Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2002. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2002. 10. 01- 2022. 03. 25

Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2002. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről1

2002.10.01.

Az Önkormányzat képviselő-testülete a közművelődés intézmény- és tevékenységrendszerének védelme, a civil szerveződések feladatvállalása a közművelődésben, a közművelődés finanszírozási rendszerének szabályozása, a közművelődés feltételeinek biztosítása érdekében – a helyi sajátosságok figyelembevételével- a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében, valamint a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvényben (a továbbiakban: Tv.) kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. §

.

Bágyogszovát Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

A közművelődési rendelet célja

2. §

.

(1) A rendelet megalkotásával a Képviselőtestület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembe vételével – a helyi hagyományok lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez.
(2) Kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok:
a) A község sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele, fontos szempontként figyelmet fordítva a még meglevő, vagy feleleveníthető hagyományokra
b) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása, kulturális arculatának kialakítása

A közművelődési feladatok ellátásának

alapelvei és formái

3. §

.

(1) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy
a.) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásban szereplő szolgáltatásokat
b.) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.
(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közművelődési intézmény és közművelődési megállapodás útján látja el.
(3) Az önkormányzat fenntartásában működő intézmény egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezheti el magát.
(4) Az Önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására nincs intézményi feltétel.
(5) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek közreműködését is igénybe veszi.
(6) Az Önkormányzat a Polgármester útján gondoskodik a községi közművelődési feladatok koordinálásáról.
(7) Az Önkormányzat tájékoztatja a község lakóit a közművelődési tehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy
a) az Önkormányzati fenntartású intézmények a programjaikat plakátokon, saját intézményi és önkormányzati hirdető táblákon és szórólapokon is tegyék közzé.

Az önkormányzat kötelező és vállalt közművelődési feladatai

4. §

.

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak közművelődési szakmai koncepció alapján végzi, amelynek tartalmát a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a polgárokkal egyeztetve határozza meg.
(2) A közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.
(3) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai:
-a település környezeti, szellemik , művészeti értékeinek , hagyományainak feltárása,
megismertetése , a helyi művelődési szokások gondozása , gazdagítása , az ünnepek kultúrájának gondozása
(4) Az Önkormányzat segíti , illetve támogatja továbbá
a.) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését
b.) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, művelődési kezdeményezéseit , közösségi életét.
c.) a gyermekek és fiatalok művelődését , művészeti tevékenységét és közösségi életét
d.) a lokálpatriotizmust , a helyi kulturális értékek védelmét
e.) a helyi művelődésszociológiai kutatásokat.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. §

.

(1) Az Önkormányzat közművelődési intézményt működtet , közművelődési
megállapodásokat köt, illetve fontos közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogat.
(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván
működni:
- a közművelődési célú társadalmi szervezetekkel
- a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel
-az egyházakkal
(3) A (2) bekezdésben megjelölt intézményekkel , szervezetekkel és magánszemélyekkel sajátos , hiánypótló , az önkormányzati intézmény által nem ellátott közművelődési feladatok teljesítése érdekében az Önkormányzat közművelődési megállapodásában alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet.
(4) A (3) bekezdésben meghatározott közművelődési megállapodás megkötéséről a Képviselőtestület dönt.

A közművelődés tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. §

.

(1) A Tv. És e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és egyén jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.
(2) Az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény munkájáról , a közművelődési megállapodásban részt vevők pedig a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente beszámolnak. A szakmai beszámoló elfogadásáról az önkormányzati képviselő-testület dönt.

A közművelődési feladatok finanszírozása

7. §

.

(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladati költségvetésből finanszírozza. Ennek a forrása a saját bevétel , a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás , a központosított előirányzatokból származó összeg.
(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési feladatok támogatására – biztosítandó pályázatokhoz a pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhéhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletben határozza meg.
(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:
(a) az intézmény üzemeltetésének alapvető műszaki , technikai feltételei megteremtésének , az épületek működőképessége megőrzésének , korszerűsítésének költségeit
(b) az intézmény alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások , ezen belül alapilletmények , költségtérítések fedezetét , továbbá személyi juttatások járulékait.
(c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit
(4) Az intézmény önkormányzati támogatásának összege az ellátott alap- és nem alaptevékenység megfelelően , minden évben felülvizsgálatra kerül és azzal összhangban az Önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.

Zárórendelkezés

8. §

.

E rendelet 2022. január 1-én lép hatályba.
Tóth Zoltán Perlaki Gyuláné
polgármester körjegyző
A rendelet kihirdetve:
Bágyogszovát, 2002. szeptember 12.
Perlaki Gyuláné
körjegyző
1.számú melléklet
A közművelődési megállapodás kötelező tartalma
1./ A megállapodó felek adatai
2./ Az ellátandó közművelődési szolgálatatás pontos rögzítése.
3./ A feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségek és vállalások rögzítése ( épület , helyiségek , eszközök , gépek , berendezések leltár szerinti felsorolása , esetleg érték szerinti megállapítása ).
4./ A tevékenység. Illetve as szolgáltatás helyszínének , időtartamának illetve időpontjának , a nyitva tartás rendjének meghatározása. A vonatkozó jogszabályok , közöttük az Önkormányzat rendeleteinek betartására történő figyelemfelhívás.
5./ A szolgáltatást igénybe vevő lakossági kör rögzítése ( a létszám meghatározásával vagy más módon.
6./ Annak rögzítése , hogy mely szolgáltatás igénybevétele ingyenes , s melyekért kell fizetni.
7./ A feladatellátásért a feladat ellátójának járó díj és a megfizetés módjának rögzítése.
8./ A szolgáltatás ellátásában közreműködő személyek jogszabály szerinti szakképzettségének ellenőrzése.
9./ A megbízás időtartamának határozatlan idejű , vagy ( napok meghatározásával ) határozott idejű rögzítése. A szolgáltatás megkezdésének pontos megállapítása.
10./ A rendes és rendkívüli felmondási szabályok meghatározása.
11./ A megállapítás teljesítéséről szóló beszámolás és elszámolás módjának pontos meghatározása. Annak rögzítése , hogy az önkormányzat szakértői közreműködést is igénybe vehet a feladatellátás minőségének vizsgálatára.
12./ A kapcsolattartó személyek kijelölése.
13./ A megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.
1

A rendeletet hatályon kívül helyezte a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése.