Mezőkomárom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (VI.6.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 07- 2017. 06. 07

Mezőkomárom Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az önkormányzat elismeri és támogatja a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását és támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, a természet és épített környezet megóvása, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése és a sport terén végzett tevékenységüket.”

2.§ (1) A R. 2.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A rendelet személyi hatálya az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2.§-ban meghatározott civil szervezetekre, valamint az államháztartáson kívüli forrás átvétele kapcsán természetes személyekre és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.”


(2) A R. 2.§-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) E rendelet alkalmazásában pénzügyi támogatás: az államháztartás alrendszerei terhére nyújtott pénzbeli vagy nem pénzbeli juttatás, amelyet a támogató nem elsősorban ellenszolgáltatás ellenében, de konkrét program megvalósítása vagy meghatározott időszakban a támogatott szervezet működtetése érdekében nyújt. Pénzügyi támogatás különösen pályázat útján, valamint egyedi döntéssel kapott pénzügyi támogatás.”


(3) A R. 2.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az önkormányzat lehetőségeitől függően az 1.§ (2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósulása érdekében a civil szervezetek számára jelen rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, az önkormányzat költségvetéséből, pályázati úton, illetve egyedi döntés alapján pénzügyi támogatást biztosít a civil szervezetek működéséhez és rendezvényeihez.”

3.§ A R. 3.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha azt olyan közösségi célú feladat ellátására kívánja fordítani, amely Mezőkomárom lakosságának érdekeit szolgálja.”

4.§ (1) A R. 7.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Költségvetési év közben egyedi pályázati kérelmet nyújthat be az újonnan alakult civil szervezet, vagy már meglévő civil szervezet, amennyiben előre nem látható, váratlan, támogatandó célja keletkezik.”


(2) A R. 7.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az egyedi kérelemre nyújtott támogatás pénzintézeti átutalással kerül kifizetésre az egyedi kérelemben megjelölt civil szervezet részére.”

5.§ (1) A R. 8.§ (4) bekezdés a) pontjában „a támogatott szervezet, közösség, természetes személy” szövegrész helyébe „a támogatott szervezet” szövegrész lép.


(2) A R. 8.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5)  A pályázatok alapján odaítélt támogatások összege a támogatott szervezet pénzintézeti számlájára kerül átutalásra.”


6.§ Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

P.H.


                           Köő Péter s.k.                                                              dr. Révész Mária s.k.

                            polgármester                                                                       aljegyző

Kihirdetési záradék:

E rendelet a Dégi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőkomáromi Kirendeltségének hirdetőtábláján 2017. június 6-án kihirdetésre került.


Mezőkomárom, 2017. június 6.


                                                                                              dr. Révész Mária s.k.

                                                                                                     aljegyző