Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

2023.01.01.

Söréd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint 48. § (1) és (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Söréd Község belterületén a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységekre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az egészségügyi és műszaki mentési tevékenység, a tűzoltási feladatok és bűnüldözési tevékenységek által keltett zajra, az azonnali kárelhárítás céljából keltett zajra, a közérdekből, kárelhárítási és katasztrófavédelmi céllal figyelemfelkeltésre használt hangosító berendezések üzemeltetésére.

2. § (1) (1) Magánszemély háztartási igényeit kielégítő kertépítési és-fenntartási és ehhez kapcsolódó tevékenység, az ingatlanon zajjal járó karbantartási, javítási, szerelési, háztartáson belüli zajkeltő tevékenység: olyan zajhatással járó, háztartáson belüli tevékenység, amely alkalmas mások nyugalmának megzavarására, így különösen kertépítéssel és- fenntartással kapcsolatos tevékenységek (villany és robbanómotoros fűnyírás, fakivágás, zajt keltő gépek és szerszámok használata), zenélés vagy zenehallgatás, elektromos-vagy belső égésű motorral meghajtott gép üzemeltetése.

(2) A rendelet alkalmazásában használt egyéb fogalmak tekintetében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-a, valamint a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet 2. §-a az irányadó.

2. Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajhatással járó tevékenységekkel kapcsolatos általános szabályok

3. § Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet munkanapokon reggel 6:00 előtt és este 20:00 óra után, szombaton reggel 8:00 előtt és este 20:00 után, vasárnap és ünnepnapokon nem végezhető.

3. A rendeletben meghatározott szabályokat sértő magatartás miatt alkalmazandó jogkövetkezmények

4. § (1) A rendeletben meghatározott szabályokat sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárást hivatalból kell lefolytatni bármely személy vagy szervezet bejelentése alapján.

(2) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény valamint a közigazgatási szabályszegések szankcióiról 2017. évi CXXV. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(3) Az e rendeletben meghatározott szabályokat sértő magatartás miatt induló eljárás lefolytatása tekintetében a Képviselő-testület a hatáskör gyakorlását a jegyzőre ruházza át.

(4) A rendeletben meghatározott szabályoknak az első alkalommal történő megsértése esetén a jegyző írásbeli figyelmeztető levelet küld a szabálysértőnek, melyben felhívja a figyelmet a hatályos szabályokra és azok be nem tartásának jogkövetkezményeire.

(5) A pénzbírság kiszabása során figyelemmel kell lenni az elkövető személyi körülményeire, az elkövetett magatartás súlyára és arra, hogy az alkalmazott jogkövetkezménytől mennyiben várható visszatartó erő.

(6) A hatóság a pénzbírság kiszabásának alkalmazását mellőzheti, amennyiben a rendeletben meghatározott szabályokat sértő magatartás csekély súlyú, és a jogsértővel szemben a jogsértést megelőző egy évben nem került sor határozathozatalra a rendeletben foglaltak megszegése.

5. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.