Vértesboglár Község Önkormányzat Képviselő-testület 16/2016. (XI.11.) önkormányzati rendelete

önkormányzati kitüntetések, díjak alapításáról, adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2016. 11. 12- 2020. 08. 06

Vértesboglár Község Önkormányzat Képviselő-testület 16/2016. (XI.11.) önkormányzati rendelete

önkormányzati kitüntetések, díjak alapításáról, adományozásuk rendjéről

2016.11.12.

Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az önkormányzati kitüntetések

1. § Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete „Vértesboglár Község Díszpolgára” és „Vértesboglárért Elismerő Oklevél” kitüntető címet, valamint „Kulturált környezetű lakóház” elismerő címet (a továbbiakban együtt: önkormányzati kitüntetés) alapít.

2. Az adományozás és az átadás általános szabályai

2. § (1) Önkormányzati kitüntetés adományozását bárki kezdeményezheti.

(2) Kitüntetésben részesülő személyre javaslatot – az (1) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével – különösen a helyi önkormányzat tisztségviselői, az önkormányzati képviselők, a hivatal vezetői, továbbá a térség országgyűlési képviselője, a településen működő civil szervezetek, egyházak képviselői és a magánszemély javaslattevők tehetnek.

(3) Az önkormányzati kitüntetésekre vonatkozó javaslattételi felhívást legkésőbb minden év április 5. napjáig közzé kell tenni helyben szokásos módon. A felhívás közzétételének napjaként a település hivatalos honlapján történő megjelenés időpontját kell tekinteni.

(4) Javaslattételre a közzétételtől számított 30 napon belül van lehetőség.

(5) A javaslattételi felhívás közzétételének időpontjától a Képviselő-testület indokolt esetben eltérhet.

3. § (1) Önkormányzati kitüntetés adományozásával összefüggő személyi javaslat érdemi képviselő-testületi tárgyalására zárt ülésen, kizárólag akkor kerülhet sor, ha a javaslat határidőben érkezett és tartalmazza a felterjesztett személy nevét, lakcímét, elérhetőségét, valamint a javaslattétel indokát és a javasolt személy méltatását.

(2) Önkormányzati kitüntetés adományozásáról és a kitüntetett személyéről Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester javaslatára, zárt ülésen, minősített többséggel dönt.

(3) Önkormányzati kitüntetésből évente, címenként legfeljebb kettő adományozható.

4. § Önkormányzati kitüntetés átadására – az arról szóló képviselő-testületi határozat ünnepélyes keretek között történt kihirdetését követően – a falunapon, lehetőség szerint minden év májusának végén kerül sor.

5. § (1) Az önkormányzati kitüntetéshez járó oklevél tartalmi elemei:

a) az adományozás megjelölése,

b) a kitüntetett neve,

c) az elismerés alapjául szolgáló tény, vagy tevékenység rövid leírása,

d) a képviselő-testületi határozat száma, kelte,

e) a polgármester és a jegyző aláírása, hivatalos bélyegző lenyomata.

(2) Az (1) bekezdés szerinti okiratot nem magyar állampolgárnak történő adományozás esetén annak anyanyelvén kell kiállítani, ha pedig az nem lehetséges – német, angol, vagy francia nyelven. Az okirat hiteles fordítását is mellékelni kell.

3. Az egyes önkormányzati kitüntetésekre vonatkozó különös rendelkezések

6. § (1) „Vértesboglár Község Díszpolgára” kitüntető cím (a továbbiakban: díszpolgári cím) adományozható a település gazdasági gyarapodását, további fejlődését, kulturális és művészeti értékeinek megőrzését, annak tiszteletben tartását szolgáló, vagy a település közéletének valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személynek, akinek a személye, vagy tevékenysége érdemben és elválaszthatatlanul kapcsolódik Vértesboglár településhez.

(2) Díszpolgári cím annak az élő, vagy elhunyt magyar, vagy nem magyar állampolgárságú személynek adományozható, aki az (1) bekezdésben foglaltakra tekintettel arra érdemes.

(3) Az adományozás az önkormányzat és a község lakossága részéről megnyilvánuló tiszteletet, erkölcsi megbecsülést mutatja, amely a rendelet 5. §-a szerinti oklevél, továbbá a képviselő-testület által meghatározott emléktárgy átadásával jut kifejezésre.

(4) A díszpolgári cím elhunyt személy részére történő adományozásakor a (3) bekezdés szerinti tárgyakat az elhunyt családja képviselőjének kell átadni. Amennyiben ez nem lehetséges, a községben működő közösségi térben kell elhelyezni.

(5) A díszpolgár nevét a „Település Díszpolgárainak Könyve” tartalmazza. Az abba történő bejegyzésről a polgármester gondoskodik, a bejegyzést a polgármester és a jegyző írja alá.

(6) A település díszpolgára:

a) az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre meghívást kap,

b) a települést képviselő delegáció tagjai sorába felkérhető képviselő-testületi határozat alapján,

c) az önkormányzat művészeti és közművelődési rendezvényeit, létesítményeit díjtalanul látogathatja.

7. § (1) „Vértesboglárért Elismerő Oklevél” kitüntető cím (a továbbiakban: elismerő oklevél) adományozásával az önkormányzat elismerését fejezi ki annak a vértesboglári lakosnak, vagy szervezeteknek, amely a faluért tevékenykedve valamely területen kiemelkedő teljesítményt nyújt, tevékenységével példát mutat, kiérdemelve ezzel a település lakóinak megbecsülését.

(2) Az elismerő oklevél adományozását „Vértesboglárért Elismerő Oklevélben részesülők könyvébe kell bejegyezni, amelyről a polgármester gondoskodik, a bejegyzést a polgármester és a jegyző írja alá.

8. § (1) „Kulturált környezetű lakóház” elismerő cím adományozató a településen családi házzal, sorházi lakással, vagy egyéb lakással rendelkező magánszemély – beleértve az ingatlantulajdonost és más, az ingatlant egyéb jogcímen jogszerűen használó személyt – részére az ingatlan és környéke falusi környezetnek megfelelő, tiszta, rendezett állapotára, harmonikus, kulturált megjelenésére tekintettel.

(2) Az elismerő címmel a rendelet 5. §-a szerinti oklevél, továbbá dísznövény jár.

4. Méltatlanság miatti visszavonás

9. § (1) A díszpolgári cím és az elismerő oklevél méltatlanság miatt visszavonható.

(2) Méltatlan különösen az a személy:

a) akit bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek,

b) aki a település jó hírnevét viselkedésével, magatartásával csorbítja,

c) akinek magatartása, tevékenysége a település érdekei ellen irányul,

d) akinek magatartása, viselkedése embertársai jogait sérti.

(3) Méltatlanság miatti visszavonásról a polgármester javaslatára a képviselő-testület határozatban dönt.

(4) A kitüntetett nevét a méltatlanság miatti visszavonást követően – arról történő értesítésével egyidejűleg – törölni kell kitüntetettek nyilvántartásából.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Vértesboglár Község Önkormányzatának Vértesboglár település díszpolgári cím és Vértesboglárért Elismerő Oklevél adományozásáról szóló 8/2004. (IV. 30.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 7/2011. (V. 16.) önkormányzati rendelet, valamint a kulturált környezetű lakóház elismeréséről szóló 9/2004. (VI. 1) önkormányzati rendelet.