Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (X.28.) számú rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 11. 01

Bágyogszovát Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 13.§-ában foglalt feladatkörében, a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13.§ (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a kéményseprő-ipari tevékenység ellátására helyi közszolgáltatást szervez.

(2) A kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják a helyi kéményseprő-ipari közszolgáltatással összefüggő feladatok eredményes végrehajtását, a kéményseprő-ipari szolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) ellátásának és igénybevételének rendjét.

(3) A közszolgáltatás célja az élet- és vagyonbiztonság, valamint a tűzbiztonság óvása érdekében a kémények rendeltetésszerű és biztonságos működtethetőségének biztosítása.

2. § A közszolgáltatás a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvényben meghatározott feladatok ellátását foglalja magába.

3. § (1) A közszolgáltatás tárgyát képező égéstermék-elvezetőt magában foglaló ingatlan tulajdonosa, használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A közszolgáltatás tárgyévi igénybevételével kapcsolatos szerződéses jogviszonyt az ingatlan tulajdonosa és a közszolgáltató között a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről a tulajdonost írásban értesítette, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.

3. § (1) A közszolgáltatást a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelően az Önkormányzat közigazgatási területén az alábbi vállalkozások (Továbbiakban: Szolgáltatók) végzik:

- a Szabadság, Rákóczi és Béke utcákban elhelyezkedő ingatlanok vonatkozásában a Kálmán Szolgáltató Kft. (Kapuvár, Kodály Z. u. 11.)

- az Árpád, Fő, Rába, Dózsa, Petőfi, Kossuth, József Attila, Bacsó Béla, Gárdonyi, Táncsics, Hunyadi , Gyóni Géza, Arany János és Dr. Csiba József utcákban elhelyezkedő ingatlanok vonatkozásában Nekuti Zoltán (Csorna, Prépost u. 12.) vállalkozó.

4. §  (1) A közszolgáltatás elvégzése után a tulajdonos köteles az Önkormányzat által rendeletben megállapított és a Szolgáltatók által leszámlázott díjat megfizetni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatási tevékenység ellátásából fakadó munkálatok elvégzését tűrni és a munka akadálytalan, biztonságos végzéséhez szükséges - a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól szóló BM rendeletben meghatározott - előfeltételeket biztosítani.

(3) A közszolgáltatás elvégzését az ingatlan tulajdonosa a tanúsítványon aláírásával köteles igazolni.

(4) Az ingatlan tulajdonosa köteles a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvényben meghatározott intézkedések elvégzéséről a Szolgáltatóknak bejelentést tenni és a szükséges nyilatkozatokat megrendelni.

(5) Az égéstermék-elvezető rendeltetésszerű, biztonságos használatával összefüggő javítási, hibaelhárítási tevékenységet minden, az égéstermék-elvezető nyomvonalán érintett ingatlan tulajdonosa tűrni köteles.

5. § (1) A Szolgáltatókkal a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátására az Önkormányzat nevében a Polgármester közszolgáltatási szerződéseket köt, melyre a polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

(2) A közszolgáltatási szerződés lejártát megelőző 6 hónappal az Önkormányzat új pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására vagy a Szolgáltatóval való egyetértés esetén a szerződés időtartamával a közszolgáltatási szerződést meghosszabbíthatja.

6. § (1) Az Önkormányzat minden év november 30. napjáig – a Szolgáltatók javaslatának és a hatályos jogszabályi előírások figyelembe vételével - rendeletben határozza meg a következő naptári évre vonatkozóan a közszolgáltatási díjtételeket.

(2) A Szolgáltatók minden év október 31. napjáig írásban kezdeményezhetik a díjak mértékének felülvizsgálatát, a meghatározásra vonatkozó javaslatát indokolással alátámasztva a közszolgáltatással kapcsolatos költségek változásának mértékében, a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően nyújthatják be.

(3) A Szolgáltatók a díjat a szolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla, vagy számlát helyettesítő pénzügyi bizonylat alapján jogosultak beszedni. A tulajdonos a kéményseprő-ipari kötelező közszolgáltatás díját fizetési felszólításra akkor is köteles megfizetni, ha a szolgáltatók a közszolgáltatás elvégzésének idejéről időben értesítették a tulajdonost, de a munka elvégzésében megakadályozták, illetve a munka elvégzésének helyi feltételeit nem biztosították.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2013. november 1-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az 1/1996. (III.15.) rendelet.

8. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK (2006. december 12.) európai parlamenti és tanácsi irányelvben foglaltaknak való megfelelést szolgálja.

Bágyogszovát, 2013. október 28.

            Horváth László                                                                              Szakács Krisztián

             polgármester                                                                                    jegyző