Bogyoszló Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2005 (IX.22.) rendelete

A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL BOGYOSZLÓ KÖZSÉG RENDEZÉSI TERVÉHEZ

Hatályos: 2016. 08. 05- 2017. 05. 29

Bogyoszló község képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény (a továbbiakban építési törvény) 6. § (3) (4) továbbá a 13. § (4) bekezdésében, és a 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelettel közzétett Országos Településrendezési és Építési Követelményekben (a továbbiakban OTÉK) és a módosításáról szóló 36/2002. (III. 7.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás és a településszerkezeti tervet elfogadó Bogyoszló Község Önkormányzati Képviselő-testület 50/2005. (IX.21.) határozata  alapján megalkotja Bogyoszló helyi építési szabályzatáról (továbbiakban HÉSZ) szóló rendeletét, a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű szabályozási terveit jóváhagyja, és ezek együttes alkalmazását elrendeli.

I. Általános előírások


Az előírások hatálya és alkalmazása

1.§


(1)Jelen rendelet hatálya kiterjed Bogyoszló község teljes közigazgatási területére.

(2)A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, építési telket és területet alakítani, továbbá – a bányaműveléshez szükséges földalatti építmények kivételével – műtárgyat és más építményt tervezni, építeni, felújítani, helyreállítani átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni és lebontani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű hatósági előírásoknak (OTÉK, ágazati szabványok stb.) és e rendeletben előírtaknak szabad.

(3)Jelen rendelet csak TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 számú szabályozási tervlapjaival együtt érvényes, csak ezekkel együtt módosítható.

(4)A rendelet csak a TH-13-02-12 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/M jelű tervlapjával együtt érvényes.[1]

Szabályozási elemek

2.§

(1)A szabályozási terv, valamint jelen rendelet előírásai kötelező és irányadó  szabályozási elemeket tartalmaznak.

(2)I. rendű kötelező szabályozási elemek

  • az építési előírások a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területekre
  • a szabályozási vonal ( közterületet a nem közterülettől elválasztó vonal )
  • a közúti szabályozási elemek (szabályozási szélességek)
  • terület felhasználási módok határa
  • építési övezet határa
  • beépített és beépítésre szánt illetve beépítésre nem szánt területek határa

(3)II. rendű szabályozási elemek a (2) bekezdésben nem említett szabályozási elemek.

  • irányadó telekhatár

(4)Az irányadó szabályozási elemek betartása ajánlott.

Az állattartásra vonatkozó előírások

3.§


(1) Az új állattartó épületek létesítési szabályait az egyes építési övezetekre vonatkozó előírások határozzák meg.[2]

(2)Nevelési, oktatási intézmény telkétől, egészségügyi intézmény, temető, valamint élelmiszer előállítására, feldolgozására, forgalmazására, fogyasztására szolgáló építménytől 50 m-es távolságon belül állattartás céljára szolgáló épület létesítése tilos.

Építési engedélyhez kötött tevékenységek

4.§[3]

Övezeti besorolások

5.§

(1)A szabályozási és övezeti terv Bogyoszló közigazgatási területét az alábbi övezetekre bontja:

Megnevezés:

Rajzi jel:

Beépítésre szánt területek:         


Lakóterület


   Falusias lakó

L f

Gazdasági


   Ipari

Gip

Különleges terület


   Sport és szabadidős tevékenység területe

K sp

   Temető

K t

   Idegenforgalmi terület

K if

   Törmeléklerakó

K h

   Hulladéksziget

K hsz

Különleges villamos transzformátor terület[4]

Ktr

Beépítésre nem szánt területek:


Közlekedési és közműterületek


   Állami mellékút, települési gyűjtőút

KÖ ám

   Településközi út

KÖ t

   Kiszolgáló út

   Jelentősebb mezőgazdasági út

KÖ m

   Közlekedési zöldfelület

KÖ z

Erdőterületek


   Gazdasági célú erdő

E g

   Egészségügyi, szociális, turisztikai célú

E e

   Védő erdő

E v

Mezőgazdasági területek


   Szántó terület

M sz

Mezőgazdasági szántó- szélerőmű állításra vizsgálható terület[5]

M sz-1

   Rét, legelő terület

M r

   Gyümölcsös terület

M gy

Vízgazdálkodási területek


   Általános vízgazdálkodási terület

V

Zöldterületek


   Közpark

Z kp

Beépítésre nem szánt területek:


Közlekedési és közműterületek


országos gyorsforgalmi út[6]

KÖ gy1

Beépítésre nem szánt övezet:


Különleges bánya terület[7]

Kkb

Védőtávolságok

6.§

(1)A védőterület lehet:

1.  védőövezet (biztonsági övezet), illetőleg

2.  nyomvonal jellegű építmény esetén védősáv (biztonsági sáv).

(2)A védőterület kiterjedését, felhasználásának és beépítésének lehetőségét, módját és feltételeit a vonatkozó jogszabályok - ennek hiányában az illetékes hatóságok előírásai - alapján kell meghatározni.

(3)Folyóvizek, csatornák, holtágak mentén a partéltől számított 6-6 méteres sávon a fenntartást akadályozó létesítményeket, építményeket elhelyezni nem lehet. Ezen belül a partéltől számított 3 méter széles sávon csak rét és legelő gazdálkodás folytatható.

(4)A 20 kV-os nagyfeszültségű vezetéknél külterületen a tengelytől mért 6 méteres (vagy szélső száltól mért 5 méteres) védőtávolságon belül, belterületen a tengelytől mért 2,5 méteres védőtávolságon belül építmény nem helyezhető el.

A 120 kV-os nagyfeszültségű vezetéknél külterületen a tengelytől mért 20-20 méteres védőtávolságon belül építmény nem helyezhető el.

A tervezett 400 kV-os nagyfeszültségű vezetéknél külterületen a tengelytől mért 35-35 méteres védőtávolságon belül építmény nem helyezhető el.

(5)A település 1000 méteres védőtávolságán belül dögkút, állattartó telep, hulladéklerakó illetve más egyéb bűzös, fertőzésveszélyes tevékenységet folytató telephely nem létesíthető.

(6)Az ipari gazdasági terület (állattartó telep) 500 méteres védőtávolságán belül lakóépület nem helyezhető el.

(7)A nagynyomású gázvezeték tengelyétől mért 46-46 méteres védőtávolságán belül építmény nem helyezhető el.

(8)A nagy-középnyomású gázvezeték tengelyétől mért 26-26 méteres védőtávolságán belül építmény nem helyezhető el.

A telekalakítás szabályai

7.§


(1)A beépítésre szánt területen csak építési telek céljára lehet telket alakítani. Az építési telek méretei meg kell hogy feleljenek az építési övezetre előírt telekméreteknek.

(2)A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű szabályozási tervein irányadó telekhatárral, megszüntető jellel, vagy a kettő együttes alkalmazásával jelölt telekalakítás ajánlás. Azok a telkek, amelyek megfelelnek az övezeti előírásoknak, telekalakítás végrehajtása nélkül is beépíthetőek.

Azok a telkek, amelyeknek valamely mérete nem felel meg az övezeti előírásoknak, csak a jelölt telekalakítások végrehajtása után építhetők be.

(3)A falusias lakóterületeken telket összevonni 40 méteres telekszélességig lehet. Kivételt képez ez alól a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű tervlapján jelölt V., VI., IX., jelű tömb Fő utcára és Zrínyi utcára nyíló telkei, ahol telket összevonni csak 30 méteres utcafronti szélességig lehet.

(4)Új telkek kialakításakor a telekalakítási terv készítése során közterület-szabályozási terv készítendő a közművek védőtávolságainak betarthatósága érdekében.

A létesítmények elhelyezésének szabályai

8.§


(1)Azokon a területeken, ahol a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű tervei a telek be nem építhető területét  ott épületet elhelyezni csak a terveken jelölt sávokban lehet.

(2)Ahol a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B, SZ-2 jelű szabályozási terve nem tartalmaz építési hely határvonalat, ott az épületek elhelyezésére szolgáló területet az övezetre vonatkozó elő-, oldal-, és hátsókerti méretek betartásával kell meghatározni.

(3)Oldalhatáron álló beépítés esetén

  • kelet-nyugati fekvésű teleknél az északi oldalhatáron
  • dél-kelet – észak-nyugati fekvésű teleknél az észak-keleti oldalhatáron
  • észak-kelet – dél-nyugati fekvésű teleknél az észak-nyugati oldalhatáron
  • észak-déli fekvésű teleknél a keleti oldalhatáron

kell az épületeket elhelyezni.

(4)[8]

(5)Oldalhatáron álló beépítés esetén melléképítményt a fő funkciót hordozó épülettel egybeépítve vagy a fő funkciót hordozó épülettel megegyező oldalhatáron lehet elhelyezni.

A kialakult esetekre vonatkozó rendelkezések

9.§


(1)Az építési övezeti előírásoktól eltérően kialakult telekméreteket, telekhasználatot, vagy megvalósult épületet és bármely más, a követelményeknek meg nem felelő övezeti tényezőt, ha az jogszerűen vagy jóhiszeműen valósult meg a HÉSZ közreadása előtt; továbbá, ha annak megvalósulása érvényes építési engedély alapján folyamatban van, kialakultnak kell tekinteni.

(2)Ha a beépítettség mértéke magasabb vagy a telek területe kisebb a megengedettnél, akkor a telken meglévő épület felújítható, átalakítható, de sem a beépítettség, sem az épületek építménymagassága nem növelhető. A szintterület növelése a tetőtér beépítésével lehetséges.

(3)Az övezeti előírásoknak nem megfelelő, kialakult építménymagasságok esetén az épület felújítható, átalakítható, új épület építésekor azonban az övezeti előírásoknak megfelelő építménymagasságot kell az építési telken alkalmazni.

(4)Már kialakult tömbbelső esetén a telekhatárok módosítása estén, az övezeti határvonaltól max. 10 méter eltérés engedélyezett.


A közművekre vonatkozó rendelkezések

10.§


(1)Útépítésnél, útrekonstrukciónál a csapadékvizek elvezetéséről, a közművek kiépítéséről, illetve szükséges rekonstrukciójáról gondoskodni kell.

(2)Mindennemű építési tevékenységnél a meglévő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

(3)A közművekkel kapcsolatos mindennemű egyéb építési tevékenység során az ágazati előírásokat és a vonatkozó szabványokat kell figyelembe venni.

(4)A teljes közművel nem rendelkező területeken a közművek kiépítéséig a szennyvíztárolást zárt szennyvíztározóban kell megoldani.

(5)A település belterületén az ivóvízhálózaton 200 méterenként tűzcsapot kell elhelyezni.

(6)A szabályozási előírások során a teljes közművesítettség nem foglalja magában a zárt csapadékvíz elvezetés meglétének követelményét.

A szélerőművekre vonatkozó rendelkezések

11.§[9]

(1) A közigazgatási területen belül a külterület szabályozási tervlap (SZ-2 és SZ-2/M) által jelölt helyeken vizsgálhatóak a szélkerekek elhelyezésének feltételei.


A vizsgált területekre vonatkozóan a következő tanulmányokat kell elvégezni, megállapodásokat beszerezni, az építési engedélyezéshez:


- [10]

- [11]

- a megtermelt elektromos energia  földkábeles hálózatának kiépítésére tett befektetői szándéknyilatkozat

- a földtulajdonosokkal kötött bérleti szerződés, ami tartalmazza a terület rekultivációjának  költségvonzatait, és időkorlátait.

- a települési  támogató szerződést az önkormányzat részéről.

(2) A közigazgatási területen belül torony jellegű építmény (szélkerék, kémény adótorony, kilátó, siló reklámtorony) piros festés használatával nem készülhet.[12]

(3) A telepítendő széltornyok a belterületi határtól, az azon kívül beépített, illetve a beépítésre szánt területek határától min.  5 h távolságra, a  gazdasági területek határától min 3 h távolságra építhetőek. (h a teljes toronymagasság torony+lapát)

(4) A külterület szabályozási tervlapon (SZ-1/M) feltüntetett  területeken vizsgálhatóak meg a szélerőművek telepítésének feltételei. Az egyéb területeken nem lehetséges a szélerőmű állítás.

(5) A széltornyok maximális magassága 150 m lehet (torony+lapát).

Művi értékvédelem

12.§


(1) Országos védelemben részesített művi érték a településen:

Objektum                                                                                            hrsz

Római katolikus templom 1836-ban klasszicista stílusban épült,                 hrsz.: 577

Kálvária-szoborcsoport, 1808-ban késő barokk stílusban.                           hrsz: 424

(2)Ezen műemlékileg védett objektumok műemléki környezetébe az alábbi hrsz.-ok tartoznak:

A templom műemléki környezete: 144, 150-154, 158, 160-162, 424, 513/3, 517-524. hrsz.

(3) Helyi védelem alá vont objektumok:

Objektum                                                                                            hrsz

Fő utca 15.                         lakóház                                                 hrsz: 432

Fő utca 17.                         lakóház                                                 hrsz: 436

Fő utca 19.                         lakóház                                                 hrsz: 438

Fő utca 31.                         lakóház                                                 hrsz: 470

Fő utca 38.                         lakóház                                                 hrsz: 210

Rákóczi u. 30                     lakóház                                                 hrsz: 362

Zrínyi u. 1.                         lakóház                                                 hrsz: 518/1

Zrínyi u. 9.                         lakóház                                                 hrsz: 522

Zrínyi u. 13.                       lakóház                                                 hrsz: 524

Zrínyi u. 16.                       lakóház                                                 hrsz: 143

Zrínyi u. 18.                       lakóház                                                 hrsz: 141/1

Zrínyi u. 20.                       lakóház                                                 hrsz: 139

Zrínyi u. 49.                       lakóház                                                 hrsz: 576

Zrínyi u. 55.                       lakóház                                                 hrsz: 583/3

Fő utca                               honfoglalási emlékmű                           hrsz: 424

Fő utca (temető)                I. II. Világháborús emlékmű                hrsz: 421                      

Zrínyi u. 40. előtt               Kálvária-szoborcsoport                         hrsz: 90/1                     

Zrínyi u. 4. előtt                 millenniumi emlékkereszt                     hrsz: 90/1                     

Fő utca                               kőkereszt korpusszal                             hrsz: 0109/4                 

Rákóczi u.                          kőkereszt korpusszal                             hrsz: 330                      

Fő utca (temető)                kőkereszt korpusszal                             hrsz: 421                      

TSZ melletti út                  kőkereszt korpusszal                             hrsz. 017

Fő utca (temető)                klasszicista síremlékek                          hrsz: 421                      

Fő utca                               kőkereszt korpusszal                             hrsz: 424                      

Fő utca (temető)                fasor                                                      hrsz: 421                      

Fő utca                               gesztenyefa                                           hrsz: 424                      


(4) A helyi védelem alatt álló létesítményeket eredeti formájukban kell megtartani. Épület esetén megőrizve a tetőidomot, tetőrészleteket, padlásszellőzőket, nyílásrendszert, részletképzéseket, homlokzati tagolásokat, anyag és színhasználatot.

(5) A védett épület belső átalakítása, korszerűsítése esetén az átalakításokat az eredeti szerkezet tiszteletben tartásával kell megoldani. A védettség a belső korszerűsítéseket nem akadályozhatja, sőt a védelem érdekében elő kell segíteni a mai kor igényeinek megfelelő használatát.

(6) Amennyiben a helyi védelem alatt álló létesítmény valamely okból életveszélyessé válik és bontása elkerülhetetlen, részletes felmérési tervdokumentáció készítendő.

(7)A helyi védelem szabályait a település helyi értékvédelemről szóló rendelete határozza meg, melyet a rendezési tervvel egyidejűleg kell megalkotni.

(8) A helyi védelemben részesített épületek esetében a védelem alapját jelentő tömeg, tetőforma, homlokzati jelleg, tornác oszlop megtartását kell szem előtt tartani:

  • nyílásosztás: az eredetivel megegyező nagyságú és osztású nyílászárók legyenek, melyek az eredetivel egyező tengelytávolságra vannak egymástól
  • díszek: az eredeti homlokzati struktúrának megfelelőek legyenek
  • törekedni kell a tetőhajlásszögek idomulására
  • a tetőhajlásszöge 38° és 45° között kell legyen
  • az utca felőli homlokzaton nem helyezhető el erkély, tornác vagy tetőtéri beépítés esetén tetőablak
  • az épületek hátsó beforduló udvari szárnya a szomszéd felé nem nézhet tűzfalas homlokzattal
  • a beforduló tag építmény magassága max. 4,5 m. lehet
  • az épületeken vakolt homlokzati textúrát kell kialakítani
  • fa szerkezetű nyílászárók alkalmazandóak

(9) Az utcaképi védelemmel érintett területeken a (8) bekezdés előírásait kell alkalmazni az épületek utcai homlokzatán.

(10)Utcaképi védelem alatt állnak az alábbi épületek homlokzatai (az SZ-2 tervlap tartalmazza):

Zrínyi utca nyugati oldal: Hrsz.: 133-135; 138; 139; 141/1; 143; 144; 150-154; 158; 160; 161; 162/1

Zrínyi utca keleti oldal: Hrsz.:532; 531; 530/1; 529; 528; 525; 524; 523/1; 522-519; 518/1

Fő utca nyugati oldal: Hrsz.: 170/5; 170/7; 171/1; 172/1; 180; 183-188; 191/1; 192-194; 203-206

Fő utca keleti oldal: Hrsz.: 517; 513/3; 503-504; 499; 494; 487-490; 486/3; 477-479; 476; 470-473; 462-465; 458-461; 449-451; 448; 438-442; 436; 431-432; 427-428; 369/1

(11)Az ismert (azonosított) és feltételezett régészeti lelőhelyeken, és a régészettel érintett területeken a 30 cm-t meghaladó talajbolygatással járó tevékenységet csak a szakhatóság hozzájárulásával lehet végezni. Ismert és feltételezett régészeti lelőhelyek a településen a TH-02-02-09 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű tervlapján régészeti lelőhely határa jellel határolt területek.

A közigazgatási határon belül az alábbi régészeti lelőhelyek ismeretesek:

  1. lelőhely. Parlag. Koord.:X: 249150, Y: 507910. Hrsz. 0116/3, 0116/1.
  2. lelőhely. Takács Rezső szérüskertje; Koord.:X: 247310, Y: 510420. Hrsz. 054/7-9, 317-321, 323/3, 326.
  3. lelőhely. Alájáró.; Koord.:X: 247540, Y: 509570. Hrsz. 080/6-7, 225/3-8, 078, 225-228, 231/1-2.
  4. lelőhely. Kisalföld-TSZ telepe.; Koord.:X: 248230, Y: 510220. Hrsz. 014/3-11, 014/20, 24, 05/3-12, 06, 612, 513-521, 613-616, 428-429, 431-448, 451, 453-455, 456-457, 465-470, 474-476, 479-487, 494, 501.
  5. lelőhely. Nádasszeri-dűlő.; Koord.:X: 248290, Y: 511850. Hrsz. 047/28-31.
  6. lelőhely. Nádasszeri-dűlő II.; Koord.:X: 247970, Y: 511290. Hrsz. 047/40-43.
  7. lelőhely. Petlend-puszta. Koord.:X: 247410, Y: 506340. Hrsz. 0210/8, 0204.
  8. lelőhely. Külső mezők. ;Koord.: X: 250000, Y: 551280. Hrsz. 025/14-19, 025/25-36.

(12) Amennyiben a területen régészeti emlék illetve lelet kerül elő a felfedező köteles a vonatkozó jogszabályban előírt módon eljárni.[13]

(13)Amennyiben a területen régészeti emlék illetve lelet kerül elő a felfedező köteles a régészeti emléket veszélyeztető tevékenységet felfüggeszteni és a területileg illetékes múzeumhoz bejelenteni.

Táj-és településkép védelem

13.§


(1)A településkép védelme érdekében az épületek földszinti padlóvonal magassága az épület és a terepszint csatlakozásától mért 0,30-0,60 méter között legyen, pincével rendelkező épület estében, pedig 0,9-1,0 méter között legyen. A már túlnyomórészt meglévő, kialakult beépítésű lakóterületeken az épületek utcai homlokzatmagasságára külön is teljesülnie kell az építménymagassági korlátozásnak az építménymagasság számítási szabályai szerint számolva.

(2) Lakóterületeken belül az épület legalább 60%-át lefedő fő tetőidom hajlásszöge 38° és 45° között legyen. A magastetőkön tetőfedés anyagaként csak égetett agyagcserép vagy hasonló esztétikai értékkel bíró más korszerű fedőanyagból készült pikkelyes fedés alkalmazható. A fedés színeként a piros és a barna szín árnyalatai alkalmazhatók. Egyéb tetőkön természetes színű fémlemez fedés alkalmazható.. Más fedőanyag csak közterületről nem látható módon, melléképítményeken alkalmazható.

(3)Az előkertek mélysége a meglévő épületek többségéhez igazodjon. Új beépítés esetén az előkert mélysége minimum 5 méter legyen.

(4)A település területén sátor, lakókocsi, mobil árusítóhely és más hasonló ideiglenes jellegű építmény csak eseti, alkalomhoz kötött és határozott időre szóló ideiglenes engedély alapján helyezhető el.  A mobil árusítóhelyet üzemen kívüli időben a területről el kell távolítani.

(5)A település területén meglévő növényzetet kivágni (tervszerű ritkítás és csere kivételével) csak indokolt esetben és a hatályos jogszabályoknak megfelelően lehet. 

(6)A település bel- és külterületén található fasorokat, zöldfelületeket, vízfolyások illetve holtágak mentén futó zöldfelületeket, növénysávokat honos fafajokból kell kialakítani.

(7)A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű tervlapján megtartandó fasorként megjelölt fasor fáit kivágni nem lehet, a beteg vagy hiányzó fákat pedig az adott fajtával pótolni kell.

(8)A településkép védelme szempontjából a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű tervlapján jelölt helyeken a kötelezően telepítendő fasorokat és telken belüli védőfásításokat ki kell alakítani.

(9)A település területén lévő építési telkeken csak olyan reklám és hirdetés helyezhető el, ami az adott ingatlanon működő vállalkozás, intézmény stb. tevékenyégével kapcsolatos.


Természetvédelem

14.§


(1) Országos természetvédelem alá eső terület a településen és környezetében nem található.

(2)A NATURA 2000 élőhely-védelmi irányelv alapján a településen védelemre tervezett területek az alábbiak: 0253, 0254, 0255, 0256/1-2, 0257-0268, 061/2-4, 062 hrsz.

(3)Művelési ág változása a természetvédelmi területeken (NATURA 2000 tervezett területei) nem engedélyezhető.  Ezen területeken valamint a természetvédelmi terület védőövezetén belül vegyszeres növényvédelem nem alkalmazható.

Környezetvédelem

15.§


(1)A település a hatályos jogszabály[14] szerint a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny terülteken levő települések besorolása alapján az érzékeny kategóriába tartozik.

(2) A levegőtisztaság-védelem biztosítása érdekében a vonatkozó jogszabály[15] az ország területét légszennyezettségi agglomerációba és zónákba sorolja. E rendelet alkalmazásában zónacsoport vagy zónatípus a légszennyezettség alapján kijelölt olyan területegységet jelent, amelyen belül a meghatározott helyen, a szennyező anyag koncentrációja tartósan vagy időszakosan a légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló hatályos jogszabályban[16] meghatározott tartományok valamelyikébe esik. Bogyoszló azon zónán kívüli területre esik, ahol a légszennyezettség az alsó vizsgálati küszöböt nem haladja meg.[17]

Helyhez kötött légszennyező források légszennyezésével kapcsolatban a hatályos környezetvédelmi jogszabályok előírásait be kell tartani. A tervezési területen létesítendő légszennyező anyagot kibocsátó források kibocsátási határértékeit ennek megfelelően kell megállapítani.

(3)A tervezési terület az üzemi tevékenységből származó zaj szempontjából a hatályos jogszabály[18] alapján a 2. területi funkcióba tartozik, kivéve az gazdasági és különleges területeket, melyek az 4. sz. területi funkcióba tartoznak. A zajkibocsátási határértékeket ennek megfelelően kell megállapítani.

(4) A tervezési terület a közlekedésből származó zaj szempontjából a vonatkozó jogszabály[19] alapján a 2. területi funkcióba tartozik, kivéve a gazdasági és különleges területeket, melyek az 4. sz. területi funkcióba tartoznak. A település területén építmények elhelyezése ennek figyelembe vételével történhet.

(5)A tervezési területen az egyéb funkciójú területekkel (lakó, vegyes) határos zajkibocsátónak kell gondoskodnia a zajvédelemről. A zajt kibocsátó szükség esetén saját telkén köteles gondoskodni a zajvédelemről, és a zajt csökkentő berendezés elhelyezéséről.

(6)A zaj kibocsátója és a levegő szennyezője indokolt esetben mérésre kötelezhető.

(7)A területen feltöltések kialakítására a környezetet károsító anyag ill. veszélyes hulladék nem használható fel. A területen esetleg található környezetet károsító anyagokat a tereprendezés során el kell távolítani. A fellelhető környezetkárosító anyagok – veszélyes hulladékok- ártalmatlanítását a vonatkozó jogszabály[20] szerint kell végezni.

(8)Építési munkáknál a terület előkészítése során a termőföld védelméről, összegyűjtéséről és megfelelő újrahasznosításáról gondoskodni kell.

(9)Teljes közművel el nem látott területeken a terület tulajdonosa köteles gondoskodni a keletkező szennyvíz, kommunális és egyéb hulladék ártalommentes átmeneti tárolásáról és a hulladéktelepekre való szállításáról.

(10)A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2 jelű szabályozási tervlapján kötelezően fatelepítés jellel kijelölt helyeken a szél elleni védekezés céljából fasorokat ill. facsoportot kell telepíteni.

(11)A felszíni vizekbe csak a mindenkori hatályos előírások[21] határértékeinek alapján a 4. vízminőség-védelmi kategóriájú csapadékvíz és szennyvíz vezethető, amennyiben a befogadó időszakos vízfolyás úgy a 3. kategóriára vonatkozó határértékeket kell betartani.

(12)Amennyiben a csatornahálózat a településen kiépül, a lakóterületek szennyvizeit közcsatornába kell vezetni a mindenkori hatályos előírások12 határértékeinek betartásával.

(13)A csatornahálózat kiépüléséig a szennyvizeket csak zárt szennyvíztározóba lehet gyűjteni és elszállításukról gondoskodni kell.

(14)A hulladékudvar és a törmeléklerakó kialakítását és a települési hulladékokkal kapcsolatos tevékenységeket a  vonatkozó jogszabályok[22] szerint kell végezni.

(15)Az állattartó telepeknek meg kell felelni a „vizek mezőgazdasági eredetű nitrát terheléssel szemben védelméről” szóló hatályos jogszabálynak[23].

(16)Az Ipari gazdasági területek fejlesztésénél ill. új iparág telepítésénél a környezeti hatásvizsgálat elvégzéséhez kötött tevékenységek köréről és az ezzel kapcsolatos hatósági eljárás részletes szabályairól szóló hatályos jogszabályban[24] foglaltak az irányadóak.

(17) A vonatkozó levegő védelmével kapcsolatos jogszabály[25] előírásait be kell tartani.[26]

(18) A vonatkozó jogszabály[27] szerint az M85-ös számú elkerülő út tengelyétől számított, 25 méteres levegő védelmi övezetet kell kialakítani. Az út mentén a légszennyezettségi határértékeknek a védelmi övezet határán kell teljesülniük.[28]

II. Övezeti előírások

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

Lakóterületek

16.§

 (1)Általános előírások:

Épületek elhelyezése:

-          már beépült utcák foghíjbeépítései esetén az elő- és oldalkert méreteknek az utcában már jellemzően kialakult méretekhez kell igazodni.

-          új beépítésű területeken az elő-, oldal- és hátsókert méretek meghatározásánál az OTÉK 35.§ –ban foglaltak az irányadóak

(2)Az oldalhatáron álló beépítés esetén az előkerti, oldalkerti, hátsókerti méretek betartásával meghatározott építési helyen az épület szabadon állóként is elhelyezhető.

(3)A lakóterületek övezeti tagolását a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű szabályozási tervlapja tartalmazza.

(4)Az újonnan kialakított falusias lakóterület övezeteiben az oldalkertek szélessége min. 6 m, a hátsókertek mélysége min. 10 m.

(5)A falusias lakóterületen melléképítmény csak a fő funkciót hordozó épülettel megegyező oldalhatáron helyezhető el. A melléképítmény építménymagassága nem haladhatja meg a fő funkciót hordozó épület építménymagasságát. Állattartás céljára szolgáló épület maximum 60 m2 hasznos alapterületig létesíthető.

(6)A falusias lakóterület (L f) jellemzően alacsony laksűrűségű, összefüggő nagy kertes, általában egy önálló rendeltetési egységet magába foglaló telkeket tartalmazó övezet.

(7)A falusias lakóterületen (L f) egy telken belül legfeljebb kettő egylakásos vagy egy kétlakásos lakóépület helyezhető el. Az M85. gyorsforgalmi úttengelyétől 150—150 m-es területsáv az út zajvédelmi szempontú hatásterületének tekintendő. Az úttengelytől 75-75 m-en belül lakóterület, 150-150 m-en belül üdülőterület kizárólag abban az esetben helyezhetők el, ha igazolásra kerül, hogy az épületek védendő homlokzata előtt a zajterhelési határértékek teljesülnek. [29]

(8)A TH-03-02-19 munkaszámú belterületi szabályozási tervlap 169 hrsz-ú ingatlanának baloldali közlekedési zöldterület jelölése nem hatályos. Helyette a 171/3 hrsz-ú ingatlan folytatásaként a 169 hrsz-ú közlekedési zöldterület beépítetlen földterület, mely megosztható a piros színnel jelölt útig. Megosztás után családi lakóházzal oldalhatáron álló módon beépíthető.

A részletes övezeti előírásokat az alábbi táblázatok tartalmazzák:

 Falusias lakóterületek:

L f-1

O

30/50

0,5

Jelű építési övezet

4,5 (5,5)

16/50/800

Megengedett használat

Lakóépület

Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

Lakosságot nem zavaró kisipari építmény

Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 16 m

Mélység: 50 m

Terület: 800 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m

Maximum: 4,5 m a Zrínyi utcára nyíló telkek esetében 5,5 m








L f-2

O/Z

30/50

0,5

Jelű építési övezet

4,5 (5,5)

14/60/900

Megengedett használat

Lakóépület

Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

Lakosságot nem zavaró kisipari építmény

Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m

Mélység: 60 m

Terület: 900 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló illetve zártsorú a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű lapján jelölt V., VI. tömbben a külön megjelölt telkeken.

A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű lapján jelölt VI. tömbben épületet elhelyezni csak a szabályozási terven jelölt sávban lehet (változóan a telek utcafronttól számított első 100, 140 illetve 150 méterben). A fő funkciót hordozó épületet a telek utcafronttól számított első 60 méteres sávjában lehet elhelyezni.

A fő funkciót hordozó épületet a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű lapján jelölt V., VI. tömbben az építési vonalra kell helyezni.

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m

Maximum: 4,5 m a Fő utcára és a Zrínyi utcára nyíló telkek esetében 5,5 m








L f-3

O

30/50

0,5

Jelű építési övezet

4,5

500

Megengedett használat

Lakóépület

Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

Lakosságot nem zavaró kisipari építmény

Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Terület: 500 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m

Maximum: 4,5 m








L f-4

O/Z

30/50

0,5

Jelű építési övezet

4,5 (5,5)

14/80/1000

Megengedett használat

Lakóépület

Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

Lakosságot nem zavaró kisipari építmény

Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m

Mélység: 80 m

Terület: 1000 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló illetve zártsorú a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű lapján jelölt IX. tömbben a külön megjelölt telkeken.

A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű lapján jelölt IX. tömbben épületet elhelyezni csak a telek utcafronttól számított első 130 méteres sávjában lehet. A fő funkciót hordozó épületet a telek utcafronttól számított első 60 méteres sávjában lehet elhelyezni.

A fő funkciót hordozó épületet a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű lapján jelölt IX., és V. tömbben az építési vonalra kell helyezni.

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m

Maximum: 4,5 m a Fő utcára nyíló és a Zrínyi utcára telkek esetében 5,5 m








L f-5

O/Z

30/50

0,5

Jelű építési övezet

4,5

14/40/600

Megengedett használat

Lakóépület

Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

Lakosságot nem zavaró kisipari építmény

Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m

Mélység: 40 m

Terület: 600 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló

A fő funkciót hordozó épületet a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B jelű lapján jelölt XI., és III. tömbben az építési vonalra kell helyezni.

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m

Maximum: 4,5 m








L f-6

O

30/50

0,5

Jelű építési övezet

4,5

14/280/3900

Megengedett használat

Lakóépület

Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

Lakosságot nem zavaró kisipari építmény

Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m

Mélység: 280 m

Terület: 3900 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m

Maximum: 4,5 m








L f-7

O

30/50

0,5

Jelű építési övezet

4,5

18/50/900

Megengedett használat

Lakóépület

Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

Lakosságot nem zavaró kisipari építmény

Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 18 m

Mélység: 50 m

Terület: 900 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m

Maximum: 4,5 m

Gazdasági területek

17.§


(1)Az ipari gazdasági terület a elsősorban a mezőgazdasági zavaró tevékenységgel kapcsolatos (terménytárolás, terményfeldolgozás, állattartás stb.), bűzzel és fertőzésveszéllyel járó tevékenységhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál.

(2)A G ip jelű övezetekben a telkek korlátlanul összevonhatóak.

(3) A gazdasági területek esetében a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű szabályozási tervein jelölt helyeken és méretekben telken belüli védőfásítást kell kialakítani. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állnia.


A részletes övezeti előírásokat a következő táblázatok mutatják:

G ip-1

SZ

50/30

1,5

Jelű építési övezet

6,0

40/120/4800

Megengedett használat

Zavaró hatású nagy zajjal járó vagy bűzös, fertőzésveszélyes tevékenységgel kapcsolatos épületek, építmények

Igazgatási és irodaépületek

Mezőgazdasági zavaró tevékenységgel (terménytárolás, terményfeldolgozás, állattartás stb.) kapcsolatos épületek, építmények

Mezőgazdasági gépek tárolására alkalmas épületek

A tulajdonos és a személyzet számára szolgálati lakás

Egyéb előírások

A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű tervén jelölt helyeken védőfásítást kell telepíteni. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állni.

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Ivóvíz, zárt szennyvíztárolás, villany

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

30 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 40 m

Mélység: 120 m

Terület: 4800 m2

A beépítési mód

Szabadon álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,5

A beépítettség legnagyobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság

Minimum 3,5 m

Maximum 6,0 m

Egyéb előírás

A területen állattartó épületek nem helyezhetőek el.








G ip-2

SZ

50/30

1,5

      Jelű építési övezet

9,5

1000

Megengedett használat

Zavaró hatású nagy zajjal járó vagy bűzös, fertőzésveszélyes tevékenységgel kapcsolatos épületek, építmények

Igazgatási és irodaépületek

Mezőgazdasági zavaró tevékenységgel (terménytárolás, terményfeldolgozás, állattartás stb.) kapcsolatos épületek, építmények

Mezőgazdasági gépek tárolására alkalmas épületek

A tulajdonos és a személyzet számára szolgálati lakás

Egyéb előírások

A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű tervén jelölt helyeken védőfásítást kell telepíteni. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állni.

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Ivóvíz, zárt szennyvíztárolás, villany

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

30 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A telek legkisebb méretei

Terület: 1000 m2

A beépítési mód

Szabadon álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,5

A beépítettség legnagyobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság

Minimum 3,5 m

Maximum 9,5 m

Egyéb előírás

A területen olyan állatfajtát, állatlétszámot és technológiát lehet megengedni, mely az 500 méteres védőtávolságot nem lépi túl.









Különleges területek

18.§


(1)A különleges területek a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű tervlapján K jellel ellátott területek.

K sp-1

SZ

10/80

0,2

Jelű építési övezet

7,5

K/K/K

Megengedett használat

A pihenést és sportolást, testedzést, szabadidős tevékenységet szolgáló épületek, építmények

Sportlétesítmények

A terület fenntartásához szükséges épületek

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

80 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15.§-a szerint

A beépítési mód

Szabadon álló

Egyéb előírások

A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű szabályozási tervein jelölt helyeken és méretekben telken belüli védőfásítást kell kialakítani. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa - és cserjefajokból kell állnia.

A telek legkisebb méretei

Terület: kialakult

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0,2

A beépítettség legnagyobb mértéke

10 %

A megengedett építménymagasság

Minimum 3,5 m

Maximum 9,5 m








K t

Temető

Jelű építési övezet


(2)A temető területén maximum 2%-os beépítettség mellett a terület funkcióját szolgáló épület, építmény helyezhető el. A megengedett építménymagasság 4,5 méter. Az övezetben szabadon álló és oldalhatáron álló, magastetős épület helyezhető el.

(3)A temető kerítése csak természetes anyagból (kő, tégla, fa) készíthető. A kerítés kegyeleti szempontból minimum 50 %-ban tömör építésű és 1,80-2,50 m közötti magasságú kell legyen. A kerítés belső oldalán cserjét ill. fát kell telepíteni a TH-03-02-19 számú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján jelölt helyen és szélességben (1,5 m).

(4)A temetőben lévő sírjelek magassága nem haladhatja meg 3,0 métert. A temetési helyek a temető területének max. 65 %-át foglalhatják el. Egyéb kérdésekben a vonatkozó jogszabályok[30] az irányadóak.

(5)A temető fejlesztési területén a TH-03-02-19 számú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján jelölt helyen és szélességben (30 m) telken belüli kötelező védőfásítást kell kialakítani.

K h

Lakossági törmeléklerakó

Jelű építési övezet


(6)A törmeléklerakó területén a településen keletkező szilárd hulladékot, építési törmeléket stb. lehet elhelyezni. A kommunális hulladék nem helyezhető el a területen. A terület beépítettsége nem haladhatja meg az 5 %-ot. A fő funkciót hordozó épület megengedett építménymagassága max. 4,5 m. A terület kialakításánál a hulladékgazdálkodásról szóló hatályos jogszabály[31] előírásait kell figyelembe venni. A törmeléklerakó területén a TH-03-02-19 számú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű tervlapján jelölt helyen és szélességben (5 m) telken belüli kötelező védőfásítást kell kialakítani. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állnia.

K hsz

Hulladékudvar

Jelű építési övezet


(7)A hulladékszigetr a településen keletkező veszélyes hulladékok szelektív összegyűjtésére szolgál. A hulladéksziget területén a beépítettség nem haladhatja meg a 30 %-ot. A legkisebb zöldfelület min, 20 %. A fő funkciót hordozó épület megengedett építménymagassága max. 4,5 méter, a beépítési mód oldalhatáron álló. A területen csak magas tetős épület helyezhető el.

(8)A hulladéksziget kialakításakor a hulladékgazdálkodásról szóló vonatkozó jogszabályok[32] előírásait kell figyelembe venni. A hulladékudvar területén a TH-03-02-19 számú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján jelölt helyen és szélességben (2 m) telken belüli kötelező védőfásítást kell kialakítani.

K if-1 (idegenforgalmi)

SZ

30/50

0,5

Jelű építési övezet

4,5

K

Megengedett használat

Lakóépület, gazdasági épület

A pihenést és sportolást, testedzést, szabadidős tevékenységet szolgáló épületek, építmények

Lovagláshoz, lovas turizmushoz kapcsolódó létesítmények

Tábor, kemping és a kapcsolódó létesítményeik

A turista- és idegenforgalom, szálláshely szolgáltatás és kapcsolódó létesítményei (szálláshely szolgáltató épületek, panzió)

Vendéglátó létesítmények

A terület fenntartásához szükséges épületek

Nem valósítható meg

Melléképítmény

Önálló hulladéktároló

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A HÉSZ 15. §-a szerint

A beépítési mód

Szabadon álló

A telek legkisebb méretei

kialakult

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0,5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m

Maximum: 4,5








K if-2 (idegenforgalmi)

SZ

20/60

0,2

Jelű építési övezet

4,5

K/K/K

Megengedett használat

Vendéglátó létesítmények

Tábor, kemping és a kapcsolódó létesítményeik

A pihenést és sportolást, testedzést, szabadidős tevékenységet szolgáló épületek, építmények

Lovagláshoz, lovas turizmushoz, sporthorgászathoz kapcsolódó létesítmények

A turista- és idegenforgalom, szálláshely szolgáltatás és kapcsolódó létesítményei (szálláshely szolgáltató épületek, panzió)

Vendéglátó létesítmények

Hétvégiházak, horgászházak

A terület fenntartásához szükséges épületek

Nem valósítható meg

Állattartó épület

Önálló hulladéktároló

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

A terült szárazföldi részének 60 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A HÉSZ 15. §-a szerint

Egyéb előírások

A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű tervén jelölt helyeken és méretben (8 m) telken belüli kötelező védőfásítást kell kialakítani. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állnia.

A beépítési mód

Szabadon álló, magastetős

Épületet elhelyezni a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-2 jelű tervén jelölt építési helyen belül lehet

A telek legkisebb méretei

Terület: kialakult

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0,2

A beépítettség legnagyobb mértéke

A terült szárazföldi részének 20 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum 3,5 m

Maximum 4,5 m








Ktr    Villamos transzformátor terület [33]

A villamos transzformátor övezet telkén a szélerőművek villamos energetikai berendezései és a kapcsolódó kiszolgáló építmények helyezhetőek el (trafóház, tároló, gazdasági, szociális, irodai épületek).

Az övezeten belül a telkek az OTÉK   8. §.--a szerinti hiányos közművesítettséggel építhetőek be.

Az övezetben a legnagyobb szintterületsürűség: 1,0


terület felhasználási egység jele

övezeti jel, beépítési mód, sorszám

legnagyobb beépítettség/legkisebb zöldfelület mértéke %

legnagyobb építménymagasság m

telek mérete minimálisan szélesség/mélység/alapterület

   Ktr

        SZ

40 /30

     6,0

50/50/2500

Egyéb előírás: a transzformátor épület külső homlokzatán, tetőszerkezetén fém, műanyag burkolat nem használható. A telken belül háromszintű épületet takaró növénytelepítést kell alkalmazni.


BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési- és közműterületek

19.§


(1)A közlekedési és közmű elhelyezési területbe a községen áthaladó országos közutak, az önkormányzati fő-  gyűjtő- lakó- és kiszolgáló utak, kerékpárutak, gyalogutak, járdák valamint ezek csomópontjai tartoznak.

(2)A tervezési területen az utak szabályozási szélességét a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és Sz-2 jelű szabályozási tervlapjai, valamint az út mintakeresztszelvények tartalmazzák. A külterületi utak szabályozási szélessége csak irányadó jellegű, a konkrét szabályozási szélességek csak engedélyezési szintű úttervek alapján határozhatók majd meg.

(3)Az utak területsávjai mentén létesítményt elhelyezni csak a biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása mellett az út kezelőjének hozzájárulásával és a vonatkozó ágazati szabványok, előírások betartásával lehet.

(4)A közlekedési területen elhelyezhetőek az OTÉK 26. § (3) bekezdésében foglalt létesítmények.

(5)A közutakra rácsatlakozást kialakítani csak az út kezelőjének hozzájárulásával lehet.

(6)A területen az útkategóriák alábbiak:

KÖ t                    Településközi út

KÖ ám                 Állami mellékút, települési gyűjtőút

KÖ                                  Kiszolgáló út

KÖ m                  Jelentős mezőgazdasági út

KÖ z                    Közlekedési zöldfelület

KÖgy1                országos gyorsforgalmi út      szabályozási szélessége: 60 m

A gyorsforgalmi út szabályozási szélessége az engedélyezési és a kisajátítási terveknek megfelelően  eltérhet +/- 10 m-el.

Tervezési osztály:

K.II.A vt=110 km/óra az M85 számú gyorsforgalmi út (Csorna elkerülő II. ütem) Bogyoszló  közigazgatási területét érintő szakasza. [34]


           

Jelentősebb mezőgazdasági út:

Tervezési osztály: K. VIII.

Meglévő szabályozási szélesség:

079 hrsz.-ú út

5,0-14,0 m

052 hrsz.-ú út

13,0-17,0 m

055 hrsz.-ú út

20,0-25,0 m

056 hrsz.-ú út

8,0-10,0 m

047/49 hrsz.-ú út

6,0 m

016, 013 hrsz.-ú út

10,0-13,0 m

06, 09 hrsz.-ú út

10,5-12,5 m

092 hrsz.-ú út

14,0 m

024, 020/36 hrsz.-ú út

5,5-12,0 m


Településközi út:

Tervezési osztály: K. V.

Ajánlott ill. meglévő szabályozási szélesség:

Magyarkeresztúr-Babót tervezett településközi út (0255, 0261 hrsz.-ú utakból álló út)

22,0 m

(meglévő szélesség 12,5-18,0 m)

Potyond-Kisfalud tervezett településközi út (0252, 0255, 0264hrsz.-ú utakból álló út)

22,0 m

(meglévő szélesség 6,0-13,5 m)

Potyond-Babót tervezett településközi út (0252, 0255, 0261 hrsz.-ú utakból álló út)

22,0 m

(meglévő szélesség 6,0-13,5 m)

Szárföld-8603 sz. állami út között tervezett településközi út (0205 hrsz.-ú út)

21,5-22,0 m



Állami mellékút:

Tervezési osztály: K .V.

Kialakult ill. tervezett szabályozási szélesség:

belterület

külterület

8601 sz. állami mellékút

13,0-17,5 m

16,0-28,5 m

8603 sz. állami mellékút

-

17,5-18,5

8604 sz. állami mellékút

16,0-46,0 m

14,5-15,5 m

8606 sz. állami mellékút

20,0 m

 14,0 m


Kiszolgáló út:

Tervezési osztály: B. VI.

Szabályozási szélesség:


kialakult

tervezett

Arany J. u.

13,5-22,0 m


Béke u.

18,5 m


Rákóczi u.

28,5 m


Fő u.

16,0-18,0 m


Petőfi u.

12,0 m

16,0 m

József Attila u.

12,0-17,5 m

13,0-17,5 m

Zrínyi u.

13,5-26,5 m

18,0-26,5 m

Dózsa u.

11,0-15,0 m


Kossuth u.

13,0-28,5 m


078 hrsz.-ú út

13,0


053 hrsz.-ú út

15,5 m


579 hrsz.-ú út

13,0 m



(7) A közlekedési zöldfelület a növényzettel fedett közlekedési terület, melyet közpark jelleggel kell kialakítani.

(8)A közlekedési területek és közlekedési zöldterületek térbútorainak megválasztásakor ügyelni kell azok összhangjára, egységes megjelenésére. Az anyaghasználat során csak természetes anyagokat lehet alkalmazni (kő, tégla, fa), beton, vasbeton elemek nem helyezhetőek el. Az itt elhelyezendő építmények fedésére hullámpala, hullámlemez nem alkalmazható.

(9)A külterületi utak tengelyétől mért 6-6 méteres távolságon belül építmény nem helyezhető el.

Zöldterületek

20.§


Z kp (közpark)

jelű övezet




(1)Zöldfelület az állandó növényzettel fedett közpark területe.

(2)A közpark területén elhelyezhetőek a pihenést, testedzést szolgáló létesítmények (térbútorok, játszóterek) illetve a fenntartást szolgáló létesítmények.

(3)Az övezetben maximum 2% beépítési százalék mellett 3,0-3,5 m-es építménymagasságú építmény építhető szabadon álló módon.

(4)A területen az OTÉK 27 § (2)-(3)bekezdés előírásait alkalmazni kell.

(5)A közparkok parkosítását és kialakítását, növényzettelepítéseket kert és tájtervező szakemberrel kell megterveztetni.

(6)Közterületen a térbútorok megválasztásakor ügyelni kell azok összhangjára, egységes megjelenésére. Az anyaghasználat során csak természetes anyagokat lehet alkalmazni a területen, (kő, tégla, fa) beton és vasbeton elemek nem helyezhetőek el. Az itt elhelyezendő építmények lefedésére pala, hullámpala, hullámlemez nem alkalmazható.

Erdőterületek

21.§


(1)A területen az alkalmazott kategóriák az alábbiak:

                        E            Gazdasági célú erdőterület

                        E v         Védő erdő

                        E e         Egészségügyi, szociális, turisztikai erdőterület


(2)A gazdasági célú erdő területén a 100.000m2-t (10 ha) meghaladó telken az erdő rendeltetésének megfelelő építmény helyezhető el maximum 0,5 %-os beépítés mellett. Az építmények magassága a 3,5 métert nem haladhatja meg.

(3)A védőerdő területe elsődlegesen környezetvédelmi és tájvédelmi célokat szolgál. A védőerdő területén építmény nem helyezhető el.

(4)Az egészségügyi, szociális, turisztikai erdőterületen az erdő rendeltetésének megfelelő építmény helyezhető el maximum 5 %-os beépítés mellett.

(5) A külterület szabályozási tervlapon (SZ-2, SZ-2/M) feltüntetett  erdőterületeken szélerőmű nem helyezhető el.[35]

Mezőgazdasági területek

22.§


(1) A területen a mezőgazdasági területek alkalmazott kategóriái az alábbiak:

                   M sz-1   Szélkerekek elhelyezésére is felhasználható szántóterület

                   M sz-2   Általános szántóterület

                   M r        Rét és legelő területe

                   M gy      Gyümölcsös terület


(2)A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B, SZ-2 jelű szabályozási tervlapjain az M sz, M r jellel jelölt területeken általános esetben az OTÉK 29.§ előírásait kell alkalmazni. Szántóterület esetében a 10 000 m2-t el nem érő telken építményt elhelyezni nem szabad. Az 10 000 m2 feletti telkeken a beépítettség nem haladhatja meg a 3%-ot. Az 10 000 m2 feletti telkeken lakóépület és gazdasági épület egyaránt elhelyezhető.

A mezőgazdasági gyümölcsös területek elsősorban a gyümölcstermesztés területei. Ezeken a területek az OTÉK 29.§ előírásait kell alkalmazni. A területen állattartó épületek, komposztáló, siló, trágyatároló és provizórikus jellegű épület nem helyezhető el[U1] .[36]

(3)A mezőgazdasági területeken meglévő a deflációs hatást csökkentő fasorokat, erdősávokat fenn kell tartani, és a fák szakszerű pótlását el kell végezni. A mezőgazdasági táblák szegélyei mentén a hiányzó helyeken, új fasorok ültetendők.  A mezőgazdasági táblák szegélyei mentén a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B, SZ-2 jelű szabályozási tervlapjain jelölt telepítendő fasorokat a szélerózió elleni védelem céljából a területek tulajdonosainak ki kell alakítani.

(4)Mezőgazdasági területen kerítést csak ott lehet létesíteni, ahol lakóépület, mezőgazdasági épület került elhelyezésre vagy zöldség, gyümölcs földrészlet kerül kialakításra.

(5)A rét és legelő művelési ágú  területeken építményeket nem lehet elhelyezni. A rét művelési ágú területeket évente kétszer kaszálni kell. Ezen területeken művelési ág váltása nem engedélyezhető.

M sz-1            jelű övezet

(6)       A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-2 jelű szabályozási tervlapján az Msz-1 jellel jelölt területeken szélkerekek (szélerőmű) és a kapcsolódó műszaki létesítmények telepítése megengedett, a technológia szükséges építménymagasságával és műszaki paramétereivel.

(7) A létesítmények által igényelt területeket ki kell vonni a művelési ág alól.

(8)Az objektumok szervizúttal való eléréséről gondoskodni kell. [37]

(9)A szélerőműhöz kapcsolódó kiszolgáló épület maximális alapterülete 20m2, építménymagassága maximum 4,5 m lehet.

(10)A szélkerekeket állandó emberi tartózkodásra alkalmas terület határától min.1000m-re kell telepíteni.

Beépítésre nem szánt területek

22/A.§.[38]

(1)Beépítésre nem szánt különleges területek:

  • Bányászati terület Kkb

(2)Bányászati területre (Kkb ) vonatkozó előírások:

a)A bányászati terület a TH-12-02-07 munkaszámú tervdokumentáció SZ-2/M jelű tervlapon Kkb jellel ellátott nyersanyag lelőhelyek és bányászati telephelyek, illetve bányászathoz kapcsolódó létesítmények területe.

b)[39]

c)A bányatelek területén a bányászati tevékenységhez kapcsolódó létesítmények, üzemi épületek valamint a terület fenntartásához szükséges létesítmények helyezhetőek el.

d)A bányaterület rekultiválása során:

da) legalább 50 m széles területsáv alakítandó ki a tó felület körül,

db) a tó partszegélyén burkolt felület (betonnal, térkővel, zúzalékkal végzett kitöltés, szegélyalakítás) nem alakítható ki,

dc) a tó partszakaszának legalább egyharmadán természetközeli állapot alakítandó ki.

(3) (7) A különleges bánya területeken belül a részletes övezeti előírásokat a következő táblázat tartalmazza:


                                                                                                                     

övezet

beépítési mód

átlagos épíménymagasság

(m)

beépíthető

minimális

telekterület-méret

(ha)

maximális

beépítettség

(%)

Kkb

SZ

6,0

K

2

Egyéb területek

23.§


(1)Az egyéb területekbe a folyóvizek medre és partja, nyílt csatornák, vízelvezető árkok medre és partja tartoznak.

(2)A területen az egyéb területek alkalmazott kategóriája az alábbi:

V  Általános vízgazdálkodási terület

(3) [40]

(4)A vízgazdálkodási területen az OTÉK 30. § (2) bekezdésben foglalt építmények helyezhetőek el.

(5)Az általános vízgazdálkodási övezetben az elhelyezhető épületek által elfoglalt terület a telekterület 3 %-át nem haladhatja meg. A megengedett építménymagasság 3,5 méter, technológiai célú építmény esetén 6,0 méter.

Értelmező rendelkezések (fogalom-meghatározások)

24.§


(1) Telekszélesség: A telek oldalvonalára (oldalhatár) merőleges vetületi mérete az építési hely elő- és hátsókerti határvonalai között. (Ezek közül a legnagyobbnak kell teljesítenie az övezeti előírások minimális telekszélességre vonatkozó paraméterét.)

(2) Telekmélység: a telek közterület vagy magánút felőli határvonala és a hátsókerti telekhatár közötti távolság. (Ezek közül a legnagyobbnak kell teljesítenie az övezeti előírások minimális telekmélységre vonatkozó paraméterét.)

(3) Irányadó telekhatár: az irányadó telekhatár betartása nem kötelező, a HÉSZ övezeti és egyéb előírásaiknak megfelelően alakíthatók telkek az irányadó telekhatárral meghatározottól eltérően is.

III. Záró rendelkezések

Hatálybalépés

24.§


(1)Ez a rendelet 2005. november 01. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Bogyoszló község 7/1995(XI.15.) sz. rendeletével jóváhagyott helyi építési szabályzata hatályát veszti.

(2)Jelen rendelet előírásait a hatályba lépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni. A rendelet csak a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/B és SZ-2 jelű szabályozási tervlapjaival együtt érvényes.







            ( Kránitz Lajos  )                                                       (Lengyelné Tóth Katalin)

                polgármester                                                                      körjegyző



[1]

Beiktatta a 8/2014.(VI.11.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. június 26-tól.

[2]

Módosította az 5/2016.(VIII.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.08.05-től.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 8/2009.(IX.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2009.szeptember 4-től.

[4]

Beiktatta a 6/2015.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. július 25-től.

[5]

Beiktatta a 6/2015.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. július 25-től.

[6]

Beiktatta a 15/2013.(VII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. július 17-től.

[7]

Beiktatta a 3/2014.(II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. március 30-tól.

[8]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016.(VIII.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.08.05-től.

[9]

Módosította a 6/2015.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. július 25-től.

[10]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016.(VIII.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.08.05-től.

[11]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016.(VIII.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.08.05-től.

[12]

Módosította az 5/2016.(VIII.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.08.05-től.


[13]

Módosította a 15/2013.(VII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. július 17-től.

[14]

27/2004. (XII.25.) KvVM rendelet

[15]

4/2002. (X. 7.) KvVM rendelet

[16]

14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet 4. számú melléklet

[17]

Módosította az 5/2016.(VIII.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.08.05-től.

[18]

8/2002. (III.22.) KöM-EüM rendelet 1. sz. melléklete

[19]

8/2002. (III.22.) KöM - EüM. számú rendelet 3. sz. melléklete

[20]

98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet

[21]

28/2004.(XII.25. KvVM rendelet

[22]

22/2001.(X.10.) KöM rendelet ill. a  213/2001.(XI.14.) Kormányrendelet

[23]

  49/2001 (IV.3.) Kormányrendelet

[24]

20/2001.(II.14.) Korm. rendelet

[25]

21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 13. § 3) bek.

[26]

Beiktatta a 15/2013.(VII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. július 17-től.

[27]

21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 13. § 3) bek.

[28]

Beiktatta a 15/2013.(VII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. július 17-től.

[29]

Módosította a 15/2013.(VII.17.) önkormányzati rendelet. hatályos: 2013. július 17-től.

[30]

145/1999.(X.1.) Korm. rendelet

[31]

2000 évi XLIII. Törvény

[32]

2000 évi XLIII. Törvény és a 102/1996. (VII.12.) Korm. rendelet

[33]

Beiktatta a 6/2015.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. július 25-től.

[34]

Módosította a 15/2013.(VII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. július 17-től.

[35]

Beiktatta a 6/2015.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. július 25-től.

[36]

Módosította a 11/2006.(XII.1.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2006.december 1-től.

[37]

Módosította a 7/2007.(IV.12.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2007.április 12-től.

[38]

Beiktatta a 3/2014.(II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. március 30-tól.

[39]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016.(VIII.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.08.05-től.


[40]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016.(VIII.04.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.08.05-től.