Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 6.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2022. 05. 15- 2022. 05. 15

Mórichida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 6.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

2022.05.15.

Mórichida község Önkormányzata Képviselő – testülete az Alaptörvény 32. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében , az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Mórichida Község Önkormányzata az e rendeletben foglaltak szerint támogatja a településen letelepedni kívánó állampolgárok első lakáshoz jutását.

(2) A rendelet hatálya kiterjed azon fiatal házasokra, élettársakra és gyermeküket egyedül nevelőkre, akik

a) Mórichidán legalább 5 éve állandó bejelentett lakóhellyel rendelkeznek a kérelem benyújtásának napján,

b) 40 év alatti életkorúak.

(3) A (2) bekezdés a) és b) pontjában foglalt feltételeknek legalább a házastársak , élettársak egyikének meg kell felelniük.

(4) A (2) bekezdés a) és b)pontjában foglaltak meglététől a képviselő-testület kivételes méltánylást érdemlő esetben eltekinthet.

(5) A kérelmeket minden év május 31. napjáig lehet benyújtani, mely határidő jogvesztő. A képviselő-testület - anyagi helyzetének függvényében- jogosult az adott évben fel nem használt támogatás összegét a következő évi támogatási összeghez átcsoportosítani.

2. § (1) Első lakáshoz jutók támogatása állapítható meg:

a) új ingatlan építéséhez és vásárlásához

b) használt ingatlan vásárlásához, bővítéséhez.

(2) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

(3) A támogatás összege: maximum 400.000 Ft.

(4) A benyújtott kérelmekről minden esetben -egyedi mérlegelést követően - a képviselő-testület dönt.

(5) A képviselő-testület döntését minden esetben megállapodásban rögzítik a felek, mely rögzíti a támogatással létrejövő jogokat és kötelezettségeket.

(6) A támogatással megszerzett ingatlanra a képviselő – testület a támogatási szerződés időtartamára- amely öt év - elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be .

(7) A támogatás forrása az önkormányzat adott évi költségvetésében e célra elkülönített összeg.

3. § (1) A támogatás – az egyéb feltételek fennállása esetén – csak akkor adható , ha az igénylőnek, házastársának , élettársának , kiskorú gyermekének, a kérelem benyújtásakor nincs és ezt megelőzően sem volt önálló lakhatás céljáró szolgáló ingatlan tulajdona .

(2) Nem adható támogatás abban az esetben, ha az igénylő korábban részesült már első lakáshoz jutók támogatása támogatásban.

4. § (1) A támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon a Gyarmati Közös Önkormányzati Hivatal Mórichidai Kirendeltségéhez a következő mellékletek csatolásával kell benyújtani:

a) igazolást vagy nyilatkozatot arról , hogy a kérelmező és házastársa/élettársa az építéssel/vásárlással érintett ingatlanon kívül ingatlannal nem rendelkezik

b) építés esetén - az egyszerű bejelentési eljárást tartalmazó határozat másolatát

c) ingatlan vásárlás esetén az ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződést másolatát és tulajdoni lap másolatot (kérelmező nevére bejegyzett tulajdonjoggal )

d) az életkor igazolására szolgáló okiratok másolatát.

(2) A támogatást egy összegben - teljes mértékben - vissza kell fizetni, amennyiben:

a) a támogatással érintett ingatlant a támogatásra jogosult 5 éven belül elidegeníti

b) a támogatáshoz valótlan adatok közlésével jutott hozzá .

(3) A képviselő-testület a támogatás visszafizetésének (2) bekezdés a) pontjában történő visszafizetése alól abban az esetben adhat egyedi mérlegelés alapján mentességet, amennyiben a támogatás megállapítása során nem gyakorolt azt.

5. § Hatályát veszti az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 3/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2022. május 15-én lép hatályba.