Vértesboglár Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (III.9.) önkormányzati rendelete

a lakásépítés, lakásvásárlás önkormányzati támogatásáról szóló 8/2009. (IX. 22.) rendeletének módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 10- 2015. 03. 10


Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ (1) A lakásépítés, lakásvásárlás önkormányzati támogatásáról szóló 8/2009. (IX. 22.) számú önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 1.§ (1) bekezdése hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:

„1.§ (1) A rendelet célja, hogy az első otthonteremtés céljából a lakásépítés, lakásvásárlás, lakás bővítés támogatása feltételeinek, mértékének és eljárási rendjének szabályozásával hozzájáruljon a településen lakó állampolgárok lakásépítéséhez, lakás vásárlásához és lakás bővítéséhez, a települési lakhatási feltételek javításához és a település lakosság megtartó erejének növeléséhez.”

(2) A rendelet 1. § (2) b.) pontja, valamint a (3) bekezdése hatályát veszti.


2.§ A rendelet 4.§-a kiegészül a következő (3) bekezdéssel:

„(3) Kamatmentes kölcsön támogatásban továbbá azok az igénylők részesíthetők, akik lakásigényüket meglévő lakásuk bővítésével oldják meg. Az (1) bekezdéstől eltérően, közvetlen támogatás akkor is igényelhető, ha igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének valamint a vele együtt élő, együtt költöző családtagjának tulajdoni része van a bővítésre kerülő lakásban.”


3.§ (1) A rendelet 6. § (2) bekezdésében a „körjegyzőséghez” kifejezés helyébe a „jegyzőhöz” kifejezés kerül.

(2) A rendelet 6. § (3) bekezdése hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmezővel egy háztartásban lakók egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400 %-át.”

(3) A rendelet 6. § (4) bekezdésében a „körjegyző” kifejezés helyébe az „jegyző” kifejezés kerül.


4.§ A rendelet 8-12 §-ai hatályukat vesztik.


5.§ (1) A rendelet 13.§-a kiegészül a következő (2) bekezdéssel:

„(2) Nem részesíthető kamatmentes kölcsönben vagy vissza nem térítendő támogatásban az igénylő akkor sem, ha vele egy háztartásban élő személy a kérelem benyújtását megelőző tíz évben már részesült ilyen kedvezményben.”

(2) A rendelet 13.§-a kiegészül a következő (3) bekezdéssel:

„(3) A támogatás feltételeinek megfelelő igénylők közül az részesül előnyben, akinek az egy főre eső jövedelme alacsonyabb, vagy háztartásában több gyermeket nevel.”

(3) A rendelet 13.§-a kiegészül a következő (4) bekezdéssel:

„(4) A képviselő testület a május 31-ig beérkezett kérelmekről minden év júniusában dönt. A május 31-ét követően beérkező kérelmekről a következő évben kell dönteni.  


6. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



Sztányi István                                                                                          Tóth Jánosné

polgármester                                                                                            címzetes főjegyző


Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem:

Vértesboglár, 2015. március 9.

Tóth Jánosné

       címzetes főjegyző