Vértesboglár Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2014. (III.5.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 13/2008. (XII.05.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 06- 2014. 03. 05

Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1) - (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.


1. §(1) Vértesboglár Község Önkormányzata képviselő-testületének a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 13/2008. (XII. 05.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Ör.) 1. § (3) bekezdése az alábbi d) ponttal kiegészül:

„d) a települési folyékony hulladékra.”


(2) Az Ör.) 1. § (4) bekezdése az alábbira változik:„(4) Nem alkalmazható a rendelet a veszélyes hulladékra és az azzal összefüggő tevékenységre.”


2. §(1) Az Ör. 3. § egy új, (6) bekezdéssel egészül ki.

„(6) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatást a LIQUID-PORTER Kommunális Szolgáltató Kft. (1077 Budapest, Bethlen Gábor u. 3. II/24.) (a továbbiakban: Szolgáltató) végzi az 1 § (1) bekezdés szerinti területen.”


3. § Az Ör. a következő címmel és a 13/A. § - 13/C. §-sal egészül ki-:

A települési folyékony hulladékKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS

A települési folyékony hulladékkezelés (szippantott szennyvíz) közszolgáltatás díja


13/A. § (1) A települési folyékony hulladékkezelési (szippantott szennyvíz) közszolgáltatás díja:   folyékonyhulladék elhelyezéséért fizetendő díj:                   Ft + ÁFA/m3

folyékonyhulladék szállításáért fizetendő díj:                   Ft + ÁFA/m3


(2) A Szolgáltató köteles a a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 25.§ (19) bekezdésében meghatározottak szerint évente november 15. napjáig költségelemzést készíteni és azt javaslat formájában az önkormányzat részére előterjeszteni.


(3) Az önkormányzat köteles a javaslat alapján a közszolgáltatás díját meghatározó rendeletének elfogadását megelőzően részletes költségelemzést készíteni.


A települési folyékony hulladék gyűjtése, szállítása ártalmatlanítása


13/B. § (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kötött, valamint engedélyezett házi szennyvíztárolóval nem rendelkező ingatlanok tulajdonosai, használói, bérlői, kezelői (továbbiakban: igénybe vevők) kötelesek igénybe venni és annak e rendeletben meghatározott ellenértékét /díját/ a szolgáltató részére a szállításkor azonnal megfizetni.


(2) Az (1) bekezdés szerinti közszolgáltatás igénybevételére kötelezett igénybe vevő és a szolgáltató között közszolgáltatásra vonatkozó szerződés a közszolgáltatás igénybevételével jön létre.


(3) A szolgáltató az igénybevevő megrendelése alapján legkésőbb 72 órán belül köteles elszállítani az ingatlanokon keletkezett települési folyékony hulladékot. Az igénybevevő a települési folyékony hulladékhoz való hozzáférést az ingatlanán belül köteles biztosítani. Ellenkező esetben a szolgáltató az elszállítást megtagadhatja.


(4) A települési folyékony hulladék elszállítására a szolgáltató által biztosított erre alkalmas tartály autóval történik. A szállítás alkalmával esetlegesen szennyeződött közterületet a szolgáltató köteles haladéktalanul megtisztítani.


(5) A szolgáltató a települési folyékony hulladékot az önkormányzat tulajdonát képező, FEJÉRVÍZ Zrt. által üzemeltetett szennyvíztisztító műben köteles elhelyezni.


(6) A háztartási eredetű folyékony hulladék körébe nem tartozó egyéb folyékony hulladék /pl.: technológiai eredetű szennyvíz és szennyvíz iszap, olajszármazékok, mérgező anyagok, zsírok, ásványolajok, hígtrágya, zsír és olajfogók tartalma stb./ a szennyvíztelepen nem helyezhető el.


(7) A termelési és szolgáltatási tevékenységből származó technológiai eredetű szennyvíz a szennyvíztisztító telep üzemeltetőjével külön kötött szerződés alapján helyezhető csak el.


(8) A szolgáltató köteles megtagadni a (6), (7) bekezdésben foglalt folyékony hulladék elszállítását kivéve, ha igénybevevő rendelkezik a szennyvíztisztító telep üzemeltetőjével kötött külön szerződéssel.


(9) Az igénybevevő a közszolgáltatás elvégzéséért a szolgáltatónak e rendelet 3. számú mellékletében foglalt díjat köteles megfizetni.


(10) A szolgáltató a települési folyékony hulladékot a szennyvíztisztító telepen az üzemeltető által meghatározott nyitvatartási időben köteles elhelyezni.


13/C. § (1) Az ingatlanoknál (lakások, egyéb ingatlanok) keletkező bármilyen típusú folyékony hulladékot tilos az ingatlanon belül kilocsolni, közterületre, vízfolyásokba, árkokba vagy – az állati hígtrágya kivételével – egyéb földterületre kiengedni, leengedni.


(2) A település azon területein, ahol közcsatorna hálózat nincs, vagy az ingatlan nincs bekötve a közcsatornába, a települési folyékony hulladék összegyűjtésére a tulajdonos, használó által a telken belül létesített szennyvíz szikkasztók és zárt szennyvíztárolók szolgálnak.


(3) A települési folyékony hulladék forgalomkörébe nem tartozó folyékony hulladék összegyűjtése a közegészségügyi környezetvédelmi és egyéb hatósági előírások szerint történhet.


(4) Az állati hígtrágya elhelyezését és kezelését az önkormányzat az állatok tartásáról szóló mindenkori hatályos rendelete szabályozza.


(5) A Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői jogosultak ellenőrizni az ingatlanon összegyűjtött szennyvíz elhelyezését, tárolását.”


4. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



               Sztányi István                                                                        Tóth Jánosné

               polgármester                                                                       címzetes főjegyző


A rendeletet kihirdettem:


Vértesboglár, 2014. március 5-én                                                             Tóth Jánosné

                                                                                                         címzetes főjegyző