Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2012 (VI.1.) önkormányzati rendelete

A környezet védelméről

Hatályos: 2012. 06. 01- 2015. 06. 01

Söréd  községi Önkormányzat Képviselőtestülete az1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva község lakói életminőségének fenntartása, a környezeti értékek megóvása érdekében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdés c.) pontjában, a 48. § (1) és a (4) bekezdés b.) pontjában  biztosítottfelhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


I.

Általános rendelkezések

A rendelet célja


1. §(1)E rendelet célja, hogy az ember egészségének és környezetének megóvása érdekében elősegítse a környezeti elemek védelmét és megállapítsa

- a levegőtisztaság-védelmi,

- a zaj- és rezgésvédelmi szabályokat,

A rendelet hatálya


2.§ (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed azokra a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel Söréd közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a háztartási tüzelőberendezések és a 140 kW névleges bemenő hőteljesítményt meg nem haladó tüzelő- és egyéb kizárólag füstgáz kibocsátó berendezések forrásai által okozott légszennyezésre, valamint az avar és kerti hulladék égetésére.


II.

fogalom meghatározások


3. §E rendelet alkalmazásában:


(1)kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban kerti hulladék);


(2)háztartási, fűtési tevékenység: minden olyan 120 kW/h alatti egyedi fűtőberendezés üzemeltetése, amely egy, vagy több család mindennapi fűtési igényét szolgálja.


(3)közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

III.

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM


Tarlóégetésre vonatkozó szabályok


4. § Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése, az avar- és kerti hulladék kivételével Söréd egész területén tilos.

Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok


5. §(1) kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.


     (2) A község azon részein, ahol az (1) bekezdés szerinti ártalmatlanítás nem oldható meg és égetése is tilos, az avart        és kerti hulladékot kommunális hulladékgyűjtő edénybe kell elhelyezni.


      (3) A község belterületén kerti hulladékot (nyesedéket) égetni:                                                                                   

  •  szerdai napokon 9-21 óra   közötti
  • szombati napokon  8-12-óra közötti 

időszakban lehet végezni, szélcsendes

időben.



(4) Kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg az eloltható.


(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, és a parázslást meg kell szüntetni.


(7) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait stb.).





A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésrevonatkozó szabályok


6. §(1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban csak megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben és csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.


(2) A fűtőberendezésben ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket stb. égetni tilos.


(3) A jegyzői hatáskörbe tartozó háztartási és a 140 kW névleges bemenő hőteljesítményt meg nem haladó tüzelő- és egyéb kizárólag füstgáz kibocsátó berendezések forrásait úgy kell üzemeltetni, hogy azok káros levegőszennyezést ne okozzanak. Ezekben a tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.


(4)Hulladékok (háztartási, ipari, veszélyes és nem veszélyes egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer, festék stb.) nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.


(5)A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.

Zajvédelem


7. §(1)A község belterületén zajjal járó munkákat (pl., fűnyírás, gépi fűrészelés, flexelés,gyalulás, kültéri hangos zenehallgatás stb.) szombaton 17 órától – hétfő 06 óráig, valamint munkaszüneti napokon tilos  végezni.

Záró rendelkezések


8. §(1) E rendelet 2012. június 1-én  lép hatályba.