Bakonykúti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 10. 31

Bakonykúti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezések rendjéről

2023.01.01.

Bakonykúti Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Bakonykúti községben a 178/1. és 178/2. hrsz-ú, Bakonykúti Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő köztemetőkre, valamint a köztemetők fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre, a temető látogatóira, és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra terjed ki.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben szereplő temetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségéről saját maga gondoskodik.

2. Az üzemeltető feladatai, kötelezettségei

2. § (1) A temető üzemeltetését az Önkormányzat a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, (a továbbiakban: Törvény), annak végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) valamint e rendeletben foglaltak szerint látja el.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik a rendelet 1- 4. mellékletében meghatározott díjak beszedéséről. A díjakat az Önkormányzat házipénztárában az Iszkaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadási idejében készpénzben, vagy az Önkormányzat költségvetési számlájára átutalással kell megfizetni.

(3) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához közutat, vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót, valamint ravatalozót és illemhelyet biztosít.

(4) A temetőhöz vezető utak, valamint a temető területén levő utak rendszeres karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik, biztosítja a sírhelytáblákhoz vezető utakon az akadálymentes közlekedést.

3. A temetési helyekre, sírjelekre és a temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhely-táblákat pedig sorokra kell osztani.

(2) A sírhelyeket a megnyitott sírhelytáblában folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Az elhaltakat a bejelentés időpontja szerinti sorrendben következő sírhelyre kell elhelyezni a (3) bekezdésben foglaltak kivételével.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni az alábbi esetekben:

a) az egyes sírhelyre történő rátemetésre, vagy urnaelhelyezésre,

b) sírboltba történő temetésre és urnaelhelyezésre,

c) kettes sírhelybe történő temetésre, illetve rátemetésre, vagy urnaelhelyezésre,

d) megszűnt (lejárt használati idejű, vagy egyéb okokból szabaddá vált) temetési helyen történő újra temetésre.

(4) A temetési helyet az Önkormányzat temetőgondnoki feladataival megbízott dolgozója jelöli ki.

4. § (1) Temetkezésre használható temetkezési helyek a következők lehetnek:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

c) sírboltok,

d) urnasírhelyek.

(2) Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettes sírhelyet nem szabad létesíteni.

5. § (1) A temetőben lévő temetési helyek méretezése:

a) egyes sírhely: 210 cm hosszú 90 cm széles 200 cm mély,

b) kettes sírhely: 210 cm hosszú 190 cm széles 200 cm mély,

c) sírbolt:

ca) Kétszemélyes: 260 cm hosszú, 280 cm széles 230 cm mély

cb) Négyszemélyes: 360 cm hosszú 280 cm széles 230 cm mély

cc) Hatszemélyes: 340 cm hosszú 280 cm széles 310 cm mély

d) urnasírhely 80 cm hosszú 60 cm széles 100 cm mély.

(2) A temetési helyek közötti távolság 50 cm, a sorok közötti távolság 80 cm.

(3) A síremlék állékonyságának biztosítása érdekében a síremlék alépítményét képező áthidaló gerenda a szükséges mértékben, de maximum 20-20 cm-rel a temetési hely határán túlnyúlhat. A túlnyúló gerendavég síremlék melletti részének legalább 5 cm-rel a csatlakozó terepszint alá kell kerülnie.

6. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék) használható, illetőleg létesíthető. A sírjel (síremlék) nem foglalhat el az 5. §. (1) bekezdésében rögzítettnél nagyobb területet. A síremléket szilárd alapra kell helyezni.

(2) Sírbolt csak az általános építési szabályok betartásával építhető. A temető tulajdonosa jogosult az építési munkálatokat ellenőrizni.

(3) A temetőben az állampolgár tulajdona az általa létesített sírjel (síremlék) és a sírbolt, így azok fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról és eltávolításáról a létesítő, vagy annak halála esetén a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni a saját költségén.

(4) A sírjelek (síremlékek) készítéséhez és felállításához szükséges betont a helyszínen keverni tilos.

(5) A temetőben az egyes temetési helyek bekerítése tilos.

4. A temetési helyek feletti rendelkezés szabályai

7. § (1) Az egyes temetési helyeket az elhunyt hozzátartozóinak, vagy a temettetést végzőknek meg kell váltani, és ezzel a temetési hely felett meghatározott időre rendelkezési jogosultságot szereznek. A rendelkezési jogosultság a sírhely használati idején belül meghosszabbítható, kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a sírhelyet tartalmazó temetőrészt átalakítja, vagy más célra kívánja használni.

(2) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a temetési hely megszűnik.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(4) A rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év

d) urnasírhely esetén 10 év.

(5) Az egyszeri megváltás időtartama meghosszabbítható. A hosszabbítás időtartama megegyezik a (4) bekezdésben rögzítettekkel.

(6) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

8. § (1) A temetési helyek megváltásáért díjat kell fizetni, melynek mértékét az 1. melléklet tartalmazza. A díjakat minden esetben a temetést, kihatolást, rátemetést megelőzően kell fizetni.

(2) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(3) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. A rendelkezésre jogosult elhalálozása esetén a rendelkezésre jogosult az elhunyt örököse, több örökös esetén az általuk kötött megállapodásban megjelölt személy.

(4) A sírbolt létesítőjének azt kell tekinteni, aki a sírbolt helyét megváltotta és e minőségben a sírboltkönyvbe bejegyeztette.

(5) Arra nézve, hogy valamely sírboltba mely személyeket temethetnek, az (5) bekezdésben meghatározott személyeknek a rendelkezései az irányadók. Ha a rendelkezésre jogosult erről – e minőségének sírboltkönyvbe történő bejegyzésekor nem rendelkezett, az üzemeltető felhívja a sírboltba eltemethető személyek pótlólagos bejelentésére.

(6) Az elhalálozást megelőzően még élő személy részére is meg lehet váltani sírhelyeket tekintettel az üresen maradt temetői helyek kitöltésére és a temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodásra.

5. Temetkezési szolgáltatások

9. § (1) A temetkezési szolgáltatásokkal kapcsolatosan a Törvény 25. § - 38. §-a és a Kr. 47. § - 53/B. §-ában foglaltakat kell figyelembe venni.

(2) A temetkezési szolgáltatók, a temetkezési infrastruktúrát igénybe vevők a temetői létesítmények igénybevételéért a 2. mellékletben meghatározott díjakat kötelesek fizetni az Önkormányzat részére.

6. Temetői munkavégzés

10. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók, vagy megbízottjuk részéről történő sírgondozást, valamint a sírhely díszítését szolgáló növénybeültetést – a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

(2) A sírhelyre csak olyan virág, dísznövény és cserje ültethető, melynek növekedési magassága nem haladja meg az 50 cm-t és nem terjed túl a sírhely határán. Fákat csak a temető fenntartója ültethet.

(3) A temető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos temetkezési hely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet, szükség esetén a munkavégzést fel kell függeszteni.

(4) Az építési (bontási) munkákat munkaszüneti napokon, ünnepnap és vasárnap tilos végezni.

(5) A temetőben vállalkozási munkát végzők a 3. mellékletben meghatározott temető fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni. A befizetés hiányában a munkálatok nem kezdhetők meg.

(6) Búcsúztatás alatt munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb más hatás nem zavarhatja a szertartást.

(7) Az egyes sírhelyek díszítését szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

(8) A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet elhelyezni.

(9) Az építéssel (bontással) keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés (bontás) befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata. A munkát végző köteles a tevékenység során igénybe vett területet az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani.

(10) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. A sírhelyeken tűzveszélyes tevékenységet (gyertya, mécses, fáklya gyújtása) végezni csak úgy szabad, hogy az a környezetre tűzveszélyt ne jelentsen. A tűzveszélyes tevékenység csak állandó felügyelet mellett végezhető.

(11) Avart és mindenféle éghető hulladékot a temető területén elégetni tilos.

(12) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, illetve ne szennyezzék be.

(13) A temető előtt lévő vízvételi helyről csak a sírhelyek gondozására használható víz térítésmentesen.

(14) A sírhelyre, vagy annak környezetében korábban ültetett bokrok, fák – amennyiben azok élet- vagy balesetveszélyessé válnak – az Önkormányzat engedélyével eltávolíthatók. Az élet- vagy balesetveszélyes helyzet megszüntetése elsődlegesen a növény ültetőjének a feladata. Amennyiben a létesítő személye nem bizonyítható, az Önkormányzatnak kell megszüntetni az élet- vagy balesetveszélyt.

7. A temető működési rendje

11. § (1) A temető nyitva-tartása folyamatos.

(2) A temetőbe járművel behajtani, és közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványával rendelkezők, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek, valamint a vállalkozási tevékenységet végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók. A temetőbe való behajtás díját a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Tilos

a) temető területére kutyát - a vakvezető kutya kivételével -, egyéb állatot bevinni;

b) az Önkormányzat előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt hulladékgyűjtőkön kívül egyéb helyen lerakni;

d) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni;

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

f) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni, beszennyezni;

g) a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőben háztartási hulladékot elhelyezni.

h) a temető területén a talajt és a gyepet engedély nélküli felásni, a talajt elhordani;

i) a temető területén mindennemű árusítási tevékenységet folytatni;

j) a temető területén reklám és egyéb hirdetést kihelyezni.

8. Záró rendelkezések

12. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 5/2004. (IV.15.) önkormányzati rendelet, a temetkezések rendjéről szóló 5/2004. (IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 3/2005. (II.20.), 2/2014. (I.24.) és 3/2015. (II.23.) önkormányzati rendelet.

13. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.