Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.03.01.

Söréd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Söréd Község Önkormányzat közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat tulajdonában lévő temetőre, valamint a fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos valamennyi tevékenységre.

(2) Söréd községben az alábbi köztemetőkben lehet temetkezni vagy urnát elhelyezni.

a) 86 hrsz-ú kivett temető

b) 86 hrsz-ú ingatlanon található urnafal

(3) Söréd község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. A temető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) A köztemető fenntartását és üzemeltetését Söréd Község Önkormányzata saját maga látja el.

(2) A temető fenntartását és üzemeltetését az Önkormányzat a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, annak a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet valamint e rendeletben foglaltak szerint látja el.

(3) A temetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(4) Az önkormányzat a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) útján gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről. A nyilvántartásról a Hivatal által vezetett betűsoros névmutató szerinti könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, az elhalt neve, , sírhelytábla, -sor, -hely száma, sírhely típusa, lejárat ideje, a megváltásra jogosult személy neve és címe.

(5) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

3. Temetési helyek, sírhelyek

3. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyek biztosítottak:

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely

c) urnasírhely

d) Urnafal kétszemélyes temetkezési helyekkel

(2) A temetési helyek méretei:

a) A sírgödör mélysége:

aa) első koporsó esetén 2 méter

ab) urna földbe temetése esetén 60 cm

b) A sírhely mérete:

ba) egyes sírhely mérete: hosszúsága 2,2 méter , szélessége 1,1 méter

bb) kettős sírhely mérete: hosszúsága 2,2 méter , szélessége 2,2 méter

bc) urnasírhely mérete: hosszúsága 80 cm , szélessége 80 cm

bd) urnafülkék belső mérete: 0,4 m hosszú 0,4 m széles

(3) A sírhelyek között 50 cm távolságot kell tartani. A sorok közötti távolságnak legalább 80 cm-nek kell lennie.

(4) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani.

(5) Az urna urnafülkébe helyezése esetén az urnafülkébe két urna helyezhető el.

(6) Tilos az urnafal megközelítését szolgáló gyalogúton gyertyát, növényeket és egyéb tárgyat elhelyezni. A tiltás ellenére adott helyen – az eltemettetést és azt követő 15 nap kivételével – elhelyezett gyertyát, növényeket és egyéb tárgyakat az önkormányzat eltávolítja.

4. A temetési helyek feletti rendelkezési jog

4. § (1) Az 3. § (1) bekezdés szerint felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik, a használati idő a következőképpen alakul:

a) egyes sírhely esetén 25 év, vagy az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) hamvasztásos temetés esetén: urnafülke és urnasírhely 25 év.

(2) Sírhely előre nem váltható.

(3) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újra váltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Az (1) bekezdés szerinti temetkezési helyek használata meghatározott idő eltelte után újabb díjfizetés mellett újabb használati időszakra meghosszabbítható.

5. Rátemetés

5. § (1) A Rátemetés a porladási idő (25 év) előtti temetkezés ugyanabba a sírhelybe.

(2) Rátemetni csak olyan sírba, s olyan módon szabad, hogy a felső koporsó felett 160 cm-es, urna esetén 100 cm-es takaróréteg legyen.

(3) Rátemetni csak egy koporsót vagy két urnát - kettős sírhely esetén egy-egy koporsót vagy két-két urnát - szabad.

6. Síremlékek létesítése

6. § (1) A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A temető területére csak kész síremlékek, sírhelyek, és ahhoz szükséges építőanyag vihető be. Ezeket úgy kell elhelyezni, s az építési munkát oly módon kell végezni, hogy a temetőben a közlekedés zavartalan maradjon.

(3) Az építtető az építési munkák befejezését követő 24 órán belül köteles az építési törmeléket, bontott síremlék maradványt elszállítani, s a területet megtisztítani.

(4) A jelen rendelettől eltérő, engedély nélküli - illetve attól eltérő - építési tevékenység esetén az önkormányzat

a) határidő kitűzése mellett felhívja az építtetőt a sérelmes tevékenység leállítására és a sérelmes állapot megszüntetésére

b) a határidő eredménytelen eltelte után a szabálysértési eljárás kezdeményezésével egyidejűleg az építtető költségére és kockázatára elvégezteti a szükséges munkát.

(5) Fákat és cserjéket a sírhelyen és sírhelyen kívüli területen magánszemélyeknek ültetni tilos.

7. Temetkezési rend

7. § (1) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha, a korábbi kiadott sírhelyek között üres sírhely, illetve lejárt meg nem váltott sírhely található.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak esetén az eltemettető kérésének megfelelő üres sírhelyet kell kiadni, illetve lejárt sírhelyet kell biztosítani.

(4) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 2 nappal bejelenteni.

8. Temető infrastrukturális létesítményei

8. § A Fenntartó a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételekről gondoskodik:

a) a temetőhöz vezető útnak és a sírhelytáblákat összefogó úthálózatnak gépjárművel történő megközelítését biztosítja

b) az önkormányzat a hulladék rendszeres elszállításáról gondoskodik. A temetőben keletkezett hulladék gyűjtése hulladékgyűjtőben történik.

c) A temetőben nyilvános illemhely használatát biztosítja

d) A temetőben az önkormányzat ravatalozót biztosít

e) Az elhunytak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtő használatát biztosítja.

f) Az önkormányzat által foglalkoztatott segítségével biztosítja a temető folyamatos tisztántartását, parkosítását.

9. § (1) A 8. §-ban felsorolt létesítmények közül:

a) ravatalozó és halotthűtő használatáért díjat kell fizetni

b) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradvány az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja

c) a temetőben kiépített utakat temetés előkészítése és síremlék állítása céljából gépjárművel az önkormányzat előzetes engedélye után bárki ingyenesen használhatja, a temető előtti parkolót térítésmentesen igénybe veheti

d) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás, illetve a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A ravatalozó esetén az igényt – lehetőség szerint – használat előtt legalább 3 munkanappal előbb kell bejelenteni.

9. A temető rendje

10. § A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető folyamatos nyitva tartását, a tulajdonos és üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

10. A temető nyitva tartása

11. § (1) A temető január 1-jétől december 31-ig folyamatos nyitvatartással üzemel.

(2) A temetőt bárki nyitvatartási időn belül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet, ideértve a síremlék állítást is - annak megkezdése előtt - a Hivatal részére be kell jelenteni.

(4) A temetőt látogató magánszemélyek, és a temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani.

11. Záró rendelkezések

12. § Hatályát veszti A temetőkről és a temetkezés egyes kérdéseiről szóló 4/2014. (IV.1.) önkormányzati rendelet.

13. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.