Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 08. 13- 2023. 09. 22

Bágyogszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

2023.08.13.

Bágyogszovát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 1. §-ának (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. §-ának (3) bekezdésében, 33. § (7) bekezdésében, 45. §-ának, 48. § (4) bekezdésében, 50. §-ának (3) bekezdésében, 92 § (1) bekezdésében és 132. §-ának (4) bekezdésének a), d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő egyes szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat.

2. § A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. Települési támogatás

3. § A képviselő-testület az Szt. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként települési támogatást nyújt annak a bágyogszováti lakosnak, aki az egyes jogcímeknél meghatározott feltételeknek megfelel.

4. § (1) A képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez maximum hat hónap időtartamra települési támogatást nyújt annak a bágyogszováti szociálisan rászoruló háztartás részére, amely a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viselése nehézséget okoz. A települési támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez nyújtott támogatás.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra az jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(6) Az (5) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:nullahol a J a jogosult háztartásában egy főre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig a szociális vetítési alap összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(7) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás további feltétele, hogy a kérelmező szereltessen fel előre fizetős mérőórát.

5. § (1) A 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy gondozását végző nagykorú hozzátartozó (jogosult) részére települési támogatás állapítható meg, ha a jogosult családjában a közeli hozzátartozók egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének háromszorosát.

(2) A kérelmező köteles a háziorvos által kiállított igazolást csatolni a kérelemhez, amely igazolja, hogy a 18. életévét betöltött személy tartósan beteg és ápolásra szorul.

(3) A települési támogatás összege a szociális vetítési alap összegével egyezik meg.

(4) Nem állapítható meg ismételten települési támogatás abban az esetben, ha a polgármester a kérelmező települési támogatásra való jogosultságát az ápolási tevékenység elmulasztása miatt szüntette meg.

6. § (1) Kérelemre méltányosságból gyógyszer-kiadások (ideértve a gyógyászati segédeszköz beszerzését is) viseléséhez nyújtott települési támogatásban kell részesíteni hat hónapra azt a személyt, akinek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg

a) családban élők esetén a szociális vetítési alap összegének 150 %-át és a havi rendszeres igazolt gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja a szociális vetítési alap összegének 15 %-át;

b) egyedülélő esetében a szociális vetítési alap összegének 200 %-át és a havi rendszeres igazolt gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja a szociális vetítési alap összegének 10 %-át;

(2) Gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás mértéke az igazolt gyógyszerköltség mértéke, ami nem lehet kevesebb, mint 1000,- Ft, azaz Ezer forint és nem lehet több, mint 5000,- Ft, azaz Ötezer forint.

7. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell nyújtani annak a kérelmezőnek, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Rendkívüli települési támogatásban – kivéve a temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított támogatást és a kamatmentes kölcsönt – az a személy részesíthető, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a) családban élő esetén a szociális vetítési alap összegének 150 %-át,

b) gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő szülő esetén a szociális vetítési alap összegének 175 %-át

c) egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének 200 %-át.

(3) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni juttatásként is adható. A természetbeni juttatás különösen az élelmiszer-, a tankönyv- és tanszervásárlás támogatása, a tandíj, illetve a gyermekintézmények, illetve személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás.

(4) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli folyósítása esetén utólagos elszámolási kötelezettség írható elő.

(5) A rendkívüli települési támogatás mértéke - kivéve a temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított támogatást és a kamatmentes kölcsönt - esetenként és személyenként nem lehet kevesebb 5.000 Ft-nál és nem lehet több 20.000,-Ft-nál. A támogatás egy személy, illetve család részére - rászorultság szerint - évente négy alkalommal adható.

(6) Különös méltánylást érdemlő esetben (különösen: rendkívüli szükséghelyzet, elemi kár, haláleset, betegség, stb.) a kérelmező jövedelmére tekintet nélkül rendkívüli települési támogatás részesíthető, melynek összege az 50.000 Ft-ot nem haladhatja meg.

8. § (1) Települési támogatás címén pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön nyújtható a szociálisan rászorult személynek, önhibáján kívül adódó átmeneti nehézségének enyhítésére amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének kétszeresét és a kérelmezők önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy időközönként jelentkező kötelezettségüket nem tudják teljesíteni.

(2) A kölcsön célja lehet:

a) saját tulajdonban lévő lakás, családi ház halasztást nem tűrő felújítása, karbantartása, vagy

b) előre nem látható rendkívüli körülmények (különösen: betegség, haláleset, elemi kár) okozta nehézségek áthidalása,

c) elemi csapás okozta károsodás helyreállítása,

d) munkaviszony megkezdésének elősegítése céljából, a munkahelyre történő eljutást szolgáló tömegközlekedés igénybevételére jogosító bérlet megvásárlása.

(3) A kölcsön összege azonos lehet az elérni kívánt cél megvalósításához szükség becsült költséggel, de nem haladhatja meg a 100.000,-Ft-ot.

(4) A kölcsön felhasználásának tényét megfelelő módon igazolni kell, így különösen a felújítás, karbantartás, helyreállítás megtörténtét igazoló számla, illetve a bérlet másolatának bemutatásával.

(5) A kölcsönt havi részletekben kell visszafizetni, a futamidő a kölcsön összegétől és a szociális helyzettől függ.

(6) A kölcsön visszafizetésének általános szabályozása:

a) A kölcsönt 6-12 hónap alatt kell visszafizetni, ha annak összege a 60.000,-Ft-ot nem haladja meg.

b) A kölcsönt legfeljebb 20 hónap alatt kell visszafizetni, ha annak összege a 60.000,-Ft-ot meghaladja.

c) A törlesztő-részletet úgy kell meghatározni, hogy a törlesztés havi összege 2000 és 5000 Ft között legyen.

(7) Nem részesíthető kölcsönben az a személy, aki a korábban igénybe vett kölcsönét nem vagy késedelmesen fizette vissza.

(8) A kölcsön folyósításának részletes feltételeit a jogosulttal szerződésben kell rögzíteni, amelyet a polgármester ír alá az önkormányzat nevében.

9. § (1) Települési támogatás címén temetési költségekhez való hozzájárulás nyújtható az eltemettető részére amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét.

(2) Képviselő-testület a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét 150.000,-Ft-ban állapítja meg.

(3) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 20.000,-Ft.

(4) A megállapított temetési költségekhez való hozzájárulás a jogosult részére a házipénztár útján kerül kifizetésre.

10. § A köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól kérelemre az eltemettetésre köteles személyt mentesíteni kell:

a) részben, ha

aa) egyedülélő és havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének 200 %-át nem haladja meg, vagy

ab) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150 %-át nem haladja meg,

b) egészében, ha

ba) egyedülélő és havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének 150 %-át nem haladja meg, vagy

bb) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg.

11. § (1) Települési támogatás címén karácsony előtt minden bágyogszováti lakóhellyel rendelkező 0-3 éves gyermek, az óvodáskorú gyermek és az általános iskolás gyermek 2.000,- Ft értékű ajándékcsomagot kaphat, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a tizenkétszeresét.

(2) Települési támogatás címén karácsony előtt minden bágyogszováti lakóhellyel rendelkező 65 év feletti lakos egyszeri, 5.000,- Ft összegű kézpénzt kaphat, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét.

(3) Települési támogatás címén minden bágyogszováti lakóhellyel rendelkező általános iskolás, középiskolás és felsőoktatási intézmény hallgatója 25.000,- Ft összegben iskolakezdési támogatást kaphat, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a tizenkétszeresét.

(4) Az iskolakezdési támogatás további feltétele az önkormányzat által közzétett kérelem-nyomtatvány benyújtása és iskolalátogatási igazolás csatolása.

12. § (1) Települési támogatás címén minden bágyogszováti lakóhellyel rendelkező szülő részére a képviselő-testület egyszeri 20.000,- Ft támogatást nyújt, amennyiben a gyermek születésekor és a kérelem benyújtásakor is életvitelszerűen Bágyogszováton él és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a tizenkétszeresét.

(2) A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani a Szanyi Közös Önkormányzati Hivatal Bágyogszováti Kirendeltségén. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, gyermek és a szülő lakcímkártyájának fénymásolatát.

(3) Egy gyermekre tekintettel kizárólag az egyik szülő jogosult kérelmet benyújtani.

13. § (1) Települési támogatás címén a képviselő-testület 150.000,- Ft összegben letelepedési támogatást nyújt annak a személynek, aki Bágyogszováton önállóan vagy házastársával/élettársával a kérelem benyújtásának időpontja előtt legfeljebb harminchat hónapon belül lakóingatlant vásárolt, épített, örökölt vagy ajándékozás útján tulajdonos lett, valamint Bágyogszováton lakóhelyet létesített és a tulajdonszerző vagy a tulajdonszerzők egyike nem múlt el 40 éves és nyilatkozik, hogy legalább öt éven keresztül életvitelszerűen Bágyogszováton kíván élni, valamint nem vette igénybe az önkormányzati bérlakás kedvezményes bérleti díjat, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a húszszorosát.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező lakcímet igazoló hatósági bizonyítványának fénymásolatát.

(3) Egy ingatlanra tekintettel kizárólag egy kérelem nyújtható be.

(4) Amennyiben a támogatott személy nyilatkozata ellenére öt éven belül megszünteti lakóhelyét Bágyogszováton, a támogatás időarányos részét vissza kell fizetnie.

3. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

14. § (1) A következő ellátásokat az önkormányzat a Beledi Egyesített Szociális Központ intézményi háttérrel látja el:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítő szolgáltatás,

d) közösségi ellátás.

(2) A szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes, az ellátás az igénylők kérelmére történik.

(3) A házi segítségnyújtás iránti kérelmet a Beledi Egyesített Szociális Központ vezetőjéhez kell benyújtani.

(4) Az étkeztetés iráni kérelmet az önkormányzathoz kell benyújtani és a kérelmeket a Beledi Egyesített Szociális Központ vezetője bírálja el.

(5) A közösségi ellátás igénylése iránti kérelmeket az önkormányzathoz kell benyújtani és a kérelmeket a Beledi Egyesített Szociális Központ vezetője bírálja el.

4. Eljárási szabályok

15. § (1) Az ellátásra való jogosultság megállapítására irányuló eljárás – a rendelet 11. §-ban meghatározott települési támogatások kivételével – kérelemre indul.

(2) A települési támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon az önkormányzati hivatalban lehet benyújtani. Az ellátás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemnyilatkozatot és jövedelemigazolást, valamint az e rendeletben, illetve a vonatkozó jogszabályokban meghatározott egyéb igazolásokat.

(3) A jövedelem számításánál irányadó időszak:

a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme,

b) egyéb jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző 1 év.

(4) A szociális ellátás iránti kérelemben és jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok valódisága környezettanulmány készítésével vizsgálható. Vitatott esetben a Sztv. 10. § (6) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

(5) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet előírásai szerint történik.

(6) A rendelet 7. § 9. § 10. § és 12. §-ban meghatározott települési támogatás iránti kérelmek elbírálását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza azzal, hogy a polgármester évente köteles beszámolni a képviselő-testületnek a megítélt támogatásokról.

(7) A rendelet 4. § 5. § 6. § és 8. §-ban meghatározott települési támogatás iránti kérelmek elbírálását a képviselő-testület a szociális bizottságra ruházza azzal, hogy a bizottság évente köteles beszámolni a képviselő-testületnek a megítélt támogatásokról.

5. Záró rendelkezések

16. § A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

17. §1

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 17. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.