Szabadhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgáltatásról

Hatályos: 2022. 01. 01
a falugondnoki szolgáltatásról
Általános indokolás
A szolgáltatást ingyenesen biztosítja a képviselő-testület.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat a szolgáltatásokhoz való széleskörű hozzáférés érdekében falugondnoki szolgálatot hoz létre, amelyet saját szervezetén belül működtet falugondnok alkalmazásával. A szolgáltatás a településhez tartozó lakott területekre terjed ki. A képviselő-testület meghatározta a szolgálat megnevezését. A képviselő-testület rendelkezett hatáskörének átruházásáról, amely a gyorsabb ügyintézést szolgálja.
A 2. §-hoz
A falugondnoki szolgálat az 1993. évi III. törvényben foglalt feladatok teljes körét el fogja látni, a részletszabályokat a szervezeti és működési szabályzat határozza meg.
A 3. §-hoz
Egyes falugondnoki szolgálatatások szociális rászorultság alapján érhetők el.
A 4. §-hoz
A falugondnoki szolgálat igénybevételének szabályait rögzíti a rendelet, figyelembe véve azon speciális eseteket is, amikor nem közvetlenül a szolgáltatásra rászoruló veszi fel először a kapcsolatot a szolgálattal, hanem egy figyelmes szomszéd, ismerős vagy családtag. A rendelet a döntés-előkészítési feladatokat a hivatali szervezethez telepíti. Rögzíti a szolgáltatás megszűnésének illetve megszüntetésének eseteit is.
Az 5. §-hoz
Előfordulhatnak olyan speciális esetek, amikor azonnali segítségnyújtásra van szükség. Ennek a szabályozási kereteit tartalmazza a 5. §.
A 6. §-hoz
A falugondnok foglalkoztatására, feladatellátására vonatkozó szabályok kerültek itt meghatározásra. Fontos, hogy a falugondnokot saját szervezetén belül foglalkoztatja az önkormányzat és nem közszolgáltatási szerződés keretében.
A 7. §-hoz
A településen a szociális alapellátást az Enyingi Egyesített Szociális Intézmény biztosítja, ezért kiemelten fontos, hogy az ESZI és a falugondnoki szolgálat együttműködve lássa el a feladatokat, ezért írja elő a rendelet az együttműködési megállapodás elkészítését.
A 8. §-hoz
Hatálybalépés dátuma.