Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (XII.15.) önkormányzati rendelete

AZ ÉPÍTMÉNYADÓRÓL

Hatályos: 2016. 01. 15

Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (XII.15.) önkormányzati rendelete

AZ ÉPÍTMÉNYADÓRÓL

2016.01.15.

Újkér Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Újkér község közigazgatási területének egészére.

Adókötelezettség

2. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.

Az adó alapja és mértéke

3. § (1) Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó évi mértéke- a (3) bekezdés kivételével – 800,-Ft/m2.

(3) Nem lakás céljára szolgáló épületek után az adó évi mértéke 100,-Ft/m2

Adómentesség

4. § (1) Mentes az építményadó megfizetése alól a vállalkozó üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze kivételével

a) az a lakás, amelyet a magánszemély ténylegesen, életvitelszerűen használ.
b) az a lakás, amelyet a hatóság lakhatatlannak nyilvánított
c) valamint a nem lakás céljára szolgáló épület
(2) A mentesség az (1) bekezdésben leírt feltétel bekövetkezését követő év első napján keletkezik, s ugyanezen feltétel megszűnése évének utolsó napján szűnik meg. Amennyiben az (1) pontban leírt feltétel az év első felében bekövetkezik, a második félévre vonatkozóan alkalmazni kell a mentességet.

Adóbevallás

5. § Az adóalany az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül az e célra rendszeresített nyomtatványon adóbevallás benyújtásával köteles azt bejelenteni az önkormányzati adóhatóságnak.

Záró rendelkezés

6. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló módosított 1990.évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet 2016. január 15-én lép hatályba. Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a az építményadóról szóló 13/2003.(XII.16.) rendelet hatályát veszti.