Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testülete rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 29

Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1.  Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak szerveire és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.


(2) Bágyogszovát Község Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben foglaltak alapján gondoskodik a kötelező és önként vállalt feladatainak ellátásáról az e rendeletbe foglalt egységes költségvetése szerint.



  1. Költségvetés bevételi és kiadási főösszege


2. §


A Képviselő-testület a költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszegét az alábbiak szerint állapítja meg:


  1.  Bágyogszovát Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének


 bevételi főösszegét

173 739 e Ft-ban

kiadási főösszegét

184 354 e Ft-ban

         

10 615 e Ft hiánnyal


állapítja meg, melyet teljes egészében belső forrásból finanszíroz.

    

(2) A működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.


  1. A Képviselő-testület a 2014. évi összevont költségvetési mérleget a 1. melléklet szerint állapítja meg. A működési és felhalmozási bevételek és kiadások kiemelt előirányzatai mérlegszerű bemutatását a 2. melléklet állapítja meg.


  1. A bevételek és kiadások kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontását a 2., 6., 7.,  9. mellékletek tartalmazzák.




  1. A költségvetés részletezése


3. §


  1.  A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételi főösszeg előirányzat csoportonként, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok szerinti megoszlását a Képviselő-testület a rendelet 9. mellékletében foglaltaknak megfelelően állapítja meg. Az állami támogatás részletezését az 5. melléklet tartalmazza.


  1. A 2. § (1) bekezdésben megállapított kiadási főösszeg költségvetési címek, előirányzat-csoportok és kiemelt előirányzatok szerinti megoszlását, valamint az önkormányzat intézményeinek költségvetési létszámkeretét a következők szerint állapítja meg:


      A Képviselő-testület Bágyogszovát Község Önkormányzatának


  1. összevont kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatonként a 9. melléklet alapján,
  2. 2014. évi felhalmozási célú feladatok kiadási előirányzatait a 6. melléklet alapján,
  3. 2014. évi egyéb feladatait a 7. melléklet alapján,
  4. az önkormányzat működési kiadási előirányzatait a 9. melléklet alapján,
  5. a Bágyogszováti Közös Önkormányzati Hivatal kiadási előirányzatait a  10. melléklet alapján,
  6. az intézmények működési kiadási előirányzatát és létszámkeretét a 4. melléklet alapján

       határozza meg.


  1. §


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat tartalékát 2 667 E Ft összegben állapítja meg.


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat 2014. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 12. melléklet szerint határozza meg.



5. §


(1) Önkormányzati feladat ellátásához kapcsolódó államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó megállapodás jóváhagyásáról a Képviselő-testület dönt.


(2) Az államháztartáson kívüli forrás átadása, továbbadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni, elszámolási kötelezettség előírásával.



  1.  A 2014. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


6.§


(1)   Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester a felelős. Az egységes költségvetés végrehajtását a jogszabályi előírások szerint a Bágyogszováti Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Közös Hivatal) végzi.

(2)   Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3)   Az Önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei nincsenek.






7. §


  1. A Közös Hivatal a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulásokat, felhasználási kötelezettséggel kapott bevételeket a pénzügyi információs rendszer szerkezetének megfelelő formában köteles nyilvántartani, hogy az elszámolás az éves költségvetés lezárását követően elkészíthető legyen.


  1. Az intézmények költségvetési támogatása – az egyszeres feladatok finanszírozásának kivételével – havonta nem haladhatja meg az éves költségvetési támogatás 1/12-ed részét. A pénzforgalomban teljesülő költségvetési támogatás kiutalása az intézmények likviditását figyelembe véve – 1 hónapon belül több részletben is – történhet. Az intézmények részére évközben többlet költségvetési támogatás biztosítható pályázati pénzeszközök megelőlegezésére – utófinanszírozás esetén -, a pénzügyi egyensúly, a szállítói kötelezettségek ütemezett biztosítása érdekében, a bevételek és kiadások ütemének időbeli eltolódása miatt.


  1. A költségvetési intézmény vezetőjének saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítása költségvetési támogatási igénnyel sem a költségvetési évben, sem a következő években nem járhat. Az intézmény előirányzatainak nem a felügyeleti szerv hatáskörébe tartozó változtatását a meghatározott pénzügyi-gazdasági feladatainak ellátását végző Közös Hivatal vezetőjénél jogosult kezdeményezni.


  1. Az egységes költségvetés előirányzatai közötti átcsoportosítás jogát Bágyogszovát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv.


  1.   34. § (2) bekezdése alapján az általános tartalék előirányzata felett a polgármesterre ruházza át.


  1. az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 1.000.000,- Ft összeghatárig - mely esetenként az 500.000,-Ft összeghatárt nem haladhatja – meg, a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a Képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.
  2. a (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2014. december 31-ig gyakorolható.
  3. a finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


  1. A Képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


  1. Bágyogszovát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az intézményi pót- előirányzati kérelmeket 2014. évben július 5-ig illetve 2014. november 5-ig bírálja el.




  1.  Záró rendelkezések


8. §


Ez a rendelet 2014. a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2014. január 1-től kell alkalmazni.



Bágyogszovát, 2014. március 28.







…………………………………                                              ……………………………………

    Horváth László                                                                         Szakács Krisztián

            polgármester                                                                       jegyző



Mellékletek