Újbarok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2024. 02. 01- 2024. 02. 01

Újbarok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2024.02.01.

Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában

1. Hivatali helyiség: a Szári Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálati Kirendeltségének (2066 Újbarok, Fő utca 33.) a helyisége

2. Hivatali munkaidő: a Szári Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott általános munkarend szerinti munkaidő.

2. § (1) A házasságkötésnek hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezését az 1. melléklet szerinti tartalommal megegyező nyomtatványon lehet kérni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet legkésőbb a házasságkötésnek a tervezett időpontját megelőző 10. napon lehet benyújtani.

(3) A házasságkötés hivatali helyiségen kívül - az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott feltételeken felül - abban az esetben engedélyezhető, ha a kérelemben megjelölt hivatali helyiségen kívüli helyszín megközelítése az anyakönyvvezető testi épségét nem veszélyezteti.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért a többletszolgáltatás ellentételezéseként 25.000,- Ft összegű díjat kell megfizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért a többletszolgáltatás ellentételezéseként 35.000,- Ft összegű díjat kell megfizetni.

(3) Az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott díjfizetési kötelezettséget Újbarok Községi Önkormányzat 10402001-00028714-00000000 számú költségvetési számlájára történő átutalással vagy a Szári Közös Önkormányzati Hivatalnál személyesen igényelhető készpénzátutalási megbízás használatával kell teljesíteni az anyakönyvi eseményt megelőzően.

(4) Mentesülnek az (1) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatás díjának a megfizetési kötelezettsége alól azok a házasulók, amennyiben legalább az egyik házasuló egészségi állapotára vagy fogyatékosságára tekintettel mozgásában korlátozott, és ezt orvosi igazolás bemutatásával tudja bizonyítani.

4. § (1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt a közreműködés fejében bruttó 20.000,- Ft összegű díj illeti meg. A személyi juttatást és annak járulékait Újbarok Községi Önkormányzat megtéríti a Szári Közös Önkormányzati Hivatal részére.

(2) Azt a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt, aki nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, a közreműködés fejében bruttó 30.000,- Ft összegű díj illeti meg. A személyi juttatást és annak járulékait Újbarok Községi Önkormányzat megtéríti a Szári Közös Önkormányzati Hivatal részére.

5. § Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 10/2017 (VII.3.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2024. február 1-jén lép hatályba.