Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (V. 5.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2015. 05. 11- 2022. 09. 30

Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (V. 5.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésekről1

2015.05.11.

Mórichida Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 40. § (1) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) szabályaira valamint az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek, a halottakkal kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:

1 § Általános rendelkezések]

1. §

1. E rendelet hatálya Mórichida község közigazgatási területén, Mórichida községi Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő
52 hrsz-ú (evangélikus) és 53.hrsz-ú (római katolikus ) köztemetőkre terjed ki.
1. Az önkormányzat az (1) bekezdésben megjelölt temetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettséget saját maga teljesíti, kivéve a temetkezési szolgáltatást.
1. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket (ravatalozó, hulladék gyűjtő, folyóvíz stb.) az önkormányzat biztosítja.

1. § (1) Az önkormányzat által fenntartott temető köztemető, ahol az önkormányzat köteles az elhunyt személyére vallási, lelkiismereti meggyőződésre, valamely faji csoporthoz, nemzeti, etnikai hovatartozásra, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintett nélkül lehetővé tenni a halottak temetését.

(2) A temetés módja lehet egyházi és világi. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik. A világi temetési szertartás rendjét az eltemettetők határozzák meg.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, bővítése

1. § Köztemetők létesítése, lezárása, megszüntetése és bővítése az önkormányzat feladata, mely esetekben a Tv -ben és a Vhr. –ben foglaltak az irányadóak.

A köztemető

4. § (1) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunyt felravatalozására, gyászszertartásának lebonyolítására és eltemetésére, ugyanakkor meg kell felelnie az elhalt iránti kegyelet igényeinek.

(2) A temetőt az épített és természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni a kert jellegét.

(3) A temetőben lehetővé kell tenni a temetkezési tevékenység, szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(4) A temetőbejáratot, a fogadóteret, és a ravatalozó környékét parkszerűen kell kialakítani és gondozni. A temetőkert gondozása (fák/bokrok gondozása, fűnyírás, ravatalozó karbantartás, temetőkerítés javítás/építés) az önkormányzat feladata.

(5) A temetőkben magas növésű, erős gyökérzetű fák nem ültethetők.

(6) A ravatalozónak alkalmasnak kell lenni az elhunyt ravatalozására, a kegyelet lerovására, az elhunyt méltó búcsúztatására.

(7) A temetőkben keletkezett hulladék rendszeres konténeres gyűjtéséről és kezeléséről az önkormányzat gondoskodik. A hulladék elszállítása az igénybevevők részére díjmentes.

(8) A vízvételt az önkormányzat díj felszámolása nélkül vízvezeték (közkifolyó) útján biztosítja.

A temető üzemeltetése

5. § A temető üzemeltetését az önkormányzat a vonatkozó jogszabályok (Tv. 16. §) szerint látja el.

A temetés

6. § (1) Mórichida község önkormányzata által fenntartott és üzemeltetett temetőkben a temetés módja koporsós temetés, illetve urnás (hamvasztásos) temetés.

(2) A koporsós temetés lehet egyes, kettős sírhely, illetve sírbolt.

(3) A temetkezési helyek méretezését e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye urnasírhely, vagy urnasírbolt, illetve sírhelyre rátemetés lehet.

7. § (1) A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(2) A temetkezési szolgáltatóktól az önkormányzat a kegyeleti közszolgáltatásokért, illetve a létesítmények használatáért díjat nem állapíthat meg, a szolgáltatókkal szerződést nem köt.

Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban a temető infrastruktúrájában, létesítményeiben kárt nem okozhatnak.
(3) A temetkezési szolgáltatók, vállalkozók működése során e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak. Az esetleges károkozás mértékét kötelesek megtéríteni.

Temetkezési helyek és szabályok

1. § Halottat eltemetni, az elhamvasztott elhunyt maradványait elhelyezni csak temetőben szabad.

(1) A temetőt sírhely táblákra, sírhelysorokra és sírhelyekre kell felosztani

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámokkal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(5) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(7) Lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhely táblába). Az exhumálás csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni.

Temetési helyek feletti rendelkezési jog

1. § (1) A temetési helyekért az elhunyt hozzátartozóinak díjat kell fizetni.

A díjak mértékét a temető szabályzat tartalmazza.
(2) Az egyszeri megváltás időtartama:
sírhely esetén 25 év
(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában a (2) bekezdésben meghatározott időtartamra újra megválthatók. A megváltásért a hatályban lévő rendelet díjait kell megfizetni.
(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírhelyet, értesítéstől számított , 6 hónapon belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
(5) Sírhely tábla, vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről az önkormányzat Képviselő-testülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos napilapban és a helyi sajtóban/helyben szokásos módon, valamint a temető hirdető tábláján közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónapra, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.
(6) Ha a használat a (4) és az (5) bekezdésben foglaltak miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.
(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.
(8) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő lejártáig – kegyeleti szempontokból – nem idegeníthetők el, és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.
(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

10. §

.

(1) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) még egy koporsó eltemethető.
(2) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.
(3) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(4) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.
(5) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontani, és újból biztonságosan fel kell állíttatnia.

11. § (1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az önkormányzatnak be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírból összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére az Önkormányzat Hivatala elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(4) Közvetlen veszély esetén a felhívás kötelező. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítésének a nyilvántartó könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadóak.

(6) A sírboltban koporsóban csak annyi elhunyt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban 20 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a nyilvántartó könyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni, és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

Nyilvántartások vezetése

12. § (1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírtáblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban a Gyarmati Közös Önkormányzati Hivatal Mórichidai Kirendeltsége köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációit a temető kiürítésének elrendeléséig a jegyzőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell őriznie.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, temetés napja, elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, sírhely, tábla, sor, hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmazni kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(4) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, temetésének időpontjának és temetkezési helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temető rendje

1. § (1) A temető nyitvatartási ideje:

Nyári időszámítás esetén : 06.00 – 21.00 óráig
Téli időszámítás esetén : 07.00 – 17.00 óráig
(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki, korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.
(3) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.
(4) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
(5) A temetőben mindenki a hely nyugalmának, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
(6) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, megrongálni tilos.
(7) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt elkülönített gyűjtőben kell elhelyezni.
(8) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.
(9) A temetőkben gyertya égetésénél ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.
(10) A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.
(11) A sírok gondozásán, díszítésén kívül, minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temetőt üzemeltető önkormányzat részére be kell jelenteni.

14. § (1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és – esetenként – az idős betegekre nem vonatkozik.

Záró rendelkezések

15. § (1) Jelen rendelet 2015. május 11-én lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2001. ( IV.28.) önkormányzati rendelete

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, valamint a végrehajtását szabályozó 145/1999. (X.01.) Kormányrendeletben foglaltak az irányadók.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 1. napjával.