Mezőkomárom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 05. 01

Mezőkomárom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2023.05.01.

Mezőkomárom Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Mezőkomárom Község Önkormányzata a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségének köztemető fenntartásával tesz eleget a Mezőkomárom Római Katolikus Plébániával kötött temetőfenntartási megállapodás alapján.

(2) A temetési hely Mezőkomárom belterület 572. helyrajzi szám alatti, 29180 m2 területű, temető besorolású ingatlan, melynek tulajdonosa 1/1 arányban a Mezőkomárom Római Katolikus Plébánia.

2. § (1) A temető rendeltetésszerű használatához az önkormányzat által biztosított feltételek:

a) ravatalozó,

b) halotthűtő,

c) lélekharanggal ellátott kápolna,

d) kiépített út a parcellák megközelítéséhez,

e) vízvételi lehetőség 3 helyen,

f) padok,

g) hulladéktárolóval ellátott hulladéklerakó helyek és

h) illemhely.

(2) A köztemetőben csak a sírhely díszítésére szolgáló tárgyak (virág, koszorú, sírdísz, mécses) helyezhetőek el. A koszorúk tárolására szolgáló állványt csak úgy lehet elhelyezni, hogy az ne terjeszkedjen túl a 7. §-ban rögzített területnagyságon.

(3) A köztemetőben padot, hulladéktárolót vagy egyéb műtárgyat kizárólag a temető üzemeltetője helyezhet el.

(4) A köztemetőben fát vagy cserjét kizárólag a temető üzemeltetője ültethet.

3. § (1) A temető október 1-től március 30-ig terjedő időszakban 7.30 órától 16.00 óráig , az április 1-től szeptember 30-ig tartó időszakban 6.00 órától 21.00 óráig tart nyitva.

(2) A temető az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően október 25. és november 5. között 7.00 órától 21.00 óráig van nyitva.

(3) A köztemető üzemeltetésével kapcsolatos adminisztratív feladatokat a Mezőszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőkomáromi Kirendeltsége (a továbbiakban: Hivatal) 8137 Mezőkomárom, Petőfi Sándor utca 74. látja el.

(4) A köztemető üzemeltetésével kapcsolatos temetőgondnoki feladatok ellátását az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Mezőkomárom Római Katolikus Plébánia képviselő-testületének világi elnöke látja el.

4. § (1) A temető felosztása parcellákra, sorokra és sírhelyekre történik. A parcellák számozása római számmal I-el kezdődően, a parcellákon belül a sorok a magyar ABC betűivel A. betűvel kedződően, a sorokon belül a sírhelyek arab számmal, 1-el kezdődően történik.

(2) A temetési helyek felhasználási szabályai:

a) az újonnan megkezdett sorokban csak a sorban következő sírhelyet lehet igényelni, továbbá

b) a rég megkezdett sorokban csak jeltelen, gondozatlan sírhelyeket lehet újra kiadni.

(3) A köztemetőben biztosított temetkezési hely:

a) koporsós sírhely,

b) urnasírhely,

c) urnafülke és

d) sírbolt építésére kijelölt hely.

(4) A temetőben a hamvak szétszórására és bemosására lehetőség nincs.

(5) A köztemetőben a sírhelyek méretezése a következő:

a) egyes sírhely, amely egy koporsó elhelyezésére szolgál, a sírhely területe 130 cm x 200 cm, mélysége 200 cm,

b) egyes mélyített sírhely, amely két koporsó elhelyezésére szolgál, a sírhely területe 130 cm x 200 cm, mélysége 250 cm,

c) kettes sírhely, amely két koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál, a sírhely területe 220 cm x 220 cm, mélysége 200 cm,

d) kettes mélyített sírhely, amely négy koporsó elhelyezésére szolgál, a sírhely területe 220 cm x 220 cm, mélysége 250 cm,

e) egyes urnasírhely, amely egy urna elhelyezésére szolgál, a sírhely területe 50 cm x 50 cm, mélysége 60 cm,

f) kettes urnasírhely, amely két urna elhelyezésére szolgál, a sírhely területe 50 cm x 100 cm, mélysége 60 cm,

g) urnafalba épített urnafülke, amely egy urna elhelyezésére szolgál, mérete 30 cm x 30 cm, és

h) sírbolt számára kijelölt 300 cm x 300 cm nagyságú terület, az elhelyezendő sírbolt magassága legfeljebb 250 cm lehet.

(6) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában rögzített koporsós sírhelyre további két urna, az (1) bekezdés c) és d) rögzített koporsós sírhelyre további 4 urna rátemettethető.

(7) A temetési helyek közötti távolság 50 cm, az újonnan kialakítandó sorok közötti távolság 80 cm.

(8) A sírhely fölé létesített síremlék az (1) bekezdésben rögzített méreteket nem haladhatja meg. A síremlékek elhelyezésénél be kell tartani a (3) és (4) bekezdésben rögzített távolságokat.

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog 25 év, sírbolt esetén 100 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog megváltásáért díjat kell fizetni:

a) egyes sírhely 10.000.- forint,

b) egyes mélyített sírhely 20.000.- forint,

c) kettes sírhely 20.000.- forint,

d) kettes mélyített sírhely 30.000.- forint,

e) egyes urnasírhely 10.000.- forint,

f) kettes urnasírhely 20,000.- forint,

g) urnafülke 30.000.- forint, és a

h) sírbolthely 300.000.- forint.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható a (3) bekezdés szerinti időtartammal.

(4) Az újra meg nem váltott, gondozatlan sírhelyet újra lehet értékesíteni a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLVIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 18. § (5) bekezdésében foglaltak betartásával.

(5) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel és öröklés tárgyát nem képezhetik.

(6) Temetési hely előre nem váltható.

(7) A temetési hely feletti rendelkezési jog díját az önkormányzat házipénztárában készpénzben vagy az önkormányzat költségvetési számlájára átutalással vagy csekken kell befizetni legkésőbb a temetést megelőző munkanapon vagy újraváltás esetén a rendelkezési jog lejártát követő 30 napon belül.

6. § (1) A köztemetőben temetést kizárólag kegyeleti szolgáltatói engedéllyel rendelkező vállalkozó végezhet.

(2) Ravatalozni csak a temető ravatalozójában lehet. Az elhunytat a ravatalozásig hűtőben kell tartani.

(3) A ravatalozóban az elhunytat legkorábban a temetés előtt 6 órával lehet elhelyezni. A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább fél órával ki kell nyitni.

7. § (1) A temetések időpontját a Hivatalnál kell bejelenteni.

(2) A sírhely kijelölése a Hivatallal történő egyeztetéssel történik, a sírhely nyilvántartás alapján.

(3) Be kell jelenteni a Hivatalnál a bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ebben az esetben a rendelkezési jogosultságot igazolni kell.

8. § (1) A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A köztemetőben síremlék építésére vagy helyreállítására irányuló munkavégzést a munkát végző vállalkozó vagy a munkát megrendelő magánszemély köteles bejelenteni szóban vagy írásban a Hivatalhoz a munkavégzés megkezdése előtt 48 órával. A bejelentésben meg kell jelölni a munka kezdésének időpontját.

(3) A köztemetőben temetési napon építési munkát végezni tilos.

(4) A temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő víz- és áramhasználatért napi általánydíjat ki kell fizetni, melynek összege 5000.- Ft/nap.

9. § (1) A köztemetőben a sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását elvégezni, a sírhely állagát megőrízni.

(2) A sírhely gondozása során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt virágot, koszorút, egyéb szemetet csak a kijelölt hulladéktárolókba lehet elhelyezni. Kő, beton valamint kommunális hulladék elhelyezése a köztemetői hulladéktárolókba tilos.

(3) A köztemetőbe gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy a mécsest meggyújtotta. Ez a szabály a LED mécsesekre nem vonatkozik.

(4) A köztemető fenntartását Mezőkomárom Község Önkormányzata látja el. A köztemető fenntartásáért az önkormányzat köztemető-fenntartási díjat nem állapít meg.

10. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.