Bakonykúti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2004. (IV. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről - a módosításokkal egységes szerkezetben 2014. január 1-jei hatállyal -

Hatályos: 2015. 01. 01- 2018. 01. 16



Bakonykuti Önkormányzat Képviselő Testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a 145/1999.(X.1.) Korm. sz. rendelet szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

A  rendelet hatálya


1.§



A rendelet hatálya kiterjed Bakonykuti község közigazgatási területén lévő és létesítendő valamennyi önkormányzati temetőre, temetkezési emlékhelyre, valamint az azokban folyó temetkezési tevékenységre.

Általános rendelkezések


2.§.


/1/ A temetők korlátozott használatú közterületnek minősülnek, csak rendeltetési céljuknak megfelelő célra használhatók.

/2/ A köztemető olyan létesítmény, amelyet azzal a céllal létesítettek, vagy létesítenek, hogy abba bárki, felekezeti vagy egyéb feltételekre tekintet nélkül eltemethető legyen, a tisztességes temetéshez való jog megkülönböztetés nélkül mindenkit megillet.

/3/ A  Temetőben a temetés módja lehet világi és egyházi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik

/4/ A temető létesítéséhez, bővítéséhez, részben, vagy egészben való megszüntetéséhez – a helyi építési szabályzatban meghatározottak szerint – az önkormányzat engedélye szükséges az érintett szakhatóságok hozzájárulásával.

3. §



/1/  Halottakat és elhamvasztott halottak maradványait Bakonykuti közigazgatási területén csak üzemelés alatt álló temetőben szabad eltemetni.

/2/ Bakonykuti községben a 178/1 és 178/2. hrsz-ú „A” jelű köztemetőkben lehet temetkezni vagy urnát elhelyezni.

/3/ A község köztemetőjében levő szovjet katonai temetkezési emlékhelyen  semmiféle temetkezési tevékenység nem folytatható.

4. §


/1/ Bakonykuti község területén található köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről Bakonykuti Község Önkormányzata gondoskodik.

/2/ Az üzemeltető nem végezhet temetkezési tevékenységet.

/3/ A temető üzemeltetőjének feladata, hogy minden olyan temetkezési szolgáltatónak, amely a jogszabályi előírások szerint a tevékenység végzésére jogosult biztosítsa a temetési lehetőséget úgy, ahogy a kegyeleti elvárások megkövetelik, valamint vegye figyelembe a lakosság igényeit.

/4/ A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenni a temetési tevékenység lebonyolítására. Ennek érdekében a köztemetők üzemeltetője különösen köteles a ravatalozó és hűtőberendezés állandó, megfelelő üzemképes állapotban tartásáról gondoskodni.

/5/ Az üzemeltető köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal, hatóságokkal.

/6/ [1]Az eltemettető a temetőben lévő ravatalozó 1 napon túli igénybevételéért használati díjat köteles fizetni. A köztemetőben lévő ravatalozó és berendezései igénybevételi díja 1 napon túli igénybevétel esetén: 1.000,-Ft + áfa/nap

(7)[2] A képviselő-testület a köztemetőre vonatkozó díjakat évente felülvizsgálja




[1] Módosította a 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet

[2] Módosította a 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet

5. §


/1/ A fenntartó  a temető rendeltetésszerű használatához közutat, vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót valamint ravatalozót biztosít.

/2/ A temetőhöz vezető utak, valamint a temető területén levő utak rendszeres karbantartásáról fenntartó gondoskodik, biztosítja a sírhelytáblákhoz vezető utakon az akadálymentes közlekedést.

/3/ A temetőt természetes facsoport határolja.

Temetési helyek


6. §



/1/ A temetőt – nagyságától függően – sírhelytáblákra (parcella), a sírhely-táblákat pedig sorokra kell osztani.

/2/ A sírhelyeket a megnyitott sírhelytáblában folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Az elhaltakat a bejelentés időpontja szerinti sorrendben következő sírhelyre kell elhelyezni.

Ez a szabály nem vonatkozik:

  • az egyes sírhelyre történő rátemetésre
  • mélyített sírhelyre történő rátemetésre
  • sírboltba történő temetésre és urnaelhelyezésre
  • kettes sírhelybe történő temetésre, illetve rátemetésre, vagy urnaelhelyezésre
  • megszűnt (lejárt használati idejű, vagy egyéb okokból szabaddá vált) temetési helyen történő újratemetésre.

/3/ A temetési helyet az önkormányzat temetőgondnoki feladataival megbízott dolgozója jelöli ki.

/4/[1] A temető tulajdonosa a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan az alábbi díjakat állapítja meg:

A temetési helyek megváltási, illetőleg újraváltási díjai:

                        a) egyes sírhely:                   1.000,- Ft

                        b) kettős sírhely:                   2.000,- Ft

                        c) sírbolt (kripta):                   8.000,- Ft

                        d) urna földbe elhelyezve:       1.000,- Ft


/5/[2] Az önkormányzat a köztemetőben:

a) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők részére az általuk fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díját 0,- Ft-ban,

b) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat 0,-Ft-ban,

c) a temetőbe való behajtás díját az a) és b) ponttal összefüggő tevékenységek végzése céljából 0,- Ft-ban

állapítja meg.



[1] Módosította a 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet

[2] Módosította a 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet

6/A §[1] (1) Az önkormányzat a köztemetőben szociális temetés céljára koporsós temetésekhez szociális parcellát, az urnás temetésekhez temetkezési helyet biztosít ingyenesen a (2) bekezdésben foglaltak szerint.


            (2) Az önkormányzat a szociális temetkezés céljára a bakonykúti 178/1. hrsz-ú köztemető területén a temető DNY-i szélében a koporsós temetésekhez 5 szociális parcellát, az urnás temetésekhez 5 temetkezési helyet jelöli ki.

            (3) Szociális temetést az eltemettetésre kötelezett az 1. melléklet szerinti nyilatkozat alapján igényelhet.

Temetési helyek használata


7. §


/1/ Temetkezésre használható temetkezési helyek:
           - egyes sírhelyek

  • kettős sírhelyek
  • sírboltok
  • urnasírhelyek

/2/ Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettes sírhelyet nem szabad létesíteni.

Temetkezési helyek méretei


8. §



/1/ Sírhelyek                                                hossza          szélessége mélysége

 (cm)                  (cm  )             (cm)


a./  Egyes sírhely                                       210                    90                  200

Egy koporsó helyezhető el benne.


b./ Kettős sírhely:                                      210                    190                200

Két koporsó helyezhető el benne.


c./ Sírboltok:

Kétszemélyes                                           260                     280                230

Négyszemélyes                                        360                     280                230

Hatszemélyes                                           340                     280                310


d./ Urna földbetemetése esetén a sírhely mérete  80 x 60 cm, mélysége 100 cm.

/2/ A temetési helyek közötti távolság min 50 cm, a sorok közötti távolság min. 80 cm. Régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.

/3/ Koporsós rátemetés esetén a sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

/4/ A síremlék állékonyságának biztosítása érdekében a síremlék alépítményét képező áthidaló gerenda a szükséges mértékben, de maximum 20-20 cm-rel a temetési hely határán túlnyúlhat. A túlnyúló gerendavég síremlék melletti részének legalább 5 cm-rel a csatlakozó terepszint alá kell kerülnie.


Sírjelek, síremlékek


9. §


/1/ A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék) használható, illetőleg létesíthető. A sírjel (síremlék) nem  foglalhat el a 8. §. /1/ bekezdésében rögzítettnél nagyobb területet, magassága nem haladhatja meg a csatlakozó terepszinttől mért 150 cm-t, urnasíremlékek esetén az 50 cm-t. A síremléket szilárd alapra kell helyezni.

/2/ Sírbolt csak az általános építési szabályok betartásával építhető. A temető tulajdonosa az építési munkálatokat ellenőrzi.

/3/ A sírjel (síremlék) és tartozékai tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni. (Kivéve az elhantoláskor felállított  fejfa, vagy kereszt.)

/4/ A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet (síremlék) elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál, átépítésénél is alkalmazni kell.

/5/ A temetőben az állampolgár tulajdona az általa létesített sírjel (síremlék) és a kripta, így azok fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról és eltávolításáról a létesítő, vagy annak örököse köteles gondoskodni a saját költségén.

/6/ A sírjelek (síremlékek) készítéséhez és felállításához szükséges betont a helyszínen keverni tilos.

/7/ A sírjel (síremlék) vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető üzemeltetője a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni.  A sírjel (síremlék) vagy a sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

/8/ A temetőben az egyes temetési helyek bekerítése tilos.

/9/ Fákat és cserjéket a sírbolthelyen és sírhelyen kívüli területen magánszemélyeknek ültetni tilos.

/10/ A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében az önkormányzatot kártérítési felelősség nem terheli.


Temetési helyek használati ideje


10. §


/1/ Az egyes temetési helyeket az elhunyt hozzátartozóinak, illetve a temettetést végzőknek meg kell váltani és ezzel a temetési hely felett meghatározott  időre rendelkezési jogosultságot szereznek. A rendelkezési jogosultság a sírhely használati idején belül meghosszabbítható, kivéve ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a sírhelyet tartalmazó temetőrészt átalakítja, vagy más célra kívánja használni.

/2/ Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a temetési hely megszűnik.

/3/ A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

/4/ Rendelkezési jog időtartama:

a./ egyes sírhely esetén 25 év

b./ kettős sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év

c./ sírbolt esetén 60 év

d./ urnasírhely esetén 10 év

/5/ Az egyszeri megváltás időtartama meghosszabbítható. A hosszabbítás időtartama megegyezik az előző bekezdésben rögzítettekkel.

/6/ Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

Az egyes temetkezési helyek használatának díjai, módja


11. §


/1/ A különböző temetési helyekért díjat kell fizetni, melynek mértékét, a Rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A díjakat minden esetben a temetést, kihatolást, rátemetést megelőzően kell fizetni. A temetési hely megváltási díját  ugyancsak az 1.sz.melléklet tartalmazz.

/2/ Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

/3/ A rokoni háttér nélküli, elhagyott, 25 éve gondozatlan sírok esetében a temető tulajdonosának jogában áll ezeket a sírokat újra értékesíteni, ha hat hónap időtartamon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetést tesz közzé s a sírokat nem váltja meg újra senki.

/4/ A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. A rendelkezésre jogosult elhalálozása esetén a törvényes öröklés rendje szerint soron következő hozzátartozója.

/5/ A sírbolt létesítőjének azt kell tekinteni, aki a használati díjat befizette és e minőségben a sírboltkönyvbe bejegyeztette.

/6/ Arra nézve, hogy valamely sírboltba mely személyeket temethetnek az /5/ bekezdésben meghatározott személyeknek a rendelkezései az irányadók.

Ha a rendelkezésre jogosult erről – e minőségének sírboltkönyvbe történő bejegyzésekor nem rendelkezett, az üzemeltető felhívja a sírboltba eltemethető személyek pótlólagos bejelentésére.

/7/ Az elhalálozást megelőzően még élő személy részére is meg lehet váltani sírhelyeket tekintettel az üresen maradt temetői helyek kitöltésére és a temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodásra. 


Temetkezési szolgáltatások


12.§


/1/ A temetés módjára az elhunytnak életében tett nyilatkozata, annak hiányában a temetésről gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

/2/ Amennyiben a temetés az Önkormányzat költségén történik a temetés módját a Hivatal határozza meg.

/3/ Ravatalozni csak az arra kijelölt helyen szabad.

/4/ Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

Kötelező nyilvántartások vezetése


13. §


/1/ Halottakat felravatalozni, eltemetni, vagy elhamvasztani csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján és anyakönyveztetés után szabad.

/2/ A temető üzemeltetője a temetőkről nyilvántartó könyvet, temetőtérképet és sírboltkönyvet tartozik vezetni.

/3/ A nyilvántartó könyvben rögzíteni kell a sírhely megváltásának (újra megváltásának) idejét. A nyilvántartó könyvhöz számsoros nyilvántartót kell vezetni, melybe az elhaltak nevét és sírhelye pontos megjelölését kell bevezetni.

/4/ A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál, abban rögzíteni kell a sírbolt létesítőjének a sírbolt használatára vonatkozó rendelkezéseit is.

/5/ A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

/6/ A temető üzemeltetője a nyilvántartó könyv, illetve a sírboltkönyv adatai alapján a Polgármesteri Hivatal, illetve Körjegyzőség ügyfélfogadási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőknek.

/7/ A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évenként ki kell egészíteni.


Temetői munkák


14. §


/1/ A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók, vagy megbízottjuk részéről történő sírgondozást, valamint a sírhely díszítését szolgáló növénybeültetést – a temető üzemeltetőjének engedélyével lehet végezni.

/2/ A temetési hely díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el. A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári, vagy évelő virág, dísznövény  és cserje ültethető, melynek növekedési magassága nem haladja meg az 50 cm-t és nem terjed túl a sírhely határán. Fákat csak a temető fenntartója ültethet.

/3/ A temető üzemeltetőjének engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén a temető üzemeltetője

a./ a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b./ a felhívás eredménytelensége esetén kezdeményezi a rendelkezni jogosult felelősségre vonását.

/4/ A temető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit és ne akadályozza az elhunyt  búcsúztatását.

Munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos temetkezési hely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet. Szükség esetén a munkavégzést fel kell függeszteni.

/5/ Búcsúztatás alatt munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb más hatás nem zavarhatja a szertartást.

/6/ Az egyes sírhelyek díszítését szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

/7/ A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet elhelyezni.

/8/ Az építéssel (bontással) keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés (bontás) befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

/9/ A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. A sírhelyeken tűzveszélyes tevékenységet (gyertya, mécses, fáklya gyújtása) végezni csak úgy szabad, hogy az a környezetre tűzveszélyt ne jelentsen. A tűzveszélyes tevékenység csak állandó felügyelet mellett végezhető.

/10/ Avart és  mindenféle éghető hulladékot a temető területén elégetni tilos.

/11/ A temetőben gépkocsin, motorkerékpáron, kerékpáron közlekedni tilos. A temető üzemeltetője e rendelkezés alól indokolt esetben felmentést adhat.

/12/ A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, illetve ne szennyezzék be.

/13/ Tilos a sírhelyek környékét felásni,  a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni, a sírok mellé ülőpadot elhelyezni.

/14/ A temető előtt lévő vízvételi helyről csak a sírhelyek gondozására használható víz térítésmentesen.

/15/ A sírhelyre, vagy annak környezetében korábban ültetett bokrok, fák – amennyiben azok zavarják a környezetet – a fenntartó engedélyével eltávolíthatók. A zavaró körülmény megszüntetése elsődlegesen a növény ültetőjének a feladata. Amennyiben a létesítő személye nem bizonyítható, a temető üzemeltetőjének kell megszüntetni a zavaró körülményt.

/16/ A temető tisztántartása, rendezése folyamatosan az üzemeltető feladata.


Vegyes rendelkezések


15. §


/1/ A temető nyitvatartása folyamatos.

/2/ Kutyákat – vakvezető kutya kivételével – és egyéb állatokat a temető területére bevinni tilos.

/3/ A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést sérti vagy a látogatókat megbotránkoztatja.

/4/ Tilos a temetőben

  • a sírok, síremlékek és egyéb kegyeleti tárgyak, valamint a temető létesítményeinek , azok tartozékainak, valamint környezetének beszennyezése, rongálása, jogosulatlan áthelyezése, vagy eltávolítása
  • szemetelni
  • nem a temetőből származó hulladékot a temető területén elhelyezni
  • reklámot, vagy hirdetést elhelyezni, virágot, vagy bármi mást árusítani.



Szabálysértési rendelkezések

                                                  

16.§.[2]

Záró rendelkezések


17. §



/

Záró rendelkezések


17. §./1/ A Rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló hatályos jogszabályokban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.


         /2/[3] Ezen rendelet a következő mellékletekkel érvényes:

1. sz. melléklet: nyilatkozat

2. sz. melléklet: a temető szabályzat[4]


         /3/ A Rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bakonykuti Önkormányzat Képviselő Testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 3/2001. (II.16.) B. Önk. sz. rendelete.


         /4/ E rendelet 2004. április 15-én lép hatályba.




1. melléklet


Nyilatkozat


………………………………………………………………………..……… szám alatti lakos Bakonykúti Községi Önkormányzatától igényelem / nem igényelem*, néhai ……………………………………………………………………… (elhunyt neve) ……………………………………………………………..…… (születési helye, ideje) ………………………………………………………………….. (elhalálozás helye, ideje) volt Bakonykúti, ……………………………………... szám alatti lakos koporsós/hamvasztásos * szociális temetését.


A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 24/A § (7) bekezdése alapján vállalom, hogy saját magam/általam felkért személy * látom el/ látja el * a következő temetkezési szolgáltatásokat:

  1. az elhunyt temetésre való előkészítése,
  2. sír, urnasír kiásása és visszahantolása,
  3. a koporsó (urna) gépjármű nélküli szállítása a temetőn belül,
  4. a sírba helyezés (urnaelhelyezés)

Nyilatkozom, hogy én, vagy más személy a temetést szerződésben (tartási, öröklési….) nem vállaltam/ nem vállalta.


Tudomásul veszem, hogy a fenti temetkezési szolgáltatások elvégzése személyes közreműködésnek minősül.

…………………………………….. eltemettető nyilatkozom, hogy nem ajánlok fel, valamint …………………………………………………………….. (személyes közreműködök) nyilatkozunk:

  1. hogy nem fogadunk el a fent meghatározott tevékenységek elvégzése kapcsán semmiféle ellenszolgáltatást;
  2. a temető üzemeltetője a munkavégzés szabályairól engem (személyes közreműködőket) tájékoztatott;
  3. tudomásul veszem, hogy a munkavégzés során esetlegesen előforduló baleset miatt kártérítési követeléssel sem az Önkormányzat, sem az eltemettető felé nem élhetek (élhetünk).


……………………………………. (eltemettető) tudomásul veszem, hogy amennyiben a személyes közreműködést akadályozó körülmény merül fel, más személyt kérhetek fel, erről köteles vagyok soron kívül tájékoztatni az Önkormányzatot.


……………………………………. (eltemettető) tudomásul veszem, hogy amennyiben szociális temetést igényelek, azonban nem tudok gondoskodni a személyes közreműködés biztosításáról, erről tájékoztatom az Önkormányzatot. Ez esetben az Önkormányzat gondoskodik a közköltségen történő temetésről, mely költség hagyatéki teherként érvényesíthető.


……………………………………… (eltemettető) tudomásul veszem, hogy amennyiben szociális temetést igényelek, azonban nem gondoskodok a személyes közreműködés biztosításáról, és a temetést szolgáltató végzi el, a költségek engem terhelnek.


Bakonykúti, ……………………..                          ……………………………………….

                                                                                                                      igénylő

                                                           …………………..…………………..………………

                                                                                  személyesen közreműködök

* a megfelelő rész aláhúzandó!

2. melléklet



Temető szabályzat


1./ A temető temetőlátogatók részére folyamatos nyitva tart.


2./ A létesíthető síremlékek méretei:


Sírhelyek                                                       hossza           szélessége    mélysége

           (cm)                  (cm)                (cm)

Egyes sírhely                                                   210                    90                  200

Egy koporsó helyezhető el benne.


Kettős sírhely:                                                  210                     190                200

Két koporsó helyezhető el benne.


Sírboltok:

Kétszemélyes                                                  260                     280                230

Négyszemélyes                                               360                     280                230

Hatszemélyes                                                  340                     280                310


Urna földbetemetése esetén a sírhely mérete  80 x 60 cm, mélysége 100 cm.


3./ A sírjel nem foglalhat el a 2./ pontban feltüntetettnél nagyobb területet, magassága nem haladhatja meg a csatlakozó terepszinttől mért 150 cm-t,  urnasíremlékek esetén az 50 cm-t.


4./ A sírjel és tartozékai tervét (vázrajzát) az Önkormányzatnál az elhelyezés előtt be kell mutatni. (Kivéve az elhantoláskor felállított fejfa, vagy kereszt.)


5./ A sírjel szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzemeltetője ellenőrzi.


6./ A síremléket, sírkeretet, fedlapot és a síremlék állékonyságát biztosító áthidaló gerendát csal előregyártott elemekből lehet létesíteni. A kripták készítéséhez és a síremlékek felállításához szükséges betont a helyszínen keverni tilos.


7./ A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál, átépítésénél is alkalmazni kell.


8./ A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók, vagy megbízottjuk részéről történő sírgondozást, valamint a sírhely díszítését szolgáló növénybeültetést – a temető üzemeltetőjének engedélyével lehet végezni.


9./ A temető területén a temetési hely díszítésére szolgáló tárgyak (virágtartók, sírlámpák) helyezhetők el. A sírhelyekre csak olyan egynyári és kétnyári, vagy évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, melynek növekedési magassága nem haladja meg az 50 cm-t és nem terjed túl a sírhely határán. Fákat csak a temető fenntartója ültethet. A sírok mellé ülőpadot elhelyezni nem szabad.


10./ A temető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását.

Munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos sírhely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet.

Szükség esetén a munkavégzést fel kell függeszteni.


11./ A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet elhelyezni.


12./ Az építéssel (bontással) keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés (bontás) befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.


13./ A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. A sírhelyeken tűzveszélyes tevékenységet (gyertya, mécses, fáklya gyújtása stb.) végezni csak úgy szabad, hogy az a környezetre tűzveszélyt ne jelentsen. A tűzveszélyes tevékenység csak állandó felügyelet mellett végezhető.


14./ A megváltott sírhelyeket a hozzátartozó köteles rendszeresen gondozni.

Az egyes sírhelyeket a használati idő lejártával újra lehet váltani.


15./ A temetőben gépkocsin, motorkerékpáron, kerékpáron közlekedni tilos. A temető üzemeltetője e rendelkezés alól indokolt esetben (építési anyag be- és kiszállítása, mozgáskorlátozottak szállítása stb.) felmentést adhat.


16./ A temető előtt lévő vízvételi helyből csak a sírhelyek gondozása  céljából szabad vizet vételezni.


17./ Tilos a temetőben:

  • sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni
  • kutyákat, vakvezető kutya kivételével és egyéb állatokat a temető területére bevinni
  • a temetőben olyan magatartást tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja
  • a sírok, síremlékek és egyéb  kegyeleti tárgyak, valamint a temető létesítményeinek és azok tartozékainak jogosulatlan áthelyezése vagy eltávolítása, környezetének beszennyezése, rongálása
  • szemetelni
  • nem a temetőből származó hulladékot a temető területén elhelyezni
  • reklámot, vagy hirdetést elhelyezni, virágot vagy bármi mást árusítani.


18./ A bakonykuti temetők és a temetkezések rendjét részletesen szabályozó …./2004.(…….)B. Önk. sz. rendelet Bakonykuti Önkormányzat hivatali helyiségében ügyfélfogadási napokon megtekinthető.

[1]

Kiegészítette a 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet, hatálybalépését módosította a 3/2015. (II.23.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. január 1-től​

[2]

Hatályon kívül helyezte a 6/2012. (VI.4.) önkormányzati rendelet​

[3]

Módosította a 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet

[4]

Módosította a 2/2014. (I.24.) önkormányzati rendelet, hatályos 2015. január 1-től