Bakonykúti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(III.27.) önkormányzati rendelete

A tűzgyújtásról, az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről

Hatályos: 2015. 09. 30

Bakonykúti Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2015. (III.27.) önkormányzati rendelete a tűzgyújtásról, az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről



Bakonykúti Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1.§



A rendelet hatálya Bakonykúti község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató természetes személyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


Értelmező rendelkezések


2.§


(1) E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő, vagy nem alkalmas növényi maradvány (fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, szár, levél és egyéb növényi maradvány) - a továbbiakban együtt: kerti hulladék.


b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon a kerti hulladék keletkezik.


     c) helyben történő égetés alatt: a telken vagy lakóingatlanon belüli területet kell érteni.


A kerti hulladék égetésének szabályai


3.§


(1) A kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani. Égetéssel azon kerti hulladék semmisíthető meg, amely komposztálásra alkalmatlan.


(2) A helyben történő kerti hulladékégetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával, cselekvőképes nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben lakók zavarása nélkül és a közvetlen szomszédok értesítése mellett végezhető el.


(3) Nagy mennyiségű füstöt termelő, nedves kerti hulladék égetése tilos.


(4) Az égetés során csak a helyben keletkezett kerti hulladék semmisíthető meg, máshelyről, égetés céljára szállított kerti hulladék égetése tilos. Az égetés folyamatának gyorsítása céljából folyadék ( pl. benzin, gázolaj, pb. gáz stb.) nem használható.


(5) A helyben történő égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet erre a célra igénybe venni tilos, kivéve az önkormányzat által - a település tisztasága céljáből - szervezett közösségi munkák során az önkormányzat által kijelölt helyen.


(6) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális-, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot. (pl. műanyag, gumi, vegyszer, permetszer, vagy ezek maradékait és csomagoló anyagait)


(7) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagoktól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy az égetés azokra veszélyt ne jelenthessen.


(8) Az égetés befejezése után a tüzet el kell oltani és oltóvízzel, vagy földtakarással biztosítani kell, hogy a tűzgyújtás helyén a tűz továbbterjedésére alkalmas parázs ne maradhasson.

Az égetés időpontja


4.§


(1) A kerti hulladék égetése szeptember 15. és október 31.között naponta 8 - 18 óráig, november 1-től november 30-ig naponta 8 - 16 óráig,  valamint február 01-től 29-ig naponta 8 - 16 óráig, március 1-től április 30-ig naponta 8 -18 óráig lehetséges. A határidők kezdő és utolsó napján is végezhető égetés.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt időszakoktól eltérő időben, továbbá az egész év folyamán munkaszüneti és ünnepnapokon az égetés tilos.


(3) Az (1) bekbekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére hatóságilag elrendelt általános  tűzgyújtási tilalom és füstköd-riadó időtartama alatt.”


(4) Tilos az égetés párás, ködös, esős időben, vagy erősen szeles időjárás esetén.



A tűzgyújtás területi korlátozása


5.§


(1) Tilos erdőben vagy az erdő telekhatárától 100 m-es távolságon belül avart égetni, vagy tüzet gyújtani, kivéve a kijelölt tűzgyújtó helyeken.


A szabadtéri tűzgyújtás szabályai


6.§


(1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával lehet.


(2) Az égetési tevékenység végzése során tilos a tüzet felügyelet nélkül hagyni, az égetés befejezése után gondoskodni kell a tűz vízzel történő eloltásáról vagy földtakarásáról annak érdekében, hogy a tűz más területen ne okozhasson kárt.



Záró rendelkezések


7.§


 A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet (LevR.) 9.  mellékletének 17. és 18. pontjai szerint bármely anyag a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül háztartási tüzelőberendezésben történő égetése 300.000 Ft., míg bármely anyag a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül a nyílt téren történő égetése 100.000 Ft., levegőtisztaság-védelmi bírságot vonhat maga után.



Záró rendelkezések


8.§


            Ez a rendelet 2015.június 1. napján lép hatályba.






            Marics József                                                                                    Parajdi Cecília

            polgármester                                                                                           jegyző