Mezőkomárom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (IX.16.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 10. 01

Mezőkomárom Község Önkormányzata Képviselő–testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi XLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ A rendelet területi hatálya Mezőkomárom község belterületére terjed ki.

2.§ E rendelet alkalmazásában kerti hulladék: a lakó- és zártkerti ingatlanok rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan keletkező növényi zöldhulladék, például: fás szárú növények lehullott lombja, fanyesedék, kerti- és dísznövények elszáradt szára, ága, lenyírt fű, gaz, szőlővessző, termelt haszonnövények maradványai.

3.§ (1) A település területén az avar és kerti hulladék megsemmisítéséről elsődlegesen komposztálással vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző közszolgáltató által történő elszállíttatással kell gondoskodni.


(2) A nem komposztálható és a komposztálásra alkalmatlan, valamint vírussal, baktériummal, gombával vagy egyéb módon fertőzött avar és kerti hulladék az e rendeletben foglalt szabályok betartásával nyílt téri égetéssel megsemmisíthető.

4. § (1) A 3. § (2) bekezdése szerinti égetéssel csak a teljesen száraz avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égés folyamatának gyorsítására - a légszennyezés, valamint a tűz- és robbanásveszély elkerülése érekében - nem használható olaj, benzin vagy bármilyen más vegyi eredetű adalékanyag.


(2) Az égetést kizárólag szélcsendes, köd-, pára- és esőmentes időben lehet elvégezni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, az élet- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.


(3) Az égetés céljára közterületet igénybe venni nem lehet.


(4) Az égetést a tűzvédelmi szabályok betartásával nagykorú személy végezheti, aki köteles gondoskodni a tűz folyamatos őrzéséről, a szükséges tűzoltási feltételekről és eszközökről, az égetés befejezését követően a tűz maradéktalan eloltásáról.


(5) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.


(6) Kerti hulladéknak nem minősülő hulladék égetése a teljes naptári évben tilos.

5.§ (1) A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetése szerdai és szombati napokon 16 órától 20 óráig megengedett.


(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti nap ünnepnap, vagy munkanap-áthelyezés miatti pihenőnap, az esetben az égetés azon a napon nem végezhető. 

6.§ Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által központilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején.

7.§ Ez a rendelet 2015. október 1. napján lép hatályba.


P.H.


                           Köő Péter s.k.                                                          Szanyi-Nagy Józsefné s.k.

                             polgármester                                                             címzetes főjegyző

Kihirdetési záradék:

E rendelet a Dégi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőkomáromi Kirendeltségének hirdetőtábláján 2015. szeptember 16-án kihirdetésre került.



Mezőkomárom, 2015. szeptember 16.


                                                                                                           Szanyi-Nagy Józsefné s.k.

                                                                                                             címzetes főjegyző