Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 03. 20- 2023. 04. 25

Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.03.20.

Újkér Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletben foglaltakra, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület jogkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Újkér Község Önkormányzatának közigazgatási területén található az önkormányzat által fenntartott közösségi színtérre/színterekre/tájházra működtetőire és alkalmazottaira, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában részvevőkre és a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybevevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az Önkormányzat a helyi közművelődés támogatása során kötelező alapszolgáltatásnak tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését

c) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását

e) az amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását

f) a tehetséggondozás-és fejlesztés feltételeinek biztosítását

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § Az Önkormányzat az e rendelet 2. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítását integrált közösségi színtérrel biztosítja.

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat közösségi színtér (címe: Kultúrház-közösségi színtér 9472 Újkér, Csikos u. 4., illetve Tájház- Közösségi színtér 9472 Újkér, Fő u. 79.) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület fenntartásával látja el.

(2) A közművelődési szakember foglalkoztatását a Kultv. 78./H.§(4) bekezdése alapján Csér Községi Önkormányzattal kötött feladatellátási szerződés keretében látja el.

(3) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet, a Kultv. 79. §-ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 79. § (2) –(4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési szakember által készített munkatervet és annak mellékletét képező szolgáltatási tervet legkésőbb a tárgy év március 1-je utáni első, soron következő képviselő-testületi ülésen fogadja el.

A közművelődés tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az intézmény saját bevétele és a pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázatokhoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletben határozza meg.

(3) A kiemelt községi közművelődési nagyrendezvények, fesztiválok, testvérvárosi kapcsolatok, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására az Önkormányzat éves költségvetésében keretet különít el, ütemezésükre éves programtervet készít.

(4) Az önkormányzat költségvetésében elkülönített forrást biztosít a községi közművelődési feladatokat ellátó civil szervezeteinek támogatására.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásába bevonhat más, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyeket, egyéb szervezeteket, azok fenntartóit, működtetőit és alkalmazottait, így különösen:

a) nevelési-oktatási intézményeket

b) a településen működő civil szervezeteket, egyházakat

c) gazdasági társaságokat

d) előadókat, a kultúra és művelődés támogatóit

e) turizmus és idegenforgalmi feladatot ellátó szervezeteket

f) tudományos, közgyűjteményi, művészeti, szociális és sportszervezeteket.

7. § (1) A Kultv., a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018.(VII.9.) EMMI rendelet és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatosa hatásköröket Újkér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az önkormányzat fenntartásában, illetve támogatásával működő közművelődési alapszolgáltatás (közösségi színtér) szakmai ellenőrzését a Képviselő-testülethez benyújtott szakmai beszámoló és a benyújtott mérlegbeszámoló alapján a Képviselő-testület látja el.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.