Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 09. 30

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.09.30.

Söréd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Söréd Község Önkormányzatára és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését

a)1 124.223.315 Ft költségvetési bevétellel,

b)2 124.223.315 Ft költségvetési kiadással

c) 0 E Ft költségvetési egyenleggel

d) 0 E Ft - ebből működési (hiány,többlet)

e) 0 E Ft - felhalmozási (hiány,többlet)

állapítja meg.

(2) A kiadási főösszegen belül a kiemelt előirányzatokat

a) működési költségvetés kiadásai

aa) személyi juttatások

ab) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

ac) dologi kiadások

ad) ellátottak pénzbeli juttatásai

ae) egyéb működési célú kiadások

b) felhalmozási költségvetés kiadásai

ba) beruházások

bb) felújítások

bc) egyéb felhalmozási kiadások

c) tartalék

d) finanszírozási kiadások

jogcímenkénti megoszlásban állapítja meg.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek, költségvetési kiadások címrendjét a rendelet 1. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(4) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat, valamint a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok bontásban a rendelet 2. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(5) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet és a 4. melléklet részletezi.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az 5. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 6. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 7. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 8. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 9. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 12. melléklet szerint határozza meg.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 11. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni.

(5) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a folyószámla hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.

(6) A folyószámlahitel felvételéről történő döntés a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A hitelszerződés aláírására a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

(7) Az önkormányzat érvényesen kizárólag a Kormány előzetes hozzájárulásával köthet adósságot keletkeztető ügyletet Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. § szabályainak megfelelően.

(8) Az önkormányzati gazdálkodás során év közben létrejött költségvetési többlet pénzintézeti pénzlekötés útján, illetve értékpapír vásárlással hasznosítható.

(9) Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésének elrendelésére a polgármester jogosult.

(10) A befektetési jegy felhasználásáról, kezeléséről a képviselő-testülettel egyeztetve a polgármester dönt.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) Az átcsoportosításról, kötelezettség vállalásokról a polgármester legalább a féléves és éves zárszámadás keretében köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként legalább félévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(6) Az év közben engedélyezett pótelőirányzat felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a képviselő-testület dönt, a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

6. § (1) A költségvetés végrehajtását a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatal végzi.

(2) A pénzeszközök felhasználásának tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet-tervezet előterjesztésekor köteles a képviselő-testületnek beszámolni.

7. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2023. február 28-án lép hatályba.

8. § E rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. melléklet a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. melléklet a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 12. melléklet a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.