Bágyogszovát Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2019. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 05. 04- 2021. 09. 15

Bágyogszovát Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2019. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

2021.05.04.

Bágyogszovát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 1. §-ának (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. §-ának (3) bekezdésében, 33. § (7) bekezdésében, 45. §-ának, 48. § (4) bekezdésében, 50. §-ának (3) bekezdésében és 132. §-ának (4) bekezdésének a), d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő egyes szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat.

2. § A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. Települési támogatás

3. § A képviselő-testület az Szt. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként települési támogatást nyújt annak a bágyogszováti lakosnak, aki az egyes jogcímeknél meghatározott feltételeknek megfelel.

4. § (1)1 A képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez maximum hat hónap időtartamra települési támogatást nyújt annak a bágyogszováti szociálisan rászoruló háztartás részére, amely a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viselése nehézséget okoz. A települési támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez nyújtott támogatás.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3)2 A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra az jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 270%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(7) A (6) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

TM = 0,3 - J – 0,5 NYM ——————- NYM _ 0,15,
ahol a J a jogosult háztartásában egy főre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.
(8) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás feltétele, hogy a kérelmező lakókörnyezete rendezett. A kérelmező köteles az általa életvitelszerűen lakott házat/lakást, a hozzá kapcsolódó udvart és kertet tisztán tartani, az ingatlan előtt található járdát tisztán tartani, télen annak síkosság-mentesítéséről gondoskodni.
(9) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás további feltétele, hogy a kérelmező szereltessen fel előre fizetős mérőórát.

5. § (1) A 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy gondozását végző nagykorú hozzátartozó (jogosult) részére települési támogatás állapítható meg, ha a jogosult családjában a közeli hozzátartozók egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát.

(2) A kérelmező köteles a háziorvos által kiállított igazolást csatolni a kérelemhez, amely igazolja, hogy a 18. életévét betöltött személy tartósan beteg és ápolásra szorul.

(3) A települési támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével egyezik meg.

(4) Nem állapítható meg ismételten települési támogatás abban az esetben, ha a polgármester a kérelmező települési támogatásra való jogosultságát az ápolási tevékenység elmulasztása miatt szüntette meg.

6. § (1) Kérelemre méltányosságból gyógyszer-kiadások (ideértve a gyógyászati segédeszköz beszerzését is) viseléséhez nyújtott települési támogatásban kell részesíteni hat hónapra azt a személyt, akinek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg

a) családban élők esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és a havi rendszeres igazolt gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át;

b) egyedülélő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át és a havi rendszeres igazolt gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-át;

(2) Gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás mértéke az igazolt gyógyszerköltség mértéke, ami nem lehet kevesebb, mint 1000,- Ft, azaz Ezer forint és nem lehet több, mint 5000,- Ft, azaz Ötezer forint.

7. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell nyújtani annak a kérelmezőnek, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Rendkívüli települési támogatásban – kivéve a temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított támogatást, a 12. §-ban meghatározott támogatást és a kamatmentes kölcsönt - az a személy részesíthető, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a) családban élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b) gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 175 %-át

c) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(3) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni juttatásként is adható. A természetbeni juttatás különösen az élelmiszer-, a tankönyv- és tanszervásárlás támogatása, a tandíj, illetve a gyermekintézmények, illetve személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás.

(4) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli folyósítása esetén utólagos elszámolási kötelezettség írható elő.

(6) A rendkívüli települési támogatás mértéke - kivéve a temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított támogatást, a 12. §-ban meghatározott támogatást és a kamatmentes kölcsönt - esetenként és személyenként nem lehet kevesebb 5.000 Ft-nál és nem lehet több 20.000,-Ft-nál. A támogatás egy személy, illetve család részére- rászorultság szerint- évente négy alkalommal adható.

(8) Különös méltánylást érdemlő esetben (különösen: rendkívüli szükséghelyzet, elemi kár, haláleset, betegség, stb.) a kérelmező jövedelmére tekintet nélkül rendkívüli települési támogatás részesíthető, melynek összege az 50.000 Ft-ot nem haladhatja meg.

8. § (1) Települési támogatás címén pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön nyújtható a szociálisan rászorult személynek, önhibáján kívül adódó átmeneti nehézségének enyhítésére amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét és a kérelmezők önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy időközönként jelentkező kötelezettségüket nem tudják teljesíteni.

(2) A kölcsön célja lehet:

a) saját tulajdonban lévő lakás, családi ház halasztást nem tűrő felújítása, karbantartása, vagy

b) előre nem látható rendkívüli körülmények (különösen: betegség, haláleset, elemi kár) okozta nehézségek áthidalása,

c) elemi csapás okozta károsodás helyreállítása,

d) munkaviszony megkezdésének elősegítése céljából, a munkahelyre történő eljutást szolgáló tömegközlekedés igénybevételére jogosító bérlet megvásárlása.

(3) A kölcsön összege azonos lehet az elérni kívánt cél megvalósításához szükség becsült költséggel, de nem haladhatja meg a 100.000,-Ft-ot.

(4) A kölcsön felhasználásának tényét megfelelő módon igazolni kell, így különösen a felújítás, karbantartás, helyreállítás megtörténtét igazoló számla, illetve a bérlet másolatának bemutatásával.

(5) A kölcsönt havi részletekben kell visszafizetni, a futamidő a kölcsön összegétől és a szociális helyzettől függ.

(6) A kölcsön visszafizetésének általános szabályozása:

a) A kölcsönt 6-12 hónap alatt kell visszafizetni, ha annak összege a 60.000,-Ft-ot nem haladja meg.

b) A kölcsönt legfeljebb 20 hónap alatt kell visszafizetni, ha annak összege a 60.000,-Ft-ot meghaladja.

c) A törlesztő-részletet úgy kell meghatározni, hogy a törlesztés havi összege 2000 és 5000 Ft között legyen.

(7) Nem részesíthető kölcsönben az a személy, aki a korábban igénybe vett kölcsönét nem vagy késedelmesen fizette vissza.

(8) A kölcsön folyósításának részletes feltételeit a jogosulttal szerződésben kell rögzíteni, amelyet a polgármester ír alá az önkormányzat nevében.

9. § (1) Települési támogatás címén temetési költségekhez való hozzájárulás nyújtható az eltemettető részére amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tízszeresét.

(2) Képviselő-testület a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét 100.000,-Ft-ban állapítja meg.

(3) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 20.000,-Ft.

(4) A megállapított temetési költségekhez való hozzájárulás a jogosult részére a házipénztár útján kerül kifizetésre.

10. § A köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól kérelemre az eltemettetésre köteles személyt mentesíteni kell:

a) részben, ha

aa) egyedülélő és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg, vagy

ab) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg,

b) egészében, ha

ba) egyedülélő és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, vagy

bb) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg.

11. § (1) Települési támogatás címén karácsony előtt minden bágyogszováti lakóhellyel rendelkező 0-3 éves gyermek, óvodáskorú gyermek és általános iskolás gyermek egyszeri, a képviselő-testület által meghatározott összegű ajándékcsomagot kaphat.

(2) Települési támogatás címén karácsony előtt minden bágyogszováti lakóhellyel rendelkező 65 év feletti lakos egyszeri, a képviselő-testület által meghatározott összegű kézpénzt kaphat.

(3) Települési támogatás címén a képviselő-testület minden bágyogszováti lakóhellyel rendelkező általános iskolás, középiskolás és felsőoktatási intézmény hallgatója részére iskolakezdési támogatást adhat.

(4) Az iskolakezdési támogatás feltétele az önkormányzat által közzétett kérelem-nyomtatvány benyújtása és iskolalátogatási igazolás csatolása.

12. § (1) Települési támogatás címén minden bágyogszováti lakóhellyel rendelkező szülő részére a képviselő-testület egyszeri 20.000,- Ft támogatást nyújt, amennyiben a gyermek születésekor és a kérelem benyújtásakor is életvitelszerűen Bágyogszováton él.

(2)3 A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani a Szanyi Közös Önkormányzati Hivatal Bágyogszováti Kirendeltségén. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, gyermek és a szülő lakcímkártyájának fénymásolatát.

(3) Egy gyermekre tekintettel kizárólag az egyik szülő jogosult kérelmet benyújtani.

13. § (1)4 Települési támogatás címén a képviselő-testület letelepedési támogatást nyújthat annak a személynek, aki Bágyogszováton önállóan vagy házastársával/élettársával a kérelem benyújtásának időpontja előtt legfeljebb hat hónapon belül lakóingatlant vásárolt, illetve épített abból a célból, hogy Bágyogszováton lakóhelyet létesítsen és a tulajdonszerző vagy a tulajdonszerzők egyike nem múlt el 40 éves és nyilatkozik, hogy legalább öt éven keresztül életvitelszerűen Bágyogszováton kíván élni, valamint nem vette igénybe az önkormányzati bérlakás kedvezményes bérleti díját.

(1a)5 A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező lakcímet igazoló hatósági bizonyítványának fénymásolatát.

(2)6 A települési támogatás lehetséges mértékéről a képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeget figyelembe véve dönt.

(3) Egy ingatlanra tekintettel kizárólag egy kérelem nyújtható be.

(4) Amennyiben a támogatott személy nyilatkozata ellenére öt éven belül megszünteti lakóhelyét Bágyogszováton, a támogatás időarányos részét vissza kell fizetnie.

3. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

14. § (1) A következő ellátásokat az önkormányzat a Beledi Egyesített Szociális Központ intézményi háttérrel látja el:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítő szolgáltatás.

(2) A szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes, az ellátás az igénylők kérelmére történik.

(3) A házi segítségnyújtás iránti kérelmet a Beledi Egyesített Szociális Központ vezetőjéhez kell benyújtani.

(4) Az étkeztetés iráni kérelmet az önkormányzati hivatalhoz kell benyújtani.

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

15. § (1) Az ellátásra való jogosultság megállapítására irányuló eljárás – a rendelet 11. §-ban meghatározott települési támogatások kivételével – kérelemre indul.

(2) A települési támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon az önkormányzati hivatalban lehet benyújtani. Az ellátás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemnyilatkozatot és jövedelemigazolást, valamint az e rendeletben, illetve a vonatkozó jogszabályokban meghatározott egyéb igazolásokat.

(3) A jövedelem számításánál irányadó időszak:

a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme,

b) egyéb jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző 1 év.

(4) A szociális ellátás iránti kérelemben és jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok valódisága környezettanulmány készítésével vizsgálható. Vitatott esetben a Sztv. 10. § (6) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

(5) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletelőírásai szerint történik.

(6) A rendelet 7. § 9. § 10. § és 12. §-ban meghatározott települési támogatás iránti kérelmek elbírálását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza azzal, hogy a polgármester évente köteles beszámolni a képviselő-testületnek a megítélt támogatásokról.

(7) A rendelet 4. § 5. § 6. § és 8. §-ban meghatározott települési támogatás iránti kérelmek elbírálását a képviselő-testület a szociális bizottságra ruházza azzal, hogy a bizottság évente köteles beszámolni a képviselő-testületnek a megítélt támogatásokról.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális ellátásokról szóló 14/2017. (IX.15.) rendelete.

1

A 4. § (1) bekezdése a Bágyogszovát Község Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Bágyogszovát Község Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 12. § (2) bekezdése a Bágyogszovát Község Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 13. § (1) bekezdése a Bágyogszovát Község Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 13. § (1a) bekezdését a Bágyogszovát Község Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 13. § (2) bekezdése a Bágyogszovát Község Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.