Söréd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (XII.1) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 12. 01- 2013. 12. 30

Söréd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján 25. § (3) bekezdés B) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében  meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013.(X.04.) BM rendeletének végrehajtására  a következőket rendeli el:

I. fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok


1. A rendelet célja, hatálya


1. § (1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.04.) BM rendelet     alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Söréd Községi  Önkormányzat számára.

(2) E rendelet célja, hogy Söréd  településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, egyszeri tűzifa juttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Söréd Község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást -tűzifát- biztosít elsősorban annak a személynek, aki

  1. Lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy
  2. Rendszeres szociális segélyben részesül, vagy
  3. Foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást  -  tűzifát- biztosíthat a rendelkezésre álló keret erejéig azon Sörédi személyek számára, akik

  1. Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy
  2. 3 vagy annál több gyermeket nevel, vagy
  3. 70 éven felüli egyedül élő nyugdíjas vagy
  4. gyermekét egyedül neveli vagy

feltéve, hogy családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban  az 1 főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (jelenleg 28.500 Ft) nem haladja meg.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4)  Háztartásonként  legfeljebb 5 m3  tűzifa biztosítható.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

3. A támogatás igénylésének menete


4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. számú melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2013. december 5. napjáig lehet a Sörédi Közös Önkormányzati Hivatalba  lehet benyújtani

(3) A kérelmek elbírálása a Polgármester hatáskörébe tartozik, aki a beérkezett kérelmekről 2013. december 10. napjáig határozattal dönt.

(4) A döntést követő 5 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet 1. melléklete szerint az Önkormányzat számára  342.900 Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított  58.400 Ft saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

 Záró rendelkezések


6. § (1) Ezen rendelet 2013. december 1. napján lép hatályba, és 2013. december 31. napján hatályát veszti.