Bogyoszló Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2014.(II.28.) számú önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2015. 12. 30

Bogyoszló Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2014.(II.28.) számú önkormányzati rendelete

A helyi adókról

2014.03.01.

Bogyoszló Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében, valamint az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseinek figyelembevételével Bogyoszló Község közigazgatási területén bevezetett helyi adók kivetésének és megfizetésének rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A Képviselő- testület az önkormányzat illetékességi területén határozatlan időtartamra az alábbi helyi adókat vezeti be:

- magánszemélyek kommunális adója
- helyi iparűzési adó.

A rendelet személyi hatálya, időtartama

2. § E rendelet személyi hatálya a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) foglalt adóalanyokra terjed ki határozatlan időre.

II. Fejezet

Az egyes adókra vonatkozó külön rendelkezések

Magánszemélyek kommunális adója

3. § (1) Az adó mértéke adótárgyanként illetőleg lakásbérleti jogonként 12.000 Ft/év.

4. § (1) Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól:

rendszeres szociális segélyben, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő személy a tulajdona után
(2) 75 %-os mértékű adókedvezmény illeti meg - kérelemre – azt a magánszemélyt, aki nyugdíjas és az ingatlan a tulajdonában van, vagy bérlője az ingatlannak, akinek háztartásában egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.
(3) 65%-os mérték aki lakcímbejelentés szabályai szerint bogyoszlói lakóhellyel rendelkeznek az önkormányzat közigazgatási területén.
(4) Több tulajdon esetében csak azután az ingatlan után illeti meg kedvezmény, illetve mentesség, amely esetében lakóhellyel rendelkezik.
(5) Az adómentességet es az adókedvezményt az arra való jogosultság megnyiltát követő évtől kell engedélyezni, vagy a megszűnését követő évtől kell megszüntetni.

5. § (1) Az adókedvezmény vagy mentesség megállapítása iránti kérelmet kell benyújtani. Az 5. § (3) bekezdése estében a lakcímnyilvántartás írásbeli kérelemnek minősül.

(2) Az adótartozás, bírság, késedelmi pótlék mérsékelésére vagy elengedésére irányuló eljárás során a döntés meghozatala előtt környezettanulmányt kell készíteni. Kötelező továbbá a környezettanulmány az 5. § (2) bekezdése esetében is.

(3) Adókedvezmény, illetve mentesség iránti kérelem kötelező melléklete a jövedelemigazolás.

(4) A mentesség az adott adóévre vonatkozik.

(5) A mentesség a bevallási kötelezettséget nem érinti.

III. Fejezet

Helyi iparűzési adó

6. § Az adó mértéke állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 2 %-a

7. § Az adó mértéke ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység estén naptári naponként 3.000.-Ft/nap

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

Jelen rendelet 2014. március 01. napján lép hatályba, s egyúttal hatályát veszti a 20/2013.(XII.02.) rendelet a helyi adókról szóló.