Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 26

Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.26.

Bágyogszovát Község Önkormányzat képviselő-testülete, a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Bágyogszovát község lakossága és közösségei művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek és a települési hagyományoknak a figyelembevételével, meghatározza Bágyogszovát Község Önkormányzatának (a továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre.

2. A közművelődési alapszolgáltatások köre

3. § Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben meghatározott egyes közművelődési alapszolgáltatásokon kívül a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését vállalja.

4. § (1) Az önkormányzat feladatának tekinti:

a) az egyetemes, nemzeti és a helyi hagyományok ápolását és megismertetését,

b) a művelődési, művészeti, közösségi és érdekérvényesítési kezdeményezések támogatását,

c) települési könyvtári szolgáltatás biztosítását.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglaltakon kívül további feladatának tekinti különösen:

a) a helyi hagyományok ápolását, a helyi identitás erősítését, a hagyományőrző, település, környezet- és természetvédő közösségek működésének támogatását,

b) a szabadidő hasznos eltöltésének elősegítését,

c) a nevelési-oktatási rendszeren kívüli öntevékeny, önképző közösségek működésének és a tanulási lehetőségeknek a támogatását,

d) a helyi kulturális élet és nyilvánosság fejlesztését,

e) kapcsolatépítést- és ápolást a közművelődés egyéb szervezeteivel,

f) színházi előadások, filmvetítések, irodalmi estek szervezését,

g) idősek bevonását a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel,

h) nemzeti és társadalmi ünnepek szervezését, lebonyolítását.

3. A közművelődési a feladatellátás formája, módja és mértéke

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében közösségi színteret működtet.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat és feladatokat elsősorban a Művelődési ház, mint közösségi tér útján látja el.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására közösségi színteret hozott létre Bágyogszovát, Árpád utca 53. szám alatt.

(4) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról nem költségvetési szerv formában gondoskodik.

(5) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti, és megyei könyvtár Bodonhelyi Könyvtári, Információs és Közösségi Hely elnevezésű könyvtári szolgáltató helyet működtet

(6) A könyvtári szolgáltató hely: 9145 Bágyogszovát, József Attila utca 1-3. szám alatti könyvtára.

6. § (1) A közművelődési tevékenységekkel kapcsolatos helyi irányítási, ellenőrzési jogkört a Képviselő-testület gyakorolja, valamint ellátja a fenntartással és működtetéssel kapcsolatos feladatokat.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak keretében

a) meghatározza a közösségi színterek használatának szabályait és

b) biztosítja a feladatok ellátásához és a közösségi színtér fenntartásához szükséges feltételeket.

(3) Az önkormányzat a közművelődéssel és a települési könyvtárral kapcsolatos feladatai ellátásának pénzügyi fedezetét az éves költségvetési rendeletében foglaltak szerint saját költségvetése részeként biztosítja:

a) központi közművelődési normatív támogatás,

b) saját bevételei, valamint

c) pályázati úton elnyert támogatás terhére.

4. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bágyogszovát Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2002. (IX. 12.) önkormányzati rendelet.