Bakonykúti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020 (IX.21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 10. 30

Bakonykúti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020 (IX.21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.10.30.

Bakonykúti Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A közművelődési rendelet célja

1. § (1) A közművelődési rendelet megalkotásával a képviselő testület célja, hogy - Bakonykúti polgárainak művelődési értékeinek és kulturális igényeinek, valamint a helyi lehetőségeknek és sajátosságoknak figyelembevételével - egységes alapelvek szerint rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) Az Önkormányzat megteremti a feladatellátáshoz a szükséges szakmai és finanszírozási feltételeket, továbbá a jogszabályi kereteket a közösségi művelődéshez méltó környezet és infrastruktúra biztosításához, a település hagyományainak ápolásához, azok megőrzéséhez és közkinccsé tételéhez, valamint a helyi társadalom közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez.

2. A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén működő közösségi színtérre, annak fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

3. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatását a helyi társadalom kulturális szükségleteinek és művelődési érdekeinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján biztosítja:

a) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezésével a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását és

b) a helyi közművelődési tevékenységek pénzügyi támogatását.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott alapszolgáltatás megszervezése érdekében a következőket biztosítja:

a) Közösségi színtérként a Közösségi Házat (8046 Bakonykúti, Jókai utca 1.) jelöli ki és működteti, biztosítja annak díjmentes használatát. A közösségi színtér nem jogi személy, fenntartója az önkormányzat.

b) A rendezvényekre, kulturális feladatok finanszírozására éves költségvetésében kereteket különít el.

c) Az éves közművelődési tevékenységéről munkatervet készít, melynek része a szolgáltatási terv, melyet a tárgyév március 1-ig fogad el.

d) A feladatellátáshoz szükséges személyi és szakképzettségi feltételeket biztosítja.

e) A művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőséget teremt a községi rendezvényeken.

(3)2

4. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

4. § Az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok finanszírozásának formái:

a) központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás,

b) az Önkormányzat egyéb bevételeiből származó források,

c) az elkülönített állami vagy Európai Uniós pénzalapokból pályázati úton elnyerhető támogatás,

d) költségvetésen kívüli egyéb forrás.

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátás pénzügyi szükségletét saját költségvetésében biztosítja, melynek mértékét költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat egyedi támogatást nyújthat a kiemelt kulturális programok megvalósításához.

5. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közművelődésről szóló 10/2005. (VII.10.) önkormányzati rendelet. Ez a rendelet 2020. szeptember 21. napján kihirdetésre került.

Marics József Kovács Edit

1. melléklet

Bakonykúti Község közösségi színtere, a Közösségi Ház
HASZNÁLATI SZABÁLYZATA
Bakonykúti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődésről szóló …/2020. (….) önkormányzati rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg:
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A község kulturális színtere a Közösségi Ház, melynek szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a Használati szabályzatban foglalt feltételeket betartja.
A Közösségi Színtér használati szabályzata:

1. A Közösségi Házat, helyiségeit nyitvatartási időben, minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit.

2. Közösségi Házat, annak rendeltetése szerint, minden érdeklődő igénybevételi szándék bejelentése nélkül, a szervezett közösségi programokon szabadon használhatja.

3. A Közösségi Ház helyiségeiben minden látogató köteles a közösségi és társas élet szabályait betartani, kulturált magatartást tanúsítani.

4. A Közösségi Házban működő helyiségek közösségi célokat szolgálnak, ezért védelmük, berendezésük, felszerelésük anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és a rend megóvása minden látogató felelőssége.

5. A Közösségi Ház helyiségeiben 14 éven aluliak 19.00 óra után csak szülő vagy nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.

6. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért felelősséget nem vállalunk.

7. A Közösségi Ház munkatársainak, a rendezőknek kéréseit, utasításait minden látogató köteles betartani.

8. A közösségi színtér helyiségeiben a dohányzás tilos.

9. A Közösségi Ház elektromos és hangtechnikai berendezéseit csak az arra megbízást kapott személyek kezelhetik.

10. A számítógépeket minden használatba vevő köteles megóvni és rendeltetésszerűen használni. Ezekért az eszközökért a használatba vevő anyagi felelősséggel tartozik.

11. Az épület területén hirdetések, közlemények csak a közművelődési szakember engedélyével rakhatók ki.

12. A Közösségi Ház látogatója köteles azonnali hatállyal értesíteni a Közösségi színtérben dolgozó közművelődési szakembert, a polgármestert (szükség esetén a rendőrséget, mentőket, tűzoltókat) minden olyan eseményről, amely veszélyezteti a látogatók testi épségét, valamint a Közösségi színtér épületét, eszközeit, berendezéseit.

13. A látogatók a Közösségi Házba történő belépésükkel elfogadják, hogy a rendezvények során kép és hangfelvétel készülhet róluk, amelynek közzétételéhez hozzájárulnak.

14. A Közösségi Ház területére állatot behozni tilos, kivéve a hámmal és megkülönböztető jelzéssel ellátott segítő kutyákat.

15. A közösségi színteret látogató személyek más testi épségét, egészségét nem veszélyeztetheti.
A házirend betartása minden látogató számára kötelező.
A Közösségi Ház nyitva-tartása
Kedd: 15.00 – 19.00
Csütörtök: 9.00 – 13.00
Szombat: előre egyeztetett időpontban
és a rendezvények ideje alatt.
Ez a szabályzat Bakonykúti Község Önkormányzatának a helyi közművelődésről szóló 7/2020. (IX.21.) önkormányzati rendeletével együtt lép hatályba.

1

A bevezető a Bakonykúti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdését a Bakonykúti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.