Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a környezetvédelmi alap létrehozásáról

Hatályos: 2024. 07. 20

Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.20.
a környezetvédelmi alap létrehozásáról
Végső előterjesztői indokolás
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (továbbiakban: Környezetvédelmi tv.) 58. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat környezetvédelmi alapot hozhat létre önkormányzati rendelet alkotásával, környezetvédelmi feladatai ellátása elősegítésének érdekében.
„A települési önkormányzati környezetvédelmi alap bevételei:
a) a települési önkormányzat által véglegesen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege,
b)- az illetékes környezetvédelmi hatóság által a települési önkormányzat területén véglegesen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének harminc százaléka a veszélyhelyzet kihirdetését megalapozó eseménnyel összefüggésben véglegesen kiszabott környezetvédelmi bírságok, valamint a települési önkormányzattal szemben kiszabott bírságok kivételével,
c) a környezetterhelési díjak és az igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,
d) a települési önkormányzat bevételeinek környezetvédelmi célokra elkülönített összege,
e) egyéb bevételek.”
A Környezetvédelmi tv. 58. § (3) bekezdése szerint ha a települési önkormányzat nem hoz létre önkormányzati környezetvédelmi alapot, a (2) bekezdés c) pontjában foglalt bevétel nem illeti meg. A környezetterhelési díjak közé tartozik a talajterhelési díj, melynek megfizetésére a rendelkezésre álló szennyvízcsatornára rá nem kötő ingatlantulajdonosokat terheli.
A Környezetvédelmi tv. 58. § (4) bekezdése szerint az önkormányzati környezetvédelmi alapot környezetvédelmi célokra kell felhasználni.
A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (a továbbiakban: Környezetterhelési tv.) 21/B. § (1) bekezdése értelmében a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj a települési önkormányzat környezetvédelmi alapjának a bevételét képezi. A Környezetterhelési tv. 21/B. § (2) bekezdése alapján a települési önkormányzat a talajterhelési díjból származó bevételt - a (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használhatja fel. A (3) bekezdés alapján ilyen felhasználásnak minősül különösen a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízbázisvédelem, a települési monitoring kialakítása és működtetése, a tartós környezetkárosodások kármentesítése, a potenciális és a tényleges szennyezőforrások szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelme.