Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (VIII.13.) önkormányzati rendelete

A községi kitüntető címek és díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2015. 08. 15

Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.


  1. Fejezet

SÖRÉD KÖZSÉG DISZPOGÁLRA CÍM


Söréd község Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé

1. §. (1) "Söréd község   Díszpolgára" cím adományozható annak  aki  kiemelkedő közösségi  munkájával vagy egész életművével is általános elismerést vívott ki.ezzel a címmel tüntethető ki az is, aki munkájával, példamutató emberi magatartásával járult hozzá a község fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez.                                                                                                              

(2) Díszpolgári cím két évente legfeljebb egy adományozható.                                                       

(3)  A díszpolgári címhez tárgyjutalom, továbbá külön e célra  díszoklevél és plakett jár.         

(4) A díszpolgári cím az elismerésére érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz jelleggel is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

2. §  A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a diszpolgárokat megilletik.

II. Fejezet

„Legszebb porta” díjat alapít, és elismerő táblát adományoz


3.§  Söréd községi Önkormányzat Képviselő-testülete azoknak a személyeknek, akik , lakókörnyezetük gondozottá, széppé tételéért a legtöbbet teszik „Legszebb porta,” díjat alapít és elismerő táblát adományoz.

4.§ (1) A díjat azok kaphatják, akik saját ingatlanukon sokat tesznek a tisztaság és a szép környezet megteremtéséért.      Díjazható szép, virágos udvar, gondozott ház, esztétikus épület és annak környezete.

(2) A díj évente legfeljebb egy porta tulajdonosának adományozható.  

(3) A Legszebb porta” egy erre célra tervezett, kerámiából készült, e feliratot kitüntetés és az adományozás évét tartalmazó tábla.

A díjjal pénzjutalom nem jár.

III. fejezet

„Büszkék vagyunk Rád „ díj


5.§ Söréd községi Önkormányzat Képviselő-testülete azoknak a Sörédi állandó lakosoknak akik a kiváló eredményük  elismerése érdekében „Büszkék vagyunk Rád „ díjat  alapít és elismerő plakettet adományoz.

6.§ (1) A díjat azok kaphatják, akik  

a.) tanulók , tanulmányi eredményük kitűnő  vagy  oszágos, megyei versenyeken eredményesen szerepel, vagy 

b.) azok  a helyi lakosok, akik országos vagy megyei elismerésben részesültek

(2) A díjjal erre a célra készített plakett jár, mely tartalmazza, a község címerét, az elismerés megnevezését és az évszámot.

(3) A díjjal pénzjutalom nem jár.

IV . Fejezet

A „ közösségért” díj


7.§ (1) Söréd Község Önkormányzatának Képviselőtestülete  e díj alapításával kívánja elismerni azon személyek vagy közösségek munkáját, akik a faluközösség összetartó erejének növelésében ,a községi rendezvények programok szervezésében, lebonyolításában évről- évre   szerepet vállalnak.

(2) A díjjal erre a célra készített plakett  jár, mely tartalmazza az elismerés megnevezését és az évszámot , a község címerét .

(3) A díjjal pénzjutalom nem jár.

V. Fejezet

Az elismerések adományozásának rendje

 8. §. (1) A kitüntető címet és díjkat  Söréd községi  Önkormányzat Képviselő-testülete adományozza

(2) A kitüntető cím és a díjak átadására a képviselő-testület a polgármestert hatalmazza fel.

(3) A kitüntető címek és díjak átadására a falunapon kerül sor.

(4)  Az elismerések adományozására javaslatot tehetnek:

a.) község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező személyek

b.) képviselőtestület tagjai , 

c.) társadalmi szervezetek, alapítványok,  írásban indoklással, és a „Büszkék vagyunk rád díj  esetében” a bizonyítvány vagy

 leckekönyv másolatának és az elért eredmény igazolásának  becsatolásával.   

(5) A javaslatokat minden évben legkésőbb július 31-ig kivéve 2015-ben amikor augusztus 19-ig  kell a Csókakői Közös Önkormányzati  hivatal Sörédi Kirendeltségére megküldeni.        

(6) A polgármester  augusztusi soros ülésén javaslatot tesz a diszpolgári cím és a díjak  adományozására a  beérkezett javaslatok alapján.

VI. Fejezet

Az elismerések visszavonása


9. §. (1) A díszpolgári cím vissza-vonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3)Az elismerés visszavonásról a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

VII. Fejezet

Vegyes rendelkezések


 10. §.  (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.                                                             

(2)  Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét a hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések


11. §. (1) Ez a rendelet 2015. augusztus 15. napján lép hatályba ezzel egyidejűleg hatályát veszti Söréd Község Önkormányzata képviselőtestületének 2/2008.(IV.01) önkormányzati rendelete 

(2) A kitüntető cím 2008 évtől adományozható.                                                                             

(3) Az e rendelet alapján elismerésben részesült személyek  felsorolását a függelék tartalmazza, amelyet az újabb címadományozásokkal folyamatosan ki kell egészíteni.

(4) A község díszpolgárainak nevét a  előterében elhelyezendő márványtáblán is fel kell tüntetni.