Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a települési kitüntető címek alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 02

Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a települési kitüntető címek alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.03.02.

Bágyogszovát Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Bágyogszovát Község Önkormányzata méltó módon elismerje és a község megbecsülését fejezze ki mindazok iránt, akik:

a) a község fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet folytattak, maradandót alkotó munkájukkal elősegítették a község fejlődését;

b) tevékenységükkel hozzájárultak a község kultúrájának, szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hagyományainak ápolásához, a település hírnevének öregbítéséhez;

c) kiemelkedő közszolgálati, közösségépítő munkát végeztek a közigazgatás, a nevelés-oktatás, az egészségügy, a sport és kultúra területén.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak elismerésére Bágyogszovát Község Önkormányzat Képviselő-testülete az alábbi kitüntetéseket (a továbbiakban együtt: elismerő címek) alapítja:

a) „Bágyogszovát Díszpolgára” cím

b) „Bágyogszovátért” díj

(3) Az elismerő címek adományozására javaslatot tehetnek:

a) polgármester

b) képviselő-testület tagjai

c) helyi civil szervezetek

d) bármely bágyogszováti lakóhellyel rendelkező lakos.

(4) Az elismerő címek adományozására adott formai kötöttség nélküli írásbeli/elektronikus úton eljuttatott beazonosítható javaslatoknak konkrét tényeken alapuló részletes indokolást kell tartalmaznia.

(5) Az elismerő címek adományozásáról és visszavonásáról a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozattal dönt.

2. „Bágyogszovát Díszpolgára” cím adományozása

2. § (1) Az önkormányzat a képviselő-testülete díszpolgári címet adományozhat – Bágyogszovát nagyrabecsülése és tisztelete jeléül – hazai, illetve külföldi személy részére, aki

a) Bágyogszovát község társadalmi, gazdasági, egészségügyi, kulturális és sport életének fejlesztése érdekében kiemelkedő, a település jóhírnevét öregbítő tevékenységet végez,

b) a község lakosai által köztiszteletben tartott, a községért tevékenyen dolgozó vagy addigi munkájával érdemeket szerzett, köztiszteletben, erkölcsileg feddhetetlen személy hírében áll.

(2) A díszpolgári cím adományozásával elhunyt személy emléke – az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően – is megtisztelhető. (Posztumusz díszpolgári cím.)

(3) Díszpolgári cím adományozására vonatkozó javaslatot minden év május 31. napjáig kell eljuttatni a polgármesternek.

(4) A díszpolgári címmel kitüntetett személy részére a díj (oklevél) adott év augusztus 20. napi állami ünnep alkalmából megrendezésre kerülő ünnepség keretében kerül átadásra.

(5) A díszpolgári cím elhunyt személynek történő adományozáskor a díszpolgári oklevelet az elhunyt családja képviselőjének kell átadni.

(6) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személyt a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltja, vagy aki arra politikai, erkölcsi magatartásával méltatlanná vált.

(7) A kitüntetett személyekről az önkormányzat hivatala nyilvántartást vezet.

3. „Bágyogszovátért” díj adományozása

3. § Az önkormányzat képviselő-testülete „Bágyogszovátért” díjat adományozhat azoknak a természetes személyeknek, akik Bágyogszovát község fejlesztésében, gazdasági, társadalmi, kulturális, közösségi életében hosszabb időszakon át eredményes és maradandó tevékenységet végeztek.

4. § (1) A „Bágyogszovátért” díj adományozására vonatkozó javaslatot minden év május 31. napjáig kell eljuttatni a polgármesternek.

(2) Az elismerő címmel járó díj (oklevél) adott év augusztus 20. napi állami ünnep alkalmából megrendezésre kerülő ünnepség keretében kerül átadásra.

(3) A „Bágyogszovátért” díj visszavonható, ha az elismerésben részesített személyt a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltja, vagy aki arra politikai, erkölcsi magatartásával méltatlanná vált.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Bágyogszovát Község Önkormányzata „Bágyogszovát Község Díszpolgára” cím alapításáról és adományozásáról szóló 7/1995. (VIII. 26.) rendelete.