Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 14.) önkormányzati rendelete

2022. évi szociális célú tüzelőanyag támogatásáról

Hatályos: 2022. 10. 15- 2023. 04. 15

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 14.) önkormányzati rendelete

2022. évi szociális célú tüzelőanyag támogatásáról

2022.10.15.

Söréd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében eredeti jogalkotói hatáskörben, valamint Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Söréd községben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen Söréd településen élő szociálisan rászoruló személyekre terjed ki.

2. A támogatás forrása

2. § (1) A Belügyminisztérium, mint Támogató által kiadott támogatói okirat alapján a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1. pont szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatása alapján.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából származó költségek megfizetését.

3. A támogatott személyek köre és mértéke

3. § (1) Az önkormányzat elsősorban támogatásban részesíti:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult személyt,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot,

akinek családjában az egy főre jutó havi nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(2) A (1) bekezdésben foglaltakon kívül az Önkormányzat támogatást biztosíthat annak, aki

a) közfoglalkoztatásban vesz részt;

b) 3 vagy annál több gyermeket nevel;

c) egyedül élő nyugdíjas;

d) gyermekét egyedül nevelő szülő; vagy

e) igazolható módon fennálló hiteltartozása van, mely létfenntartását veszélyezteti,

ha családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó jövedelem az a) b) e) pont esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, c) és d) pont esetében a 600 %-át nem haladja meg.

(3) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(4) Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

4. A támogatás igénylésének menete és megállapításának szabályai

4. § (1) A rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet 2022. október 25. napjáig lehet a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatal Sörédi Kirendeltségéhez (8072 Söréd, Rákóczi u. 59.) benyújtani. A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket a kérelméhez csatolni.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból származó, illetve őstermelői tevékenységből származó – jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

(3) A jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló iratok különösen:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye vagy megállapító határozata,

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében:

ba) foglalkoztatottaknál a munkáltató által kiállított hivatalos kereseti igazolás,

bb) egyéni vállalkozók, gazdasági társaság esetében a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolás, valamint a tárgyévre vonatkozó időszak

c) alkalmi munkát végzők esetében az alkalmi munkavállalói könyv másolata, ennek hiányában a tevékenységet végző által adott nyilatkozat.

(4) A szociális célú tüzelőanyag támogatás mértéke legfeljebb 5 m3 lehet kérelmenként.

(5) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető. A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervények aláírásával igazolja.

(6) A 3. § (1)–(2) bekezdésében foglaltaktól eltérően szociális célú tüzelőanyag támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki (természeti csapás, katasztrófa, baleset, hosszabb orvosi kezelés stb. miatt) rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne.

5. § (1) E rendeletben meghatározott szociális célú tüzelőanyag támogatási ellátásával kapcsolatos hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(2) A beérkezett kérelmekről 2022. október 27. napjáig határozattal dönt.

(3) A döntést követő 5 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

6. § Az önkormányzat a támogatást 2023. március 31-ig használhatja fel, és a felhasználásról 2023. április 15-ig a Magyar Államkincstár felé köteles elszámolni.

5. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2022. október 15-én lép hatályba, és 2023. április 16-án hatályát veszti.