Bogyoszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a temető rendjéről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2022. 09. 28

Bogyoszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a temető rendjéről és a temetkezési tevékenységről

2022.09.28.

Bogyoszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.  § (1) Bogyoszló község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya Bogyoszló Község Önkormányzata (továbbiakban Fenntartó) tulajdonában és fenntartásában álló Bogyoszló, belterület 421 hrsz alatti köztemetőre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, használatbavétele

2.  § (1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) A Fenntartó a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik. A Fenntartó jogosult temetkezési szolgáltatóval üzemeltetési szerződést kötni a temető és a ravatalozó működtetésére.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3.  § (1) A temető fenntartója gondoskodik a köztemető területének felosztásáról, annak építészeti és kertépítészeti kialakításáról.

(2) A temetőt táblákra, a táblákat sorokra, a sorokat pedig számozott sírhelyekre kell felosztani. A táblák határait a kijelölt útvonalak jelzik. A temető fenntartója határozza meg, hogy az egyes sírhelytáblák, sírsorok milyen temetési célra vannak fenntartva.

(3) A sírhelytáblákat, sorokat és a temetési helyeket a nyilvántartással való azonosíthatóság érdekében folytatólagos sorrendben sorszámozni kell. A számozást lehetőség szerint a helyszínen is fel kell tüntetni. Az elhaltakat a halálozás bejelentésének időpontja szerinti sorrendben egy kiválasztott és regisztrált sírhelybe kell temetni. Ez alól kivétel a rátemetés és az újratemetés.

(4) A sírhelytáblák között gépjárművel is járható utat kell létesíteni.

(5) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba a koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelyre rátemetéssel engedélyezhető.

A temető fenntartásának rendje

4.  § (1) A Fenntartó a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek karbantartását

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

(2) A Fenntartó az Szilsárkányi Közös Önkormányzati Hivatal Bogyoszlói Kirendeltsége (Továbbiakban: Hivatal) útján gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről. A nyilvántartásról a Hivatal által vezetett betűsoros névmutató szerinti temetőkönyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, az elhalt neve, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, sírhelytábla, -sor, -hely száma, sírhely típusa, lejárat ideje, a megváltásra jogosult személy neve és címe.

Temetési helyek, sírhelyek

5.  § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyek biztosítottak:

a) egyes sírhely

b) kettes sírhely

c) díszsírhely

d) sírbolt

e) urnasírhely

f) urnafülke

g) urna sírbolt

h) családi urnasír

(2) A sírhelyek méretei:

hossza szélessége
a) felnőtt egyes sírhely: 210cm 90 cm
b) felnőtt kettes sírhely: 210cm 190cm
c)urna földbe temetése 60cm 40cm
(3) A sírgödör mélysége 200cm, a sírdomb magassága 30 cm, felhantolása nem kötelező.
(4) A sírbolt méretei:
a) mélysége: 190 cm
b) belső hossza: 220-250 cm
c) szélessége: 150 cm (2 holttest esetén)
250 cm (4 holttest esetén)
(5) A sírhelyek között 60 cm távolságot kell tartani. A sorok közötti távolságnak 100 cm-nek kell lennie, a sírhely táblák között pedig 2 méter széles utat kell hagyni.
(6) A Temetőben az eltemettető tulajdona az általa létesített síremlék (sírjel).
(7) A temetkezési hely nem képezi az eltemettető tulajdonát.
A temetési helyek feletti rendelkezési jog

6.  § (1) Az 5. §. (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik, a használati idő a következőképpen alakul:

a) sírhely használata (egyes, kettős, gyermek) : 25 év

b) urnafülke használata: 25 év

c) sírbolt esetén: 60 év

d) urnasírhely: 25 év

(2) A sírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól.

(3) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Az (1) bekezdés szerinti temetkezési helyek használata meghatározott idő eltelte után újabb díjfizetés mellett újabb használati időszakra meghosszabbítható. Ha a használati idő leteltét követően a sírhelyet ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden térítési igény nélkül újból felhasználni.

Rátemetés

7.  § (1) A Rátemetés a porladási idő (25 év) előtti temetkezés ugyanabba a sírhelybe.

(2) Rátemetni csak olyan sírba, s olyan módon szabad, hogy a felső koporsó felett 160 cm-es, urna esetén 100 cm-es takaróréteg legyen.

(3) Rátemetni csak egy koporsót vagy két urnát - kettős sírhely esetén egy-egy koporsót vagy két-két urnát - szabad.

(4) Urnafülkébe legfeljebb 2 urna helyezhető el.

Síremlékek létesítése

8.  § (1) A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet, magassága legfeljebb 150 cm lehet.

(2) A temető területére csak kész síremlékek, sírhelyek, és ahhoz szükséges építőanyag vihető be. Ezeket úgy kell elhelyezni, s az építési munkát oly módon kell végezni, hogy a temetőben a közlekedés zavartalan maradjon.

(3) Az építtető az építési munkák befejezését követő 24 órán belül köteles az építési törmeléket, bontott síremlék maradványt elszállítani, s a területet megtisztítani.

(4) Újra nem váltott sírhely megváltása esetén a fenntartó jogosult a régi síremlék eltávolításáról és elszállíttatásáról gondoskodni.

(5) Engedély nélkül, vagy szabályellenesen elhelyezett síremlékek, tárgyak eltávolítására a temető fenntartója felhívást ad ki, amennyiben az 15 nap alatt nem történik meg, azt a temető fenntartója az érdekelt költségére elvégezheti.

(6) Az urnafülke kizárólag fekete színű, az urnanyílás méretének megfelelő fedlappal zárható le az urnafal síkjával megegyezően.

(7) Az urnafalon csak egy koszorúfüggesztő és egy virágtartó helyezhető el.

Temetkezési rend

9.  § (1) A köztemetőben temetni csak előre megváltott sírhelyre lehet. A temetés, hamvasztásos, vagy koporsós temetéssel történik.

(2) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(3) Az (2) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha a temetőben már nincs soron következő sírhely, de a korábbi kiadott sírhelyek között üres sírhely, illetve lejárt meg nem váltott sírhely található.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak esetén az eltemettető kérésének megfelelő üres sírhelyet kell kiadni, illetve lejárt sírhelyet kell biztosítani.

(5) A (3) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatbavételének a Tv. 10. §. (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

(6) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

Temető infrastrukturális létesítményei

10.  § A Fenntartó a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) Temetőhöz vezető út (gépjárművel átjárható) - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) 3. §-a szerint.

b) Temető Vhr. 3. § (3) bekezdése szerinti körbehatárolása.

c) Temetőben keletkezett hulladék gyűjtése hulladékkosarakban, illetve hulladékgyűjtőben. Az önkormányzat a hulladék rendszeres elszállításáról gondoskodik.

d) Az önkormányzat a vízvételt a temetőben lévő közkútból biztosítja.

e) A temetőben az önkormányzat ravatalozót biztosít a Vhr. 5. §-a szerinti feltételek megteremtésével.

f) Az önkormányzat által foglalkoztatott segítségével biztosítja a temető folyamatos tisztántartását, parkosítását.

11.  § (1) A 10. §-ban felsorolt létesítmények közül:

a) ravatalozó használata térítésmentes

b) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradvány az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja

c) a temetőben kiépített utakat temetés előkészítése és síremlék állítása céljából gépjárművel az önkormányzat előzetes engedélye után bárki ingyenesen használhatja, a temető melletti parkolót térítésmentesen igénybe veheti

(2) Temetkezési szolgáltatást a temetőben csak az a vállalkozó (vállalat) végezhet, amely a tevékenységre vonatkozó minden jogszabályi feltételnek megfelel.

A temető rendje

12.  § A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető folyamatos nyitva tartását, a tulajdonos és üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

13.  § (1) A temetőt nyitva tartása nyári időszámítás esetén 7 – 21 óráig, téli időszámítás esetén 7 – 19 óráig.

(2) A temetőt bárki nyitvatartási időn belül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet, ideértve a síremlék állítást is - annak megkezdése előtt - a Hivatal részére be kell jelenteni.

(4) A temetőt látogató magánszemélyek, és a temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

Záró rendelkezések

14.  § Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a köztemetők rendjéről és a temetkezési tevékenységről szóló 6/2001.(V.2.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

15.  § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 7/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez