Bogyoszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (VII. 17.) önkormányzati rendelete

Bogyoszló Község tisztántartásáról és közterület használatának rendjéről

Hatályos: 2013. 07. 17

Bogyoszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (VII. 17.) önkormányzati rendelete

Bogyoszló Község tisztántartásáról és közterület használatának rendjéről

2013.07.17.
I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosíthatják a település köztisztaságával összefüggő feladatok eredményes végrehajtásának rendjét.

2. § E rendelet hatálya a település közigazgatási területére terjed ki, a magánszemélyekre, a jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a település területén tartózkodnak, illetve tevékenykednek.

3. § Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, a települési folyékony hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységekre. (A veszélyes hulladékok kezeléséről és azok ártalmatlanításával kapcsolatos tevékenységekről az 56/1981 (XI.18.) MT számú rendelet rendelkezik.)

II. Fejezet

Az ingatlanok és közterület tisztántartása

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) Az ingatlan előtti járda (járda hiányában 1m széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), továbbá ha a járda és az út között kiépített vagy kiépítetlen terület van, annak gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyom-mentesítéséről, a hó eltakarításáról és a síkosság-mentesítésről.

b) A járdaszakasz melletti vagy a tulajdonos területén átvezető nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásáról, független annak tulajdonjogától.

c) A kinyúló faágaktól a tulajdonos köteles akadály mentesíteni a járdát.

d) A járdaszegélyek tisztítása is az ingatlan tulajdonos feladata.

e) Az ingatlan tisztántartásáról és gyom-mentesítéséről.

f) A telekingatlanról a járda és az úttest fölé nyúló valamint az elektromos vezetékeket megközelítő növényzet megfelelő nyeséséről.

g) A telek tulajdonosa a telkén áthúzódó természetes úton kialakult vagy épített vizes árkot meg nem szüntetheti, annak folyásirányába akadályt nem építhet.

(2) Két szomszédos terület, épület közötti közforgalmi területsáv vagy átjáró esetén a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között 50-50%-ban oszlik meg.

(3) Az üzletek és egyéb elárusító helyek, vendéglátóegységek, intézményeik és szolgáltató egységek előtti járdaszakaszt, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet- a tulajdonos köteles tisztántartani.

(4) Az ingatlan előtti járdát a tulajdonos naponta mind téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7.00 óráig köteles letakarítani és a hulladékot az összegyűjtött háztartási hulladékkal együtt elszállíttatni.

(5) A közterületek tisztántartása nappal és éjszaka időbeni korlátozás nélkül végezhető.

(6) A közterület rendeltetéséről eltérő célra (szerelési munka, építés, árusítás stb.) történő használata esetén a használattal érintett közterület közvetlen környezetét a használó köteles tisztántartani.

5. § (1) Az ingatlan tulajdonosok a közterületi sávok feltakarításából keletkezett szemetet, kerti hulladékot, a háztartási hulladékot a háztartási hulladékgyűjtő tartályban kötelesek elhelyezni. Amennyiben a szokásos mennyiségnél nagyobb mennyiségű szemét keletkezik, annak elszállításáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

(2) Tilos helyiségek és területsávok feltakarításából, felmosásából keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, a csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni!

(3) A közterületen elhelyezett szemétgyűjtőbe háztartási hulladék elhelyezése TILOS!

(4) Építési törmelék, falevél, zsid elhelyezése a település bármely részén TILOS!

6. § (1) Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék be. Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, vagy szállítás alatt a közterület beszennyeződik, a szállító köteles azt a fel- vagy lerakás elvégzése után, illetőleg a szállítás során nyomban megtisztítani.

(2) Építési munkálatoknál, illetőleg egyéb közterület használata során a fákat, valamint a közterületi létesítményeket védőburkolatokkal kell körülvenni. A rongálásból keletkezett kárt annak okozója köteles megtéríteni.

7. § (1) Vásárok, sport- és egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztántartásáról.

(2) Az úttestet, járdát és egyéb közterületet bármiféle szeméttel beszennyezni TILOS!

(3) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan előtt hótól, jégtől és ónos esőtől síkossá vált járdaszakaszt (szükség esetén többször is) síkosságtól mentesíteni.

8. § (1) A közterület felszerelési és egyéb berendezési tárgyainak beszennyezése, illetőleg megrongálása TILOS!

(2) Közterületen lévő növények (fák, díszcserjék, stb.) rongálása, csonkítása, leszakítása TILOS!

(3) A közterületeken a fák szükség szerinti csonkításáról való gondoskodás az önkormányzat feladata. Közterületen fakivágás a jegyző engedélyével végezhető.

(4) A parkosított és füves területeket rendeltetés ellenesen használni TILOS!

(5) Gyermekjátszótereken és az ilyen jellegű- táblával megjelölt – parkokban ebeket sétáltatni még pórázon is TILOS!

(6) Fákon, közterületen álló építményeken, épületek falán kerítéseken- a rendeltetésszerűen hirdetésekre szolgáló berendezések kivételével- hirdetni, felragasztani vagy reklámot elhelyezni TILOS!

IV. Fejezet

A közterület- használati hozzájárulás

9. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához engedély szükséges (közterület használati hozzájárulás).

(2) Közterület használat engedélyezhető:

a) magasabb szintű jogszabályban megjelölt célokra,

b) a közterületbe 10 cm-en túlnyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető) ernyőszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), továbbá cég és címtábla elhelyezésére,

c) köztisztasággal kapcsolatos építmények elhelyezésére,

d) alkalmi és mozgóárusításra,

e) kiállítás, vásár továbbá mutatványos tevékenység céljára,

f) vendéglátó- ipari előkert céljára

g) közművek, nyomvonal jellegű létesítmények építmények/ szennyvízhálózat, gázhálótat, elektromos hálózat, út stb./ építéséhez szükségek anyagok, gépek, berendezések, szerelvények közterületen történő tárolásához.

(3) a) Építési tevékenység esetén a legszükségesebb mértékű közterület-használatra engedélyezhető a gyalogos, kerékpáros és gépjármű forgalom zavarása nélkül, a közlekedésbiztonsági, baleset elleni védelem és munkavédelmi szabályok betartásával.

b) Építési törmelék közterületen csak a bontási munkák időtartama alatt ideiglenes jelleggel tárolható.

(4) Nem kell közterület- használati engedély

a) közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához.

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez.

c) közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett nyomvonalas infrastrukturális létesítmény hibaelhárítása érdekében végzett munkához.

A közterület- használat

10. § Az engedély érvénye:

a) határozott időre, maximum 3 évre adható.

b) Ideiglenes jelleggel meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig áll fenn.

11. §

A közterület filmforgatási célú használata

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglal eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások
(4) A közterület használati díjkedvezményt a képviselő-testület nem állapít meg.
(5) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.
(6) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.
(7) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
(8) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
(9) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

12. §

A szakhatóságok közreműködése

Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály valamely hatóság vagy más szerv hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak a szükséges hozzájárulás megléte esetén adható ki.

13. §

A hozzájárulás iránti kérelem

(1) A közterület-használati hozzájárulást annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. /továbbiakban engedélyes/
(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka elvégzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezés céljából szükséges az engedélyt az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell kérnie.
(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:
a) Az engedélyt kérő nevét, állandó lakó (telep) helyének címét.
b) A közterület használat célját, időtartamát, vagy azt, hogy a közterületet az engedélyt kérő állandó jelleggel kívánja használni.
c) A közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását.
d) A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat ismertetését.
(4) Az engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására, be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot.

14. §

Az engedély megadása

Az engedély megadása során figyelembe kell venni a helyi építési szabályzatot, és a szabályozási tervet, valamint a városképi és műemlékvédelmi, a köztisztasági, továbbá közreműködő szakhatósági hozzájárulásban előírt követelményeket.

15. § (1) A közterület használat – az 5. § (2) bekezdésében említett esetben – csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(2) A hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

a) A hozzájárulást kérő nevét, állandó lakó (telep) helyének címét

b) A közterület használat célját, időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetőleg, hogy állandó jellegű.

c) A közterült használat helyének, módjának, mértékének feltételeinek pontos meghatározását.

d) Az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok állásfoglalásában foglalt előírásokat.

e) A hozzájárulás megszüntetése, vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását.

f) Közterület-használati díj kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetési módját.

(3) Az anyagok és szerkezetek tárolása csak a munka, baleset és egészségvédelmi óvórendszerszabályokban előírt módon történhet.

(4) Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület-használati engedélyben:

a) szükség szerint-elő kell írni a közterület felől a városképi követelményeket kielégítő kerítés létesítését.

b) Amennyiben a járda teljes szélességében történő igénybevétel szükséges, és a gyalogosközlekedés a másik oldalon lévő járdára nem terelhető át, elő kell írni, hogy az engedélyes köteles a gyalogosok számára védőtetővel ellátott átjárót létesíteni és azt szükség szerint nappal is megvilágítani, továbbá a közlekedés útjába álló oszlopokat és ezek alátétéit fehérre meszelni.

(5) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetőleg meghatározott helyen, vagy körzetben, kézből, vagy járműből történik.

(6) Építési engedélyköteles tevékenységhez szükséges, továbbá a határozatlan időre szóló, alamint a 30 napot meghaladó közterület használatot megállapodásban kell rögzíteni.

16. §

Az engedély hatálya

A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

17. §

A közterület-használati díj

(1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.
(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizeti, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni.
(3) A közterület használati díj mértéket e rendelet melléklete szabályozza.

18. §

Menteség a közterület-használati díj fizetése alól

Nem kell közterület-használati díjat fizetni:
a) a fegyveres erők, a rendészeti, tűzvédelmi szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezése,
b) a közművek (elektromos, gáz, távfűtő, víz és csatornázási művek), valamint köztisztasági szerveknek a feladatok ellátását szolgálóközérdekű létesítmények elhelyezése,
c) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után.

19. §

A közterület használat megszüntetése és a hozzájárulás megvonása

(1) A közterület használata közérdekből kártalanítási igény nélkül megszüntethető.
(2) Meg kell vonni a hozzájárulást, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.
(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát a hozzájárulás egyidejű visszaadása mellett az engedélyezőnek bejelenteni.
(4) Ha a hozzájárulás érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.
(5) A közterület-használati hozzájárulás érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

20. § A közterület használatára vonatkozó hozzájárulás megadása a polgármester hatáskörébe tartozik.

21. §

A közterület hozzájárulás nélküli használatának jogkövetkezményei

(1) A közterület hozzájárulás nélküli, vagy attól eltérő használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására az abban meghatározott időn belül köteles a használatot megszüntetni és a közterületet, az eredeti állapotát saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.
(2) Azt, aki a közterületet hozzájárulás nélkül használta, közterület- használati díj megfizetésére kell kötelezni.

22. §

Köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

A köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére a jegyző jogosult. Pénzbírság kiszabására külön rendelet alapján nyílik lehetőség e szabályok figyelembe vételével.

Záró rendelkezés

A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és hatályát veszti a 11/2013.(V.30.) rendelet Bogyoszló község tisztántartásáról és közterület használatának rendjéről szóló.