Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017.(V.19.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 20

Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017.(V.19.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

2017.05.20.

Páli Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Páli Község Önkormányzata közigazgatási területén a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések létesítésére terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Hivatali helyiség: Páli Község Önkormányzata által biztosított, a házasságkötés lebonyolítására alkalmas helyiség (9345 Páli, Kossuth u. 41. szám alatti kultúrház).

b) Hivatali munkaidő: a Szili Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

3. § (1) Hivatali helyiségen kívül házasságkötés a munkaszüneti napok kivételével pénteki és szombati napokon 10 és 19 óra között engedélyezhető.

(2) A hivatali helyiségben, de a hivatali munkaidőn túl, házasságkötés a munkaszüneti napok kivételével pénteki és szombati napokon 10 és 19 óra között engedélyezhető.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül

történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

4. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani az elektronikus anyakönyvi rendszerből előállított nyomtatványon.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát arról, hogy a házasságkötés külső helyszínen való lebonyolításához a jogszabályban előírt feltételeket biztosítják és jelen rendeletben megállapított díjat megfizetik.

(3) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolítását a jegyző engedélyezi.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett házasságkötésekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételek teljesítésén túl – csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és a házassági lap megfelelő védelme biztosított.

(6) A házasságkötés feltételeit az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.

(7) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolítása különleges körülmények között (pld. víz alatt, föld alatt, levegőben, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között), illetve vallás gyakorlására szolgáló épületben.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésnél történő közreműködés díja

5. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megkötése estén a többletszolgáltatás ellentételezéseként jelen rendeletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni szertartásonként az alábbiak szerint:

a) hivatali helyiségben a szolgáltatás díjmentes,

b) hivatali helyiségen kívül: 20.000,- Ft+áfa,

(2) A díjat a házasságkötés előtt legalább 15 nappal kell megfizetni Páli Község Önkormányzat fizetési számlája javára.

(3) Amennyiben a házasságkötésre nem kerül sor, a befizetett díj írásbeli kérelmére akkor kerül visszafizetésre, ha a házasságkötés lemondására a tervezett időpontot megelőzően legalább 5 nappal korábban sor került.

(4) Amennyiben a lemondásra a tervezett időpontot megelőzően kevesebb mint 5 napon belül kerül sor, vagy a házasságkötés írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett díj 50%-a kerül visszafizetésre.

(5) A házasságkötés elmaradásának tényét az anyakönyvvezető igazolja.

6. § A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként bruttó 3.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.