Vértesboglár Község Önkormányzat Képviselő-testület 13/2008. (XII.5.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2014. 01. 27- 2014. 03. 17

(Egységes szerkezetben a 13/2012.(V.14.) és az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelettel)




Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény 21. § (5) bekezdésében, a 23. §-ában és a 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet alkalmazási köre


1 § (1) A rendelet területi hatálya: Vértesboglár Község közigazgatási területén kell alkalmazni.

(2) A rendeletet alkalmazni kell valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára, használójára, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(3) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a) a települési szilárd hulladék komponenseire

a.a.) háztartási hulladékra

a.b.) egyéb szilárd hulladék körében a háztartási hulladékkal összetételében hasonló, együttesen
              kezelhető hulladékra,

b) szelektív hulladékra,

c) évi két alkalommal végzett lomtalanításra.

(4) Nem alkalmazható a rendelet a veszélyes hulladékra, valamint a települési folyékony hulladékra és a velük összefüggő tevékenységre.


22. §


Hulladékkezelési közszolgáltatás



3 § (1)Vértesboglár Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn.

3 (2) A települési szilárd, valamint a szelektív hulladék kezelésével (gyűjtése, szállítása, hasznosítása) és ártalmatlanításával kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére vállalkozási közszolgáltatási szerződés alapján a Vértes Vidéke Kft. jogosult.

4(3)

(4) A közszolgáltatási kötelezettség és jogosultság az ingatlantulajdonosokkal külön szerződéskötés nélkül e rendelet alapján jön létre.

5(5) A közszolgáltató a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal által átadott adatokról és a nyilvántartásban gyűjtött személyes adatokról más személynek, szervnek adatot nem bocsáthat rendelkezésére.






____________________________________________________________________________

2Hatályon kívül helyezte az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 1 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától.

3 Módosította az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 2 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától.

4Hatályon kívül helyezte az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 2 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától

5 Módosította az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 2 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától.




A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS


A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei



4.§ (1) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(2) A jogviszony kezdő időpontja 2003. Január 1. napja, amelyről a szolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesíti, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatja.


A települési szilárd hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése és ártalmatlanítása



5.§ (1) A települési szilárd hulladék rendszere kezelésébe (gyűjtés, szállítás) bekapcsolt területen a szolgáltatás igénybevétele, valamint a közszolgáltatóval egyeztetett szabványos tároló edényzet használata kötelező.

(2) Az igénybe vehető gyűjtőedények típusai és a gyűjtőedényben elhelyezhető települési szilárd hulladékok súlyának felső határa:

  1. 80 literes gyűjtőedény             28 kg
  2. 110 literes gyűjtőedény                      45 kg

(3) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedények közül azt a típust és olyan számban köteles igénybe venni, amelyen az ingatlanán keletkezett települési szilárd hulladék tárolására két ürítés között környezetszennyezés nélkül oldható meg.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak alapján a gyűjtőedényt úgy kell megválasztani, hogy

  1. 1-2 fővel rendelkező család esetén 80 liter,
  2. 2 fő feletti létszámmal rendelkező család esetén 110 liter tárolókapacitás minimálisan rendelkezésre álljon.



A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


6.§ (1) A települési szilárd hulladék elszállítása heti egy alkalommal történik. A hulladék ingatlanon belüli gyűjtéséhez – az ürítési gyakoriság meghatározása mellett – a közszolgáltató az ingatlantulajdonos részére biztosítani köteles, hogy különböző úrmértékű gyűjtőedények közül választhasson az 5. § (4) bekezdésében meghatározott minimum mennyiség figyelembe vételével.

(2) A rendszeres szállítási nap megváltoztatásáról a közszolgáltatási tevékenységet ellátó – a megváltozott szállítási napot megelőzően legalább 15 nappal – a helyi újságban, a hirdetőtáblán köteles a lakosságot tájékoztatni.


A hulladékgyűjtő edényzet használata



7. § (1) A települési szilárd hulladék gyűjtése az (1) bekezdésben meghatározott űrtartalmú szabványos tároló edényzetben történik. Az igénybe vevő lakóhelyének változását 15 napon belül köteles jelezni a közszolgáltatónak.

6(2) A szemétgyűjtő edényzet beszerzéséről, javításáról, pótlásáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

(3) A szemétgyűjtő edényzet beszerzési, javítási költsége az ingatlan tulajdonosát terheli.

____________________________________________________________________________

6 Módosította az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 3 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától.



(4) Amennyiben az edényzet állapota nem teszi lehetővé a szemét elszállítását, úgy a Szolgáltató köteles felhívni az ingatlan tulajdonosának figyelmét, hogy annak javításáról vagy javíttatásáról gondoskodjék.

(5) A hulladékgyűjtő edényzetet csak annyira szabad megtöltetni, hogy azok zárhatóak legyenek.

(6) A hulladékgyűjtő edényzetbe nem szabad maró, mérgező, robbanó, folyékony, égő, parázsló anyagot, állati tetemet, trágyát, vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szállítást végző dolgozók testi épségét, egészségét, vagy a szállító jármű műszaki állapotában rongálódást idézhet elő. Nem helyezhető el az edényzetben továbbá olyan anyag, amely a hulladékkezelő telepen nem tárolható vagy nem ártalmatlanítható.

(7) A hulladékgyűjtő edényzetet – kivéve az állandó jelleggel közterületen elhelyezett edényzeteket – az elszállítási, ürítési időpontig az ingatlanon belül kell tárolni.

(8) A szállító (gyűjtő) jármű személyzete a hulladékgyűjtő edényzetet – a forgalom akadályozása nélkül – az átadás-átvételre kijelölt közterületen veszi át és azt a kiürítés után az átvétel helyére köteles visszahelyezni. Az átvételre kijelölt hely a közút szélétől – útszegélytől 2,0 m-nél távolabb nem lehet.

(9) A hulladékgyűjtő edényzet gyűjtés idejére történő kihelyezése, majd az ürítést követően annak visszahelyezésére a szolgáltatást igénybe vevő feladata.

(10) A hulladékgyűjtő edényzetek (kuka vagy konténer) begyűjtéséből és szállításából eredő szennyeződés megszüntetése a szállító feladata, míg a gyűjtés során keletkező szennyeződés eltávolítása a hulladék termelőjének feladata.

(11) A hulladék gyűjtőedényzet rendeltetésszerű használatáról, tisztántartásáról, fertőtlenítéséről a szolgáltatást igénybevevő köteles gondoskodni.

(12) Közszolgáltató a szolgáltató azonosítására, illetve a díjfizetés igazolására matricát biztosít, amit a szolgáltatást igénybevevőnek kell a hulladékgyűjtő edényre felragasztani.



A közszolgáltatás igénybevételének korlátozása, megtagadása


8 § (1) A hulladékgyűjtést végző jármű személyzete, ha az edényzet olyan hulladékot tartalmaz, mely összetömörödött, vagy befagyott, és így nem üríthető, a szolgáltatás igénybevételét az üríthető mennyiség mértékéig korlátozhatja. Az ingatlan tulajdonosa, illetve az edényzet használója köteles az így visszamaradt hulladékot kiüríteni és a gyűjtőedényzetet használhatóvá tenni.

(2) A hulladékgyűjtést végző jármű személyzete, ha az edényzetbe olyan anyagot, tárgyat helyeztek el, amely nem minősül települési szilárd hulladéknak, annak elszállítását megtagadhatja.

7(3) Az eseti többlethulladék elszállítása csak a Szolgáltató által rendszeresített gyűjtőzsákba elhelyezés esetén vehető igénybe. Gyűjtőzsák a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatalban (8083 Csákvár, Szabadság tér 9.) vagy a Hivatal Vértesboglári Kirendeltségén (8085 Vértesboglár, Alkotmány u 3.) vásárolható ügyfélfogadási időben.

(4) A gyűjtőedényzet mellé elhelyezett települési szilárd hulladékot, amennyiben nem a közszolgáltatótól vásárolt hulladékgyűjtő zsákban helyezték el, a közszolgáltatást végző nem köteles elszállítani.




A háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető

más hulladék elszállítása, kezelése, ártalmatlanítása



89. § A gazdálkodó szervezet a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett, nem elkülönítetten gyűjtött hulladék elszállítására külön szerződést köt a szolgáltatóval.




____________________________________________________________________________

7 Módosította az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 3 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától.

8 Módosította az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 3 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától.




Lomtalanítás



10 § 9(1) A lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a Szolgáltató évente két alkalommal gondoskodik, amelynek díját a megállapított közszolgáltatási díj magában foglalja.

(2) A közszolgáltató a lomtalanítási akció időpontjáról az önkormányzatot levélben tájékoztatja az időpont előtt legalább két héttel. A közszolgáltató az önkormányzat útján levélben és a lakossági hirdetés útján köteles tájékoztatni a lakosságot.

(3) A Szolgáltató kizárólag a lomtalanítás alá tartozó szilárd hulladék elszállítására köteles.

(4) A lomtalanítási akció során összegyűjtött hulladék kezeléséről, esetleg további hasznosításáról, értékesítéséről a közszolgáltatást végző szabadon rendelkezik.



A települési szilárd hulladékgyűjtés, szállítás, kezelés és
 ártalmatlanítás közszolgáltatás díja, díj mérséklése



11.§ (1) Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, tényleges használója köteles a szolgáltatásokat igénybe venni.

(2) A rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont területen a települési szilárd hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése és ártalmatlanítása kötelező díjfizetés mellett történik, a közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonosnak települési hulladékkezelési közszolgáltatási díjat kell fizetne (a továbbiakban: szolgáltatási díj).

(3) A szolgáltatást igénybevevő a közszolgáltatási díját negyedévente utólag a Szolgáltató által kibocsátott számlája alapján átutalással fizeti meg.

(4) A szolgáltatási díjat ingatlanonként, illetve önálló rendeltetési egységenként kell megfizetni. Önkormányzati bérlemények esetében a szolgáltatási díjat a bérlő tartozik fizetni.

(5) Az üresen álló, önálló rendeltetési egységek után nem kell szolgáltatási díjat fizetni, ha az üresedést a közszolgáltatást végzőnek és az önkormányzatnak írásban bejelentik, és az üresedés időtartalma a 30 napot meghaladja. A bejelentést az üresedést megelőzően 30 nappal kell teljesíteni.



12 § (1)10

(2) A szolgáltatási díjfizetés a települési szilárd hulladék esetében negyedéves számlázással utólag történik.

(3) A szolgáltatási díj magában foglalja a gyűjtőedényzetek meghatározott időpontokban történő ürítését, tatabányai hulladékkezelő telepre való szállítását, a hulladékkezelési és ártalmatlanítási, valamint az évente 2 alkalommal kötelezően végzendő lomtanítási költséget.

(4) Ha a hetente keletkezett hulladék mennyisége az edényzet űrtartalmát meghaladja, úgy a szolgáltatást igénybe vevő külön edényzet igényt jelenthet be, annak biztosításáról közszolgáltató köteles gondoskodni, külön térítés fejében.











____________________________________________________________________________

9 Módosította az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 6 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától.

10 Hatályon kívül helyezte az 1/2014. (I.23.) önkormányzati rendelet 7 §-sa. Hatályos 2014. január 24. napjától.


Szelektív hulladék gyűjtése, kezelése


13 § (1) Az önkormányzat a szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatást a Szolgáltatóval történt együttműködés eredményeként a 2004. évben vezette be. A község területén 1 kijelölt területen kialakított szelektív hulladékgyűjtő szigetek a közszolgáltatásba bekapcsoltan működnek, üzemeltetőjük a Szolgáltató.

(2) A szelektív hulladékot a közszolgáltató három frakcióban gyűjti.

(3) A kihelyezett gyűjtőedényekbe az azokon feltüntetett fajtájú hulladék helyezhető el. A hulladék csak a gyűjtőedényzetbe tehető, a közterület szennyezése tilos!

(4) A szelektíven gyűjtött hulladékok átvétele, kezelése a közszolgáltató feladata.

(5) A begyűjtött hulladékot a közszolgáltató az edényzetekből – megállapodás alapján – rendszeresen üríti.

(6) A szelektív hulladékgyűjtő szigetek helyét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.






A KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA, TAKARÍTÁSA ÉS A TÉLI HÓELTAKARÍTÁSI ÉS SÍKTALANÍTÁSI FELADATOK ELLÁTÁSA


Közterületek tisztántartása


14 § Köztisztasági feladatok, közterületek tisztántartásáról, az összegyűjtött hulladék elszállításáról Vértesboglár Község Önkormányzata gondoskodik, részben maga, részben az érintett ingatlantulajdonosok, használók kötelezésével.


A közterületek szennyezésének megelőzése



15 § (1)Tilos a közterületen történő minden olyan tevékenység, ami a közterület szennyezésével jár.

(2) Tilos a közterületeken elhelyezett berendezési tárgyakat, felszereléseket, műtárgyakat, műalkotásokat beszennyezni, megrongálni.

(3) Tilos dugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot, - tárgyat (törmeléke, homokot, hulladékot, papírt, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, stb.) a közcsatorna víznyelőjébe, csapadékvíz-elvezető árkába szórni, önteni, vagy bevezetni.

(4) Állati tetemet, valamint olyan szerves, vagy szervetlen anyagot, mely a környék levegőjét szennyezhető, a szomszédos terület lakóinak egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni nem szabad.

(5) A közterületen elhullott állatok eltávolításáról az önkormányzat haladéktalanul gondoskodik.

(6) Minden olyan területen, illetőleg létesítményben, ahol tömegforgalom bonyolódik le az önkormányzat gondoskodik a várható forgalomnak megfelelő mennyiségű közhasználatú hulladékgyűjtő tartály elhelyezéséről, javításáról, pótlásáról, továbbá a rendszeres kiürítéséről és tisztán tartásáról.

(A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II.21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 15. §)

(7) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési, bontási anyagot, földet tárolni, hogy más ingatlanon por és szennyeződés indokolatlanul ne keletkezzen.

(8) Az építést, felújítást, tatarozást végző tulajdonos, kivitelező az építési területen és közvetlen környékén (az építés körüli közterületen) a közterület tisztaságát és a biztonságos közlekedés lehetőségét köteles biztosítani.

(9) Az utcai hulladékgyűjtőkbe a hulladékgyűjtő térfogati jellemzőitől lényegesen eltérő hulladékot (nagy méretű tárgyak), valamint a lakásokban, intézményekben, kereskedelmi egységekben stb. rendszeresen keletkező kommunális jellegű hulladékot elhelyezni tilos.

(10) Közterületen a gépjárművek javítása, szerelése és mosása tilos, kivéve a hirtelen fellépő hibák elhárítását célzó javítást.



A közterületek tisztántartása



16 § (1)A tulajdonos köteles gondoskodni:

  1. Az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az ingatlan határától az úttestig terjedő teljes terület;
  2. A járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá
  3. Tömbtelkeken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésre és körüljárásra szolgáló terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(A köztisztasággal és települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II.21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 6. § (1)).

(2) A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt – ettől eltérő megállapodás kivételével – a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.

(A köztisztasággal és települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II.21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 6. § (4)).

(3) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka, stb.) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

(A köztisztasággal és települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II.21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 6. § (5)).

(4) Az (1), (2), valamint a (3) bekezdésben fel nem sorolt közterületek tisztán tartásáról, kaszálásáról, hulladék- és gyommentesítéséről Vértesboglár Község Önkormányzata gondoskodik részben maga, részben az érintett ingatlantulajdonosok, használók kötelezésével.

(5) Önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében a bérlő, kezelő stb. köteles gondoskodni a közterületek tisztántartásáról.

(5) Bűzös anyagokat csak légmentesen lezárt tartállyal felszerelt vagy zárt rakterű járművel szabad szállítani. Szóródó jellegű anyagok belterületen csak letakarva szállíthatók. Ha a közterületen szállított anyaggal a közterület szennyeződik (olajfolyás, sárfelhordás, anyagszóródás, stb.), a szennyeződést előidéző köteles azonnal gondoskodni annak eltávolításáról. Amennyiben a szennyeződést előidéző személy kiléte ismeretlen, úgy a szennyeződés megszüntetése a közterület kezelőjének feladata.


Hóeltakarítás – síktalanítás


17 § (1) A 16. § (1) bekezdésében meghatározottak kötelesek ónos esőtől, hótól vagy jégtől síkosság vált járdát folyamatosan köteles (közegészségügyileg veszélytelen környezetkímélő anyaggal: homok, zúzalék, salak, stb.) csúszásmentessé tenni, a járdáról a havat letakarítani, ezt az időjárástól függően napközben is megismételni.

(2) A 16. § (2) bekezdésében meghatározottak kötelesek a nyitva tartási idő első órájában az ónos esőtől, hótól vagy jégtől síkosság vált járdát közegészségügyileg veszélytelen környezetkímélő anyaggal (homok, zúzalék, salak, stb.) csúszásmentessé tenni, a járdáról a havat letakarítani, ezt az időjárástól függően a nyitva tartási időben megismételni.

(3) A járdáról letakarított havat a 8 m-nél szélesebb közút esetén a járda szélén kell összegyűjteni, úgy, hogy a gyalogos közlekedés számára megfelelő terület szabadon maradjon.

(4) A gyalogos és közúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében hórakást tilos elhelyezni:

  • útkereszteződésben
  • úttorkolatban (8 m-en belül)
  • kijelölt gyalogosátkelő helyen
  • kapubejáró elé – annak teljes szélességében
  • tömegközlekedési jármű megállójában (autóbuszmegálló), ott az úttest és járda közé
  • közszolgáltatási felszerelési tárgyak (vízelzáró, víznyelő, közvilágítási lámpaoszlop, tűzcsap, hirdetőoszlop, stb.) mellé, köré.






A közterületek tisztántartására, a hóeltakarításra és síktalanításra
vonatkozó rendelkezések ellenőrzése


18 §. (1) A rendeletben meghatározott szolgáltatói tevékenységek:

  1. A szilárd hulladékgyűjtéssel, hulladékszállítással, kezeléssel, ártalmatlanítással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséről a körjegyző gondoskodik;
  2. A köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséről az érdekelt szakhatóságok közreműködésével a körjegyző gondoskodik.

(A köztisztasággal és települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II.21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 17. § (1) b).



Egyéb rendelkezések


119. §




ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


20 § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg Vértesboglár Község Önkormányzatának a 13/1995. (XII. 22.) rendelete, valamint a rendelet módosításáról szóló 12/2005. (XII. 23.) számú rendelet hatályát veszti.


Vértesboglár, 2012. május 17.


                        Sztányi István sk.                                           Szabó Gábor sk.

                         polgármester                                                  körjegyző





















_______________________________________________________________________________

1Hatályon kívül helyezte a 13/2012.(V.14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. május 31. napjától




1. számú melléklet a   rendelethez


A szelektív hulladékgyűjtő szigetek helyszínei Vértesboglár Községben


  1. Vértesboglár, Kossuth utca, Vértes Takarékszövetkezet mellett