Mezőkomárom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2008. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

A közterület-használati díjról

Hatályos: 2008. 09. 12- 2018. 11. 29

Mezőkomárom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2008. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

A közterület-használati díjról

2008.09.12.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Mezőkomárom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletekre.

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik vagy amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően - állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával mindenki ingyenesen használhatja.

A közterület rendeltetéstől eltérő használata

4. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatára jogszabály felhatalmazása vagy az önkormányzattal kötött megállapodás alapján van lehetőség.

(2) A megállapodás megkötésére a polgármester jogosult. A megállapodást, ha ezt jogszabály előírja, vagy annak természete egyébként szükségessé teszi, írásba kell foglalni.

5. § A közterület rendeltetéstől eltérő használatát követően a használó saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

6. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért - ha jogszabály ezt nem zárja ki közterület-használati díjat kell fizetni az önkormányzat részére. A díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A díjat a közterület használatának megkezdése előtt kell megfizetni, az önkormányzat költségvetési számlájára történő átutalással, vagy a házipénztárba készpénzben történő befizetéssel.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett félév, hónap, nap, m 2 egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díjfizetése alól

7. § (1) A polgármester a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól részben vagy egészben felmentést adhat, illetve ingyenes használatról szóló megállapodást köthet, amennyiben a terület használata kizárólag haszonszerzésre nem irányuló, közérdekű tevékenység céljából történik.

(2) Az (1) bekezdésen kívül a közterület-használati díj alól mentességet közérdekből, önkormányzati érdekből a Képviselő-testület állapíthat meg.

Záró rendelkezés

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit, amennyiben jogszabály kivételt nem tesz, a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Mezőkomárom Község Önkormányzatának a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 4/2000. (VI.27.) kt. számú rendeletének 5. § (4) bekezdése

hatályát veszti.