Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016 (IX.30.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3 /2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2016. 10. 03

Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: KET.) 74. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1.§  A 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Rendelet) 3.§-a hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


3. § Az Szt.-ben, valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint Söréd Községi  Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörében a polgármester dönt a  10.§  szerinti  települési támogatás megállapításáról .

2.§ A rendelet 10.§-a hatályát veszti és helyébe következő rendelkezés lép:


10. § Települési támogatás

a) a létfenntartási gondok enyhítése;

b) a lakhatás támogatása;

c) az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás;

d ) a gyermekek családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulás;

e.) térítési díj támogatás

f.) egyszeri születési támogatás

g.) egyszeri letelepedési támogatás

3.§ A rendelet 14.§ (1) bekezdése hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


14. § (1) A lakhatás elősegítése érdekében települési támogatásként lakhatási támogatás 

4.§ A Rendelet 16/B §. (2) és (3) bekezdése hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


16/B.§ (2) Települési gyermekintézmény (óvoda) és általános iskolai nevelésében részesülő gyermek étkezési támogatására jogosult az a személy, aki étkezési kedvezményre nem,vagy részben jogosult és a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.


(3) A (2) bekezdés szerinti támogatás mértéke a mindenkori nevelési intézményben nyújtott napi  étkezési díjának 100 %-a, illetve 50 %-a.

6.§ A Rendelet 16/C.§ (1) és (3) bekezdése hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:



16/C.§(1) Települési támogatásként egyszeri születési támogatás nyújtható a Sörédben lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő szülőnek 2016. január 1-t követően gyermeke születése esetén.

 (3) A kérelmet 2016-os évben december 31-ig, majd azt követően a  gyermek/ek hat hónapos koráig lehet benyújtani.

7.§ A rendelet 16/D.§ (2) és (3) bekezdése hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


16/D.§ (1) Települési támogatásként egyszeri letelepedési támogatás nyújtható, azoknak a 40 év alatti fiataloknak az első lakásuk megszerzéséhez, akik házasságban, élettársi kapcsolatban élnek, illetve egyedül álló gyermekes szülők, akik Söréden ingatlant vásárolnak, illetve építenek és legfeljebb ½ rész tulajdoni hányaddal rendelkeznek más lakóházas ingatlanban.

(2) A támogatás feltétele, hogy Söréden lakóhelyet létesítsenek vásárlás esetén a tulajdonjog bejegyzést követő egy hónapon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadását követő egy hónapon belül, és vállalják, hogy az ingatlant 5 éven belül nem idegenítik el.   

(3) A támogatás összege 100.000 Ft mely az adás-vételi szerződés és földhivatali bejegyzés vagy használatbavételi engedély egyidejű csatolásával fizethető ki.

(4) Amennyiben a (2) bekezdésében felsoroltak nem teljesülnek a támogatást vissza kell fizetni.

8.§ A rendelet 16/E § -a hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép :


16/E.§ ( 1) települési támogatásként egyszeri  támogatás nyújtható elsősorban azoknak akik

a.) háztartásukban gyermeket nevelnek

b.) e rendelet alapján támogatásban részesülnek

c.) településen élő nyugdíjasoknak


(2) A támogatás minden év decemberében háztartásonként 1 személynek biztosítható, 

9.§ A Rendelet 26.§-a hatályát veszti.

10.§  Ez a rendelet a 2016. október 1. napján lép hatályba és 2016. október 4. hatályát veszti.