Szociális tűzifa vagy szén tüzelőanyag biztosítható azon családok számára, melyek lakóhelyük fűtését részben vagy egészben tűzifával vagy szénnel tudják megoldani, valamint a gázszolgáltatásból kikapcsolt lakóházban élő családok számára,

(2) A polgármester dönt a szociális célú tűzifa támogatás megállapításáról.

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelmet a Mezőszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Szabadhídvégi Hivatali Egységéhez az e rendelet 1. mellékletében rögzített kérelem nyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket, a kérelméhez csatolni.

(3) E rendelet alkalmazásában:

a) jövedelem: a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból származó, illetve őstermelői tevékenységből származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelme venni;

b) háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége;

(4) A jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló iratok különösen:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye, vagy az azt megállapító határozata,

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében:

ba) foglalkoztatottaknál a munkáltató által kiállított hivatalos jövedelemigazolás,

bb) egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagjai esetében a tárgyévet megelőző év

személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolás, valamint a tárgyévre vonatkozó időszak

c) alkalmi munkát végzők esetében az alkalmi munkavállalói könyv másolata, ennek hiányában a tevékenységet végző által adott nyilatkozat.

4. § (1) Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra az a tűzifával fűtő kérelmező jogosult, akinek családjában az egy főre eső jövedelme nem haladja meg:

a) egyedül éllő esetén a szociális vetítési alap összegének 450 %-át (128.250,-Ft)

b) családban élő esetén a szociális vetítési alap összegének 400 %- át (114.000,- Ft)

(2) A természetbeni támogatás megállapításakor előnybe kell részesíteni:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) – jogosultat.

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot

(3) A támogatás iránti igényeket 2023. november 30. napjáig lehet benyújtani.

5. § (1) A szociális tűzifa támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek számától.

(3) A tűzifa házhozszállításáról az Önkormányzati gondoskodik.

(4) Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(5) A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet szerinti, az Önkormányzat számára megállapított támogatás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 4. §-ban meghatározott feltételnek megfelelnek és a határidőre érkeztek-, el kell utasítani.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. § Hatályát veszti a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről szóló 13/2022. (X. 21.) önkormányzati rendelet.