Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetési tevékenységről

Hatályos: 2023. 09. 01

Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetési tevékenységről

2023.09.01.

Bágyogszovát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 40. § (1) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) szabályaira valamint az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek, a halottakkal kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Bágyogszovát község közigazgatási területén az önkormányzat kezelésében lévő 893 hrsz.-ú (szováti) és az 1201 hrsz-ú (bágyogi) köztemetőkre terjed ki.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben megjelölt temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettséget saját maga teljesíti, kivéve a temetkezési szolgáltatást.

2. § Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket a következők szerint biztosítja:

a) közlekedő út, parkoló

b) parkosítást, fásítást végez, az üres részen rendszeresen lenyírja a füvet

c) közműveket (víz, villany)

d) ravatalozót a tartozékaival (ravatalasztal, hűtő, drapériák, villanyvételi lehetőség) együtt

e) hulladékgyűjtő tartályok

f) temetési helynek megfelelő terület

g) a temető kerítése

3. § A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni csak az 1. §. (1) bekezdésben megjelölt temetők valamelyikében lehet.

2. A temetési helyek

4. § (1) A temető sírhelytáblákra, (parcellák), ezen belül sorokra, a sorokon belül pedig sírhelyekre tagolódik.

(2) A parcellákat római számokkal, a sorokat a parcellákon belül arab számokkal kell sorszámozni, a sírhelyeket, a sorokon belül arab számokkal számozni kell.

(3) A „szováti” temetőben a gyermeksírhelyek számára a kialakult gyakorlatot követve az ún. „kistemető” áll rendelkezésre.

(4) A „bágyogi” temető ravatalozó épületének falánál létesített urnafal szolgál urna elhelyezésére.

5. § (1) A temetési helyek méretük és az eltemethető személyek száma szerint a következők:

a) egyes sírhely területe: 210 cm x 90 cm mélysége 200 cm - egy koporsó helyezhető el benne.

b) egyes mélyített sírhely területe: 210 cm x 90 cm mélysége: 240 cm - két koporsó helyezhető el benne.

c) kettős sírhely területe: 210 cm x 90 cm mélysége: 200 cm - két koporsó helyezhető el benne.

d) kettős mélyített sírhely területe: 210 cm x 190 cm mélysége: 240 cm négy koporsó helyezhető el benne.

e) gyermeksírhely területe: maximum: 130 cm x 60 cm mélysége: 200 cm - egy 10 éven aluli személy koporsója helyezhető el benne.

f) sírbolt belső hossza legfeljebb 230 cm - belső szélessége legfeljebb 150 cm, mélysége: 200 cm , két koporsó helyezhető el benne.

g) urnasírhely területe: 80 cm x 60 cm , mélysége: 100 cm - egy urna helyezhető el benne.

h) urnahely az urnafalban 30 cm x 30 cm x 30 cm - egy urna helyezhető el benne

(2) Új temetési hely létesítésekor a sírok egymás közti távolsága 60 cm, a sorok egymásközti távolsága: 100 cm. A baloldali és a jobboldali parcellák közötti út szélessége: 400 cm. A sírdomb magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Meglévő temetési hely esetén, annak felújítása során az (1) bekezdésben méretek kialakítására kell törekedni a (2) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

6. § (1) A használati idő:

a) sírhelynél: 25 év

b) sírboltnál: 50 év

c)1 urnahelynél az urnafalban: 25 év

(2) A használati időt a több koporsó elhelyezésére szolgáló sírhelyek esetében az utolsó temetés időpontjától kell számítani.

(3) A kettős sírhely megváltásától számított 25 éven belül a második temetésre nem kerül sor, a két sírhely használati jogát, az első 25 év letelte után csak újra megváltással lehet fenntartani.

(4) A sírbolt használati ideje a létesítéséről szóló engedély érvényessé válásától kezdődik. A használati idő kezdetét és végét a sírbolt nyilvántartásban fel kell tüntetni.

(5) Az e rendelet hatályba lépése előtt létesített sírbolt használati ideje létesítési engedély keltekor érvényben lévő szabályok szerint jár le.

(6) Ha a (4) bekezdésben foglaltak bármely okból, kétséget kizáróan nem igazolhatók, illetve nem bizonyíthatóak, úgy a (4) bekezdésben megjelölt sírboltok használati ideje lejárati időpontjának az e rendelet hatályba lépését követő 50. év utolsó napját kell tekinteni.

7. § (1) A sírbolt (kripta) legalább két koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti, illetve kizárólag terepszint feletti építményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(2) A sírboltba való temetkezési jogot a létesítő köteles az önkormányzati hivatalnál vezetett sírkönyvbe bejegyeztetni.

8. § (1)2 A temetési helyek használatáért a rendelet 1. mellékletében meghatározott megváltási díjat kell az önkormányzati hivatalnál megfizetni.

(2) A megváltási díjat minden esetben a temetést, a kibontatást, a rátemetést megelőzően egy összegben kell a fenntartóhoz befizetni.

(3) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni.

(4)3 A temetési helyek használati idejét követően fizetendő ún. újraváltási díjat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(5)4 Az 5. § (1) bekezdés h) pontja szerinti urnahely esetében a megváltási díjat kizárólag a temetést közvetlenül megelőzően, a temetési szolgáltatás megrendelésével egy időben lehet megfizetni.

9. § (1) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek az önkormányzati hivataltól kell kérnie. A temetési szándékot minden esetben, így a már megváltott temetkezési helyek igénybevételekor is be kell jelenteni az önkormányzati hivatalban. Ugyancsak be kell jelenteni a bármely okból tervezett sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ilyen esetben be kell mutatni a temetési hely megváltási díjának befizetéséről szóló csekket vagy igazolást, illetve rendelkezési jog bizonyítását vagy legalább valószínűsítését lehetővé tevő iratot.

(2) Az újonnan megkezdett sorokban csak a sorban következő sírhelyet lehet igényelni.

(3) Még élő személy részére csak kettős vagy többes sírhelyen, illetve sírboltban, esetleg az urnafalban jelölhető ki temetési hely.

3. Temetési szabályok

10. § (1) A temetés módjára és helyére, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett rendelkezése, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A temetés módja lehet egyházi és világi. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik. A világi temetési szertartás rendjét az eltemettetők határozzák meg.

(3) A rátemetés egy korábbi sírba a 25 éves porhadási idő eltelte előtti temetkezés. Rátemetni csak az egyes és kettes sírhelyre lehet úgy, hogy a rátemetett koporsó aljzata a terepszinttől legalább 160 cm mélységre kerüljön.

(4) Rátemetésre engedélyt adni csak abban az esetben szabad, ha az érintett sírhelytáblát még nem zárták le.

(5) Urnát sírhelybe és sírboltba sírnyitási engedély nélkül is el lehet helyezni, de ez a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg. Az urna elhelyezési szándékot a 9. §. (1) bekezdés szerint előzetesen be kell jelenteni.

(6) Rátemetés illetve a kettős sírhelyen a mellétemetés esetén a balesetek elkerülése végett a síremléket a temettetőnek le kell bontania és a temetést követően – ha nem készíttet új síremléket – akkor az eredetit újra fel lehet állítatni.

4. A temetőhasználat szabályai

11. § (1) A temető nyitvatartási ideje:

a) Nyári időszámítás esetén: 06.00 – 21.00 óráig

b) Téli időszámítás esetén: 07.00 – 17.00 óráig

(2) A temetési hely felett rendelkező köteles:

a) a temető használatára vonatkozó jogszabályokat, így a jelen rendeletben foglaltakat is betartani,

b) a megváltott sírhelyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel, vagy fűnyírással rendben tartani,

(3) A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig, sírboltig terjedő területnek a temetési hely felőli fele.

(4) A temetőben mindenki köteles a helynek, a kegyeletnek megfelelő magatartást tanúsítani.

(5) A keletkezett hulladékot – az építési, bontási hulladék kivételével – a kihelyezett hulladékgyűjtőben kell elhelyezni. A hulladékgyűjtők rendszeres ürítéséről a fenntartó gondoskodik.

(6) Az építési, bontási hulladék, törmelék eltávolításáról az köteles gondoskodni, aki az építési, bontási munkákat végezte vagy végeztette.

12. § (1) A temetőben tilos:

a)5 a sírhelyen vagy a sírhely körül fát, bokrot ültetni,

b) a fenntartó engedélye nélkül padot, betonlépcsőt elhelyezni,

c) a temető fenntartását és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó járművek kivételével gépjárművel, kerékpárral közlekedni,

d) 12 éven aluli gyermeknek felnőtt felügyelete nélkül a temetőben tartózkodni,

e) a vakvezető illetve a temető őrzését szolgáló kutyák kivételével állatot a temető területére bevinni,

f) a sírhely méretét meghaladó sírt, síremléket, a sírboltok díszítésére szolgáló tárgyat elhelyezni,

g) a temető használatát illetve rendjét zavaró tárgyat elhelyezni,

h) a sírokat az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, növényeket, a temetőben lévő táblákat, épületeket, illetve bármilyen ott el helyezett tárgyat megrongálni, beszennyezni, a sírok díszítésére szolgáló virágot letépni, illetéktelenül eltávolítani, elvinni, a temetőből kivinni,

i) a temető területén a sírok gondozása kivételével a talajt és a gyepet az önkormányzati hivatal engedélye nélkül felásni, elszállítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalmak megsértésével vagy kijátszásával elhelyezett tárgyakat a fenntartó az azokat elhelyező vagy elhelyeztető veszélyére és költségére eltávolíttathatja.

13. § A temetőben:

a) sírgondozást a temetkezési hellyel rendelkezni jogosult és az elhunyt hozzátartozói,

b) az üzemeltetői feladatok körébe tartozó tevékenységet az üzemeltetői tennivalókat ellátó,

c) a temetkezési szolgáltatásokat arra jogosult vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezet,

d) egyéb munkát, síremlékbontási, állítási, sírboltépítési – bontási, valamint a fenntartó megbízásából beruházási, javítási felújítási feladatokat szabadon választott magán vagy jogi személy végezhet.

14. § (1) A temetőben végzendő minden munkát a hozzátartozók részéről történő sírgondozás és a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével a munkavégzés megkezdése előtt legalább 10 nappal írásban/szóban kell jelenteni. Síremlék állításának vagy felújításának szándéka esetén a bejelentéshez mellékelni kell a síremlékről készült méretarányos rajzot, és a sírfelirat szövegét. Sírbolt építésének bejelentéséhez mellékelni kell az építéshatósági engedély egy példányát. A bejelentés elmulasztásáért a munkát végző vállalkozó és a megrendelő is felel.

(2) A sírásás időpontját a temetkezési szándék bejelentésekor kell megjelölni.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(4)6 A temetőnek és létesítményének a temetkezési szolgáltatók és vállalkozók részéről történő igénybevételének díját a 2. melléklet tartalmazza.

5. Nyilvántartások vezetése

15. § (1) Új parcella megnyitása előtt a fenntartónak gondoskodni kell a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről. A térképet a polgármester hagyja jóvá. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az önkormányzati hivatal vezeti. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

(2) A nyilvántartó könyvbe minden temetést /urna elhelyezést/ időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés időpontja, az elhalt neve, születési ideje, anyja neve, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhely, parcella, -sor, -hely száma, /síremlékre vonatkozó bejegyzések/. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely tartalmazza az eltemetett halottak nevét /születési és elhalálozási évét/, sírhelyeik pontos megjelölését /parcella, sor, sírhely szerint/.

(3) A sírkönyv a sírhely milyenségére /egyes, többes, sír vagy sírbolt/ az ott elhelyezett halottak adatainak feljegyzésére szolgál, tartalmazza még a (2) bekezdésben megjelölt adatokon felül a további üres helyekre, az azokkal való rendelkezésre vonatkozó bejelentés tartalmát, a síremlékre, az azzal való rendelkezésre való jogosultságot.

(4) A nyilvántartási adatokról tájékoztatás a következők szerint adható:

a) a halott nevéről a temetés időpontjáról, a temetkezés helyéről – bárkinek

b) a sírhely további férőhelyeiről, az üres hellyel és a síremlékkel való rendelkezési jogosultságról a hozzátartozóknak vagy az örökösnek továbbá bírósági és hatósági eljárásokhoz.

6. Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra-használatba vétele

16. § A temető létesítése, lezárása, megszüntetése és bővítése az önkormányzat feladata, mely esetekben a Tv -ben és a Vhr. –ben foglaltak az irányadóak.

7. Záró rendelkezés

17. § (1) E rendelet 2022. április 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Bágyogszovát Önkormányzati Képviselőtestület a temetőkről és temetési tevékenységről szóló 9/2001. (IX. 13.) számú rendelete, Bágyogszovát Község Önkormányzata a Temetőkről és temetési tevékenységről szóló 9/2001. (IX. 13.) számú rendelete módosításáról szóló 2/2006. (I. 27.) önkormányzati rendelete, a Bágyogszovát Község Önkormányzata a Temetőkről és temetési tevékenységről szóló 9/2001. (IX. 13.) számú rendelete módosításáról szóló 2/2006. (I. 27.) önkormányzati rendelete és a Bágyogszovát Község Önkormányzata a Temetőkről és temetési tevékenységről szóló 9/2001. (IX. 13.) számú rendelete módosításáról szóló 7/2012. (VI. 1.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

1

A 6. § (1) bekezdés c) pontja a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § (1) bekezdése a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 8. § (4) bekezdése a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 8. § (5) bekezdését a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése iktatta be.

5

A 12. § (1) bekezdés a) pontja a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 14. § (4) bekezdését a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

7

Az 1. melléklet a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. mellékletet a Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.