Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 01. 01

Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.01.01.

Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. §-a alapján kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testülete falugondnoki szolgálatot működtet a 2. §-ban meghatározott célok megvalósítása érdekében.

(2) A falugondnoki szolgálat működési engedély alapján működik.

(3) A falugondnok foglalkoztatására a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

(4) A falugondnok tekintetében az alapvető munkáltatói jogokat a képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

2. § (1) A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgáltatás szabályozott keretek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosítsa, az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítését segítse a helyi társadalmi és civil szférát erősítse a jobb életminőség elérése érdekében.

(2) ) A rendelet hatálya kiterjed Mórichida község közigazgatási területén élő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező:

a) magyar állampolgárokra

b) bevándoroltakra és letelepedettekre

c) hontalanokra

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személy(ek)re.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Mórichida község területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Mórichida községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

3. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben

ab) a házi segítségnyújtásban

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segéd eszközökhöz való hozzájutás biztosítása

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás

cb) az egyéb gyermekszállítás

(2) Kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások

a) önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás

b) önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok.

(3) Önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások: egyéb önkormányzati feladatokban való közreműködés.

4. § (1) A falugondnoki szolgálat az önkormányzat által biztosított szociális étkeztetés igénybevétele során a napi egyszeri meleg ételt (ebédet) a gondozott lakására szállítja. Az étel szállítása éthordóban történik, az éthordót az étkezést igénybe vevőnek kell biztosítania.

(2) Az étkeztetésben való közreműködés a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

5. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás kérelemre ellátja:

a) a házi gondozó munkájába tartozó – nem szakmai jellegű – alább felsorolt feladatokat:

b) fűtés előkészítése

c) bevásárlás, takarítás

d) gyógyszer kiváltás

e) orvos lakásra hívása

f) hivatalos ügyek intézése

(2) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás kérelemre tájékoztatást nyújt:

a) a szociális és gyermekvédelmi törvényben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokkal és szolgáltatásokkal, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatban,

b) a helyben igénybe vehető pénzbeli és természetbeni ellátások, illetve a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakellátások köréről, feltételeiről és az igénybevétellel kapcsolatos eljárási kérdésekről.

6. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása során a falugondnoki szolgáltatás feladata

a) a betegek háziorvoshoz, illetve szakrendelésre történő; valamint egyéb egészségügyi intézménybe, kórházba történő szállítását feltéve, hogy a kérelmező tömegközlekedési eszköz igénybevételére nem képes, ugyanakkor az egészségi állapota nem igényli mentőgépjármű vagy betegszállító jármű igénybevételét, és a közlekedése más módon nem biztosított

b) a gyógyszerkiváltást és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítását.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szolgáltatást - figyelembe véve a háziorvos javaslatát az igénylő egészségi állapotára, a kezelés jellegére (szükséges, ajánlott, rehabilitációs jellegű, stb.), az igénylő szociális helyzetét, valamint a falugondnok javaslatát - a polgármester egyéni mérlegelés alapján engedélyezi. A szolgáltatás a betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe szállítását; az érintett személy településről intézményig történő, valamint onnan lakóhelyre szállítását jelenti.

(3) Az (1) bekezdés b) pontjában írt feladat teljesítéséhez szükséges költségeket az igénybe vevő köteles - átvételi elismervény ellenében - megelőlegezni, mellyel a falugondnok a teljesítést követően köteles számla alapján elszámolni.

(4) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása kötelező feladata a falugondnoki szolgálatnak, igénybevétele térítésmentes.

7. § (1) A gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása a rászoruló személy számára a gyógyszer kiváltásával a gyógyászati segédeszköz beszerzésével, illetve azok házhoz szállításával történik.

(2) A gyógyszerkiváltás történhet:

a) a vény átadásával a falugondnoknak

b) az orvosi rendelés alkalmával az orvosnál hagyott vények alapján

c) az EESZT rendszerbe történő e- recept kiváltásával.

(3) A falugondnok az átvett, illetve összegyűjtött vényeket heti egy alkalommal kiváltja, majd a gyógyszereket, illetve a beszerzett gyógyászati segédeszközöket az ellátottak számára házhoz szállítja.

8. § (1) A falugondnoki szolgáltatás ellátja az óvodás és iskoláskorú gyermekek nevelési intézménybe, valamint az intézményből a településre történő szállítását a beiratkozási körzeten belül.

(2) A falugondnoki szolgáltatás ellátja továbbá az óvodáskorú, valamint az általános iskoláskorú gyermekek alkalmankénti szállítását (színház, versenyek, stb).

(3) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás kiegészítő feladatai:

a) a közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) közreműködés a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatókkal, intézményekkel.

9. § (1) A falugondnok feladata az önkormányzati rendezvények - közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek - szervezésében, lebonyolításában való részvétel. A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester, irányításának megfelelően kell ellátni.

(2) Önkormányzati rendezvények többek között:

a) képviselő-testületi ülés

b) közmeghallgatás

c) falugyűlés

d) sport-és kulturális rendezvény.

(3) A falugondnoki szolgáltatás feladata a lakossági igények továbbítása az önkormányzat felé, valamint segítséget nyújtani a hivatalos ügyek intézésében, így az Önkormányzathoz benyújtott kérelmekkel kapcsolatban a különböző ellátások igényléséhez szükséges iratok beszerzésében.

10. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó - az önkormányzati feladatokat segítő - közvetett szolgáltatások:

a) az Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgáltatás működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(2) A falugondnoki szolgáltatás a lakosság részére tájékoztatást nyújt különösen:

a) az Önkormányzat által szervezett programokról

b) a képviselő-testület ülésének időpontjáról

c) a lakosságot érintő egyéb információkról.

(3) A Falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok közé az alábbi feladatok tartoznak:

a) személyszállítási feladatok

b) önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási feladatok.

(4) A falugondnoki szolgáltatás az önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási feladatai között ellátja a helyi ellátáshoz szükséges szállítási, árubeszerzési feladatokat.

11. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevétele iránti eljárás az ügyfél kérelmére indul.

(2) A kérelmet a falugondnoknak kell benyújtani írásban vagy szóban.

(3) ) A falugondnok számára a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 8. melléklet alapján vezetett tevékenységnaplóban dokumentálja tevékenységét.

(4) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(5) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a szolgálat rendelkezésre álló önkormányzati gépjármű segítségével látja el. A falugondnok a feladatait a munkaköri leírásában, a Falugondnoki Szolgálat Szakmai Programjában, valamint e rendeletben és a vonatkozó egyéb jogszabályokban foglaltak figyelembevételével kell ellátnia.

(6) A falugondnok a feladatokat a munkaköri leírásában meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni.

(7) A falugondnoki szolgáltatás nyújtását az önkormányzat nem szüneteltetheti. A folyamatos működésről távollét esetén a szolgáltatást végző személynek megfelelő képesítéssel rendelkező személlyel történő helyettesítése, illetve másik szociális szolgáltatóval, intézménnyel, illetve annak fenntartójával kötött megállapodás révén gondoskodik.

12. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.