Vértesboglár Község Önkormányzat Képviselő-testület 8/2012. (IV.18.) önkormányzati rendelete

a rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2012. 04. 20


Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva következőket rendeli el:


1.§ (1) Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) működése szélesebb körű nyilvánosságának erősítése, a település lakosságának bevonása és a rendeletekben foglalt szabályozás megalapozása érdekében biztosítja a rendelet-tervezetek társadalmi egyeztetését.

(2) E cél elérése érdekében a (3) bekezdésben foglalt kivételekkel az önkormányzati rendelet-tervezeteket társadalmi egyeztetésre kell bocsátani.

(3) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

  1. a költségvetésről, költségvetés végrehajtásáról, vagyonról szóló,
  2. a szervezeti és működési szabályokat megállapító rendelet- tervezeteket,
  3. az önkormányzati rendeletet módosító rendelet-tervezetet, ha az csak magasabb szintű
                jogszabály módosítása miatt szükséges rendelkezéseket tartalmaz.
  4. az adófizetési kötelezettséget, és térítési díjat megállapító rendelet tervezet,
  5. abban az esetben, ha a rendelet sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik


2.§ (1) A rendelet-tervezet társadalmi egyeztetésének formája az önkormányzat hivatalos honlapján (a továbbiakban: honlap) megadott elektronikus levélcímen történő véleményezés, valamint a Művelődési Házban való közzététel, illetve leadási lehetőség.

(2) A képviselő-testület által tárgyalandó rendelet-tervezetet az üléseket megelőző tíz nappal a honlapon publikálni kell, és egyidejűleg felhívást kell közzétenni a társadalmi véleményezés lehetőségére, valamint annak naptár szerinti határidejére.


3.§ (1) A rendelet-tervezetről a megadott elektronikus levélcímen keresztül bárki véleményt nyilváníthat a testületi üléseket megelőző hét végéig.

(2) Nem vehető figyelembe az a vélemény, amely sérti a közerkölcsöt, a rendelet-tervezet tárgyához nem illeszkedik vagy név nélküli.

(3) A beérkezett vélemények őrzése, valamint a véleményt adó nevének, e-mail címének kezelése a rendelet hatálybalépését követő egy évig történik.


4.§ (1) A határidőben beérkezett véleményekről a rendelet-tervezet előkészítője az előterjesztő és az előterjesztést tárgyaló képviselő-testület részére összefoglaló tájékoztatást ad. Az előterjesztő mérlegeli a beérkezett véleményeket, javaslatokat, és azokról, valamint az elutasított vélemények esetében annak indokairól a képviselő-testület ülésén tájékoztatást nyújt a testület tagjainak.

(2) A beérkezett vélemények tekintetében az előterjesztőt egyedi válaszadási kötelezettség nem terheli.

(3) A közzétett tervezeteket tartalmazó előterjesztések a közzétételtől számított fél évig a honlapról nem távolíthatók el.


5.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő 2. napon lép hatályba.



                        Sztányi István                                                             Tóth Jánosné

                        polgármester                                                               jegyző


ZÁRADÉK:


A rendeletet 2012. április 16-án kihirdettem.


                                                                                                          Tóth Jánosné

                                                                                                          jegyző